Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na neděli: Makové kytičky s lahodným rybízovým krémem ozdobí sváteční stůl!
Zdroj: Česká televize

Do Vánoc zbývá sice ještě několik týdnů, ale s cukrovím je potřeba začít dříve, aby se hezky rozleželo. Pokud váháte, co letos napéct, možná vás osloví makové kytičky z Horácka. Právě ty pekla v posledním díle televizního pořadu Pečení na neděli Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země.

Mák náš vezdejší

Makové buchty, škubánky s mákem, mákem plněné Svatomartinské rohlíčky, nudle s mákem… Mák do české kuchyně odjakživa patří. A to je dobře, protože se může bez uzardění považovat za superpotravinu. Jak už jsme psali v našem článku dříve, mák obsahuje až třikrát více vápníku než sýr, a dokonce dvanáctkrát víc než mléko. Mák je také bohatý na hořčík, vitamin E a vitaminy skupiny B. Ale hlavně je parádním zpestřením našeho pečení. Pokud patříte mezi milovníky máku nebo rádi zkoušíte nové věci, zařaďte do svých vánočních plánů horácké makové kytičky podle receptu paní Vilemíny Musilové.

Makové kytičky s krémem

Jak říká Petra Burianová v pořadu Pečení na neděli, v případě tohoto cukroví jde vlastně o klasické linecké těsto s přidáním máku. Kytičky si tedy můžete klidně napéct dopředu, alespoň se do Vánoc hezky rozleží, a plnit krémem je budete až těsně před Štědrým dnem. Anebo je slepte povidlím. Této variantě se říká „chudší“, ale není o nic méně dobrá. Rozhodněte se podle své chuti! My nabízíme recept.

Na těsto budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 125 g mletého máku, 125 g moučkového cukru a 125 g změklého másla. Ze všech surovin zpracujte těsto a dejte je odležet do chladu. V lednici vydrží klidně i týden. Z odleželého těsta potom vyválejte plát o síle asi 3 mm a z něj vykrajujte kytičky. Můžete, úplně stejně jako se to dělá u lineckého, část kytiček vykrojit s otvorem. Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 až 12 minut do lehce růžova. Vychladlé kytičky slepujte povidly nebo krémem.

Na krém budete potřebovat: 200 ml mléka, 30 g vanilkového pudinkového prášku, 80 g změklého másla, 80 g moučkového cukru a několik lžic rybízové zavařeniny. Z mléka a pudinku uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout a pak jej zašlehejte do změklého másla s cukrem. Nakonec přidejte rybízovou zavařeninou a vešlehejte ji do krému. Ten bude krásně růžový a vynikne tak na makovém cukroví. Makové kytičky slepujte krémem a shora potřete citronovou polevou smíchanou z 1 lžíce citronové šťávy, 100 g moučkového cukru a 1 lžíce horké vody. Rychle, dokud poleva nezaschne, dozdobte ji dle své fantazie troškou máku nebo sušenými květy. Případně nechte jen tak, bez zdobení.

Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

14. 11. 2021 18:41

Tento recept vyzkouším letos. :-) Zrovna jsem ten díl neviděla a tak díky za recept.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více