Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrobte si domácí sirup na svařák: Vyluhované koření v sirupu ho báječně dochutí
Zdroj: Freepik

Svařené víno má opojnou vůni spjatou s vánoční atmosférou na trzích. Dokáže báječně rozehřát tělo a rozproudit krev v žilách a to díky alkoholu, který nám roztahuje cévy. Svařák si můžeme uvařit z červeného a také z bílého vína.

Většina lidí neví, že skvěle připravený svařák nikdy nesmí projít varem, ale víno je třeba pouze zahřívat. Mylně jsme svařák převařovali pouze proto, aby se do něj skvěle vyluhovalo koření. A to je ten důvod, proč si vyrobit sirup do svařáku - je totiž plný vůně z koření a jednoduše jej přilijeme do zahřátého vína.

Výroba sirupu na svařák

Nejprve si připravíme suroviny na 1 l sirupu: 1 kg cukru, 1 l vody, dále 25 g badyánu, 20 g hřebíčku, 30 g skořice (celé), 10 g nového koření, kůru z 1 citronu, kůru z 1 pomeranče.

  1. Ve větším hrnci si rozpustíme cukr na světle hnědý karamel. Nečekejte na sytě hnědou barvu, tehdy už je karamel nahořklý.
  2. Ve správný čas vlijeme do karamelu vodu. Karamel nám díky tomu ztvrdne, je proto třeba dál pomalu zahřívat, dokud se vše nerozpustí.
  3. Do vroucího sirupu vložíme koření a citrusovou kůru, kterou okrájíme škrabkou bez bílé dužiny. Nyní sirup 5 minut povaříme, poté odstavíme a v chladu necháme přes noc louhovat.
  4. Druhý den přecedíme, nalijeme do velké láhve a uložíme do tmy.

Tip: Až budete mít chuť na malý hrnek svařeného vína, postačí vám na jednu porci 200 ml vína a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce.

Tento kořeněný sirup má všestranné využití, můžeme ho přidat jednak do svařáku, ale také do punče či grogu. S tímto sirupem máte svařák bez práce hotový do několika minut.

A recept na závěr? Napište nám, jak se vám povedl vánoční punč podle následujícího videoreceptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více