Čím potírat maso na grilu, aby nebylo vysušené? Pokud jste ho nestihli včas naložit, poradíme vám
Maso před grilováním nakládáme do marinády, protože samotné maso by po opečení a uzavření povrchových pórů bylo suché a nepoddajné a nenatáhla by se do něj chuť koření. Potíráním masa olejem s bylinkami nebo kořením se vysušení zabrání. Poradíme vám, jak toho dosáhnout.
Plátek nebo kus masa, který vložíme na gril, nemusí být nutně nasáklý marinádou. Jsou masa, které se k marinování vyloženě nehodí - chceme u nich zachovat chuť a vůni a nepřebíjet je kořením (drahé hovězí steaky). Stačí je potřít olejem, osolit a opepřit. Naopak maso, které samo o sobě nemá výraznou chuť (kuřecí, krůtí prsa) po lázni v marinádě přímo volá. Maso na gril ale musíme po vyjmutí z marinády osušit papírovou utěrkou, aby tekutina nebo olej nekapaly do rozžhaveného uhlí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak grilovat maso
Čím potírat maso
Maso při grilování můžeme potírat tekutinou, která zabrání vysušení. Může to být zbytek marinády, která zůstala po naloženém mase, ale i voda z rozprašovače předejde tomu, aby se vytvořila suchá kůrka. Voda s kapkou oleje vytvoří film, díky kterému se maso nepřichytí k roštu. Některá masa stačí potřít jen trochou oleje, jelikož mají spoustu vlastního tuku (bůček, hovězí steak, mletá masa).
Tekutina na potírání masa je většinou směsí oleje, koření, bylinek a dochucovadel.
- Používáme neutrální i ochucené oleje s kořením (kmín, pepř, paprika) nebo s čerstvými nasekanými bylinkami (tymián, majoránka, česnek, šalvěj, bazalka).
- Olejovou směs je možné naředit pivem, červeným vínem, citrónovou šťávou nebo sójovou omáčkou.
- Grilovací omáčka z hořčice, kečupu, oleje a koření je vynikající na všechny druhy masa.
- Výborná je asijská omáčka z medu, sójové omáčky, zázvoru a utřeného česneku.
- Při nedostatku času lze využít i hotových grilovacích omáček, smíchaných s olejem nebo vodou.
Komentáře