Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jidáše se tradičně konzumují na Zelený čtvrtek - lidé dříve věřili tomu, že když někdo sní jidáše za svítání, bude ho provázet pevné zdraví. Toto velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta, je slazené medem a má tvar svinutého provazu.
Jidáše jsou sladkým pečivem z kynutého těsta, ze kterého se vyválí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Mohou mít tvar spletených provazců nebo zatočených spirál. Jidáše tak měly připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš pověsil.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím potírat jidáše
Jakmile nám těsto vykyne, tvarujeme pomocí pramenů stočené jidáše. Ty pokládáme na plech s pečicím papírem a potíráme je rozšlehaným vajíčkem.
Dozlatova upečené jidáše ještě horké potřeme medem. Budou příjemně sladké a dokonale lesklé. Traduje se také, že med požitý na Zelený čtvrtek chrání před hadím uštknutím a celkově před jakoukoliv otravou.
Pojďte si připravit tuto báječnou velikonoční dobrotu podle názorného videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 18 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Komentáře