Co se dá udělat ze švestek? Inspirujte se klasickými, ale i méně známými recepty
Švestky jsou v kuchyni všestranným ovocem, které si zamilujete pro jeho sladkokyselou chuť a mnoho možností, jak jej zkombinovat s dalšími ingrediencemi. Kromě tradičních povidel jsou ze švestek nejoblíbenější koláče a knedlíky, ale to rozhodně není vše.
Většina odrůd švestek dozrává koncem léta a začátkem podzimu. Lámete si hlavu, jak bohatou úrodu sladkých plodů využít a uchovat na zimu? Také byste rádi překvapili své blízké novými recepty a chutěmi? Přinášíme bohatou inspiraci, jak na sladké recepty, tak i na lahodné slané variace, kde jsou švestky v hlavní roli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sladké pečení ze švestek
Švestkové koláče jsou prostě letní a podzimní klasikou, která se nikdy neomrzí. Švestky jsou šťavnaté a zároveň dobře drží tvar, čímž upečená dobrota chutná, ale i vypadá perfektně. Kromě tradičních a jednoduchých bublanin můžeme ze švestek upéct kynuté koláče s drobenkou, buchty, drobenkový crumble, pečené ovocné knedlíky nebo švestkové nákypy a jáhelníky. Švestky si dobře rozumí s mákem, skořicí i tvarohem.
Švestkové moučníky z listového těsta
Do sladkého pečení patří také listové těsto, které ocení všichni příznivci jednoduchých, bleskových a lahodných receptů. Stačí pouze listové těsto rozválet na tenký plát, posypat mletým mákem s cukrem a proložit půlkami švestek. Stejně tak můžeme mák chutně nahradit tvarohem nebo pudinkem.
Švestkové knedlíky
K létu ovocné knedlíky neodmyslitelně patří. Ty ze švestek však patří k nejoblíbenějším. Knedlíky plníme celými švestkami nebo jen jejich půlkami a připravujeme je jak z kynutého těsta, tak i z rychlého tvarohového těsta, odpalovaného těsta nebo dokonce sytého bramborového z vařených brambor. Švestkové knedlíky po uvaření sypeme mletým mákem, cukrem nebo opečenou strouhankou a přeléváme rozpuštěným máslem.
Švestkové náplně
Z čerstvých a zralých švestek během chvilky uděláme výbornou náplň kynutých buchet, knedlíků, taštiček, šátečků nebo na zdobení ranních kaší či jako přeliv na palačinky a lívance. Příprava spočívá v rozvaření vypeckovaných švestek s trochou cukru, případně i skořice, perníkového koření nebo malým množstvím rumu. Před plněním necháme švestkovou náplň vychladnout a přebytek se dá bez obav i zavařit.
Švestková omáčka
Švestková omáčka je pro všechny milovníky sladko-slaných kombinací. Je výborná k pečenému masu jako je kachna, vepřová panenka nebo uzené maso, ale je skvělá i ke grilovaným sýrům. Základem omáčky je povaření švestek ve vývaru nebo výpeku z masa do změknutí. Můžeme přidat trochu chilli, zázvoru nebo nechat zkaramelizovat malé množství cukru. Omáčka z čerstvých švestek je svěží a ovocnější, nicméně často se švestky nahrazují hotovými povidly nebo sušenými švestkami.
Švestkové zavařeniny
Z čerstvých švestek zavaříme celou řadu dobrot, které budeme využívat po celou zimu. Klasikou jsou povidla, která vaříme v hrnci nebo snadněji pečeme v troubě. Podobně připravíme také švestkové marmelády a džemy, nejčastěji s želírovacím přípravkem a voňavým kořením v podobě skořice a hřebíčku. Dále můžeme švestky zalít cukerným nálevem a udělat z nich kompot nebo je zavařit ve vlastní šťávě. Slanou zavařeninu ze švestek získáme v podobě čatní, které nesmí chybět na žádné grilovačce.
Uchování švestek na zimu
Kromě zavařování můžeme švestky uchovat a zpracovat několika dalšími způsoby. Mezi nejoblíbenější patří jejich sušení. Čerstvé švestky sušíme v sušičce, v troubě nebo delší čas na slunci. Sušené švestky využíváme do sladkých i slaných pokrmů, oblíbené jsou jako náplně do masových rolád a závitků. Místo sušení můžeme čerstvé švestky také zamrazit. Mrazíme celé švestky nebo rozpůlené a vypeckované. Méně známým, zato opravdu chutným uchováním švestek na zimu je naložení do rumu na alespoň 5 týdnů. Potom se do nich s chutí můžeme pustit, nebo je máčet v čokoládě a přidávat do pohárů a dezertů.
Švestkové speciality
Ze švestek můžeme připravit opravdové a netradiční pochoutky. Ze zralých švestek, kakaa a cukru uvaříme lahodnou nutellu, která přijde vhod kdykoliv, když nás honí mlsná nebo jako pomazánka k rannímu pečivu. Dokonce ze švestek můžeme vyrobit i delikátní švestkový kečup. Ze sušených švestek připravíme švestky ve slanině - je to na přípravu jednoduchá kombinace, kterou si jistě zamilujete.
Komentáře