Pečené vdolky

Jitta Mat Kuchařka: Jitta Mat

24 ks Sladká jídla 0 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 g strouhaných brambor uvařených ve slupce (2 brambory)
200 g cukru moučka
1 kostka droždí
1 celé vejce
1 KL soli
1/2 Hery nebo 1 dl oleje
250 ml mléka
asi 300 g povidel
mletý mák
cukr na posyp
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve zaděláme kvásek: droždí rozdrobíme v hrníčku, rozetřeme se lžičkou moučkového cukru, smícháme se lžící vlažného mléka a mezitím si připravíme zbytek na kynuté těsto.

  2. Brambory, které jsme si uvařili ve slupce a vychladili, aby nebyly horké, oloupeme, nastrouháme (nahrubo či jemno)a dáme do větší mísy. Přidáme mouky, sůl, cukr,vejce, rozpuštěnou Heru a vlažné mléko a nakonec i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné, jemné, ale nelepí. Necháme v teple asi 45 minut kynout.

  3. Předehřejeme si troubu na 190°C, nachystáme si 2 velké plechy, které buď vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem.

  4. Těsto si rozdělíme na 2 poloviny. Z každé té poloviny si lžičkou uděláme 6 hromádek, které odkládáme na moukou posypaný vál.(Celkem tedy 12 stejných dílků.) Jednotlivé hromádky si rukama zpracujeme do placky a doprostřed dáme povidlovou náplň (stačí jen i ty povidla samotná a rozhodně jimi nešetříme) a okraje zmáčkneme k sobě, aby nám vznikl pěkný plněný bochánek, který položíme na plech tou "spojovanou" stranou dolů. Až máme plech plný (6 bochánků), tak je jemně rukou rozmáčkneme. Potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem a dáme na cca 25 minut péct. Mezitím si připravíme i druhý plech, ovšem s rozmačkáváním na placku a maštěním počkáme, než je budeme dávat péct.

  5. Vytažené necháme na plechu trochu zchladit a pak je rozřízneme ostrým nožem na půlku. Protože nežijeme v dokonalém světě, ani povidla nebudeme mít přesně napůl, takže nožem ještě lehce rozetřeme po celé ploše vdolku. Posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. No, a nezapomeneme na ten druhý plech v troubě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené vdolky

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: pečené vdolky slané vdolky pečené v troubě vdolky pečené recept na pečené vdolky vdolky pečené v troubě vdolky pečené na plechu vdolky vdolky na plech jak péct vdolky vdolky s parádou vdolky pecene na sucho recept na domaci vdolky s povidly pečený vdolky vdolky na plechu recept pečené vdolky s parádou pečene v hrníčku recept vdolky pečene pečene vdolky s paradou bez bez kynutí vdolky s povidly pečené pečene vdolky s paradou

Zapomněl/a jsem heslo