Knedlíky - blbouny s klevelou
Recept ještě nebyl hodnocenKnedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak…
Suroviny dáme do pečky v pořadí tekuté, sypké a použijeme program Těsto. Pak těsto vytáhneme, propracujeme a použijeme.
1 dc mléka ohřejeme, přidáme 1 lžíci cukru, droždí a posypeme špetkou mouky a necháme vzejít kvásek. Jakmile je kvásek hotový smícháme s ostatníma surovinama ( mléko,…
Droždí rozmícháme v trošce vlažné vody s cukrem a necháme vzejít kvásek.Mouku smícháme se zbylou vodou, kváskem, olejem a solí (Sůl nedáváme ke kvásku.). Vypracujeme…
K pivu patří drobnost k jídlu! Vypečené preclíky jsou tím pravým. Z těsta ovšem nemusíte motat preclíky, stejnou službu vám udělají i méně složité uzlíky nebo…
Peciválky - oblíbené vdolečky našich prababiček je dobrota pocházející z okolí Nového Bydžova a jejich vznik je datován do roku 1860. Jedná se o tradiční štědrovečerní…
Univerzální těsto na slané i sladké pečivo, které rozlišujeme jen náplní. To nám dává možnost se rozhodnout, zda budeme plnit Nutellou, marmeládou či mákem nebo raději…
Domácí vdolky, jsou skvělou volbou pro snídani nebo odpoledni svačinu. Jemné a nadýchané těsto, obohacené o sladkou marmeládu, tvaroh a povidla, vytváří perfektní…
Poctivé kynuté buchty vyžadují čas a péči, aby byly dokonalé. Začátečníkům mohou připadat náročné, ale s naším receptem je zvládne opravdu každý. Náplň zvolte podle…
Zbožňujete vůni trdelníku a sbíhají se vám sliny pokaždé, když jdete kolem stánku? Upéct domácí trdelník není složité, ale zabere to čas i práci. My pro vás máme…
Mouku smícháme s vodou a droždím,přidáme sůl,lehoučce oleje a vytvoříme.Z těsta uděláme cca 150 g bochánky a necháme je odpočinout.Bochánky vytahujeme-tvarujeme rukou do…
Do mísy dáme mouku, cukr,sůl, rozkrájený změklý tuk, rozdrobíme droždí a zalijem vlažným mlékem. Ze surovim ručně zpracujeme těsto, které rozdělíme na 5 dílů. Každý díl…
Ze surovin na těsto zaděláme měkké těsto, které se nelepí, povrch pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Plech s vyšším okrajem vyložíme…
Z prísad vypracujeme hladké cesto a necháme ho 30 min kysnúť.Potom cesto vyvaľkáme na tenko (max 5 mm) na obdĺžnik široký približne 30 cm. Cesto potrieme lekvárom,…
Chleba nalámeme do mísy a lehce polijeme vodou, aby nasákl a změkl. Pak přidáme zbylé suroviny a necháme těsto vykynout. Po vykynutí z těsta vyválíme válečky, dáme je na…
Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, cukr, droždí a změklé máslo, vyklepněte vejce a vlijte mléko. Nejprve vše promíchejte vařečkou a poté těsto zpracujte na vále ručně…
Ne úplně známá velikonoční krajová specialita. Bochánky z kynutého těsta plněné výborně dochucenou masovou směsí. To jsou klobásníky, které neumastí ruku koledníka,…
Do hrnku dáme mléko, cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek. Ten pak vlijeme do mísy s moukou, solí, vejci a vanilínem. Dobře vymícháme. Necháme na teplém místě kynout 30…
Nejdříve uděláme kvásek. Do misky rozdrobíme kostku droždí, zasypeme lžící cukru, necháme společně rozpustit, zalijeme cca 10 lžícemi vlažného mléka a poprášíme lžící…
Také už od dětství milujete tuto zdravou pochoutku? Tak si s námi připravte drožďovou pomazánku tak, jak to dělaly už naše babičky. Hotová je za pár minut a typická vůně…
Těsto zaděláme klasickým způsobem jako kynuté těsto. Velice dobře lze také zadělat v pekárně - vložit nejdříve "mokré" suroviny, do toho dát sypké a nechat vymíchat a…
Pečivo je základem téměř všech světových kuchyní. Není nad to si umět upéct čerstvé pečivo. Třeba alespoň o víkendu a zpříjemnit si tak rodinné snídaně nebo večeře. A…
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a…