Pečené vdolky

Jitta Mat Kuchařka: Jitta Mat

24 ks Sladká jídla 0 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 g strouhaných brambor uvařených ve slupce (2 brambory)
200 g cukru moučka
1 kostka droždí
1 celé vejce
1 KL soli
1/2 Hery nebo 1 dl oleje
250 ml mléka
asi 300 g povidel
mletý mák
cukr na posyp
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve zaděláme kvásek: droždí rozdrobíme v hrníčku, rozetřeme se lžičkou moučkového cukru, smícháme se lžící vlažného mléka a mezitím připravíme zbytek na kynuté těsto.

  2. Brambory, které jsme uvařili ve slupce a vychladili, aby nebyly horké, oloupeme, nastrouháme (nahrubo či jemně) a dáme do větší mísy. Přidáme mouky, sůl, cukr, vejce, rozpuštěnou Heru, vlažné mléko a nakonec i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné, jemné, ale nelepí. Necháme v teple asi 45 minut kynout.

  3. Předehřejeme troubu na 190°C, nachystáme 2 velké plechy, které buď vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem.

  4. Těsto rozdělíme na poloviny. Z každé poloviny lžičkou uděláme 6 hromádek, které odkládáme na moukou posypaný vál.(Celkem tedy 12 stejných dílků.) Jednotlivé hromádky rukama zpracujeme do placky a doprostřed dáme povidlovou náplň (stačí jen i povidla samotná a rozhodně jimi nešetříme) a okraje zmáčkneme k sobě, aby vznikl pěkný plněný bochánek, který položíme na plech spojem dolů. Až máme plech plný (6 bochánků), tak je jemně rukou rozmáčkneme. Potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem a dáme na cca 25 minut péct. Mezitím připravíme i druhý plech, ovšem s rozmačkáváním na placku a maštěním počkáme, než je budeme dávat péct.

  5. Vytažené necháme na plechu trochu zchladit a pak je rozřízneme ostrým nožem na půlku. Protože nežijeme v dokonalém světě, ani povidla nebudeme mít přesně napůl, takže nožem ještě lehce rozetřeme po celé ploše vdolku. Posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. No, a nezapomeneme na ten druhý plech v troubě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené vdolky

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: pečené vdolky slané vdolky pečené v troubě vdolky na plech jak péct vdolky vdolky pečené recept na pečené vdolky vdolky pečené v troubě vdolky vdolky na sucho pečené vdolky na plechu vdolky pecene na sucho vdolky pečené na plechu domácí vdolky pečené na sucho dolky na plech těsto na pečene vdolky pecenevdolky vdolky s parádou pecene bramborove vdolky vdolky pecene recept recept na domaci vdolky s povidly