Tvaroh je plný bílkovin a chutná skvěle nasladko i naslano. Čemu dáte přednost?
Tvaroh je oblíbený mléčný výrobek s bohatou historií v mnoha kulturách po celém světě a pro svou neutrální chuť se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vyrábí se fermentací mléka pomocí bakterií, což způsobuje srážení a oddělení syrovátky od pevné hmoty. Tento proces dává tvarohu jeho typickou konzistenci a kyselý odstín.
Druhy tvarohů
Tvaroh existuje v různých verzích:
- podle postupu zpracování: tvaroh v kostce, ve vaničce, hrudkovitý a tvrdý,
- podle obsahu tuku v sušině: měkký (nízkotučný), jemný (polotučný) nebo tučný,
- podle jeho tučnosti: odtučněný, nízkotučný, polotučný a tučný.
Tip: Pokud máte rádi sametovější a luxusnější chuť, zkuste tvaroh se smetanou.
Tvaroh a využití v kuchyni
V kuchyni má tvaroh široké využití. Je skvělým základem do různých buchet a moučníků, kde přidává vláčnost a bohatost. Vytvoříte z něj také skvělé tvarohové knedlíky. Pro ty, kteří hledají jemnější použití, může být tvaroh (třeba s pudinkem) základem různých krémů, které obohatí dorty nebo palačinky. Naslano se hodí do pomazánek či slaných koláčů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 1 hodinou
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na výborné šišky z bramborového těsta? Brambory na těsto uvaříme den dopředu a pak pracujeme svižně
Jak posílit imunitu dětí? Zkuste lososa s mandlovou krustou nebo vydatnou polévku z pečené zeleniny
Slovenský nudlkoch aneb Nudle zapečené s povidly a ořechy mají křupavou kůrčičku a chutnají fantasticky