Pečení na neděli: Makové kytičky s lahodným rybízovým krémem ozdobí sváteční stůl!
14. 11. 2021 Vaření
Do Vánoc zbývá sice ještě několik týdnů, ale s cukrovím je potřeba začít dříve, aby se hezky rozleželo. Pokud váháte, co letos napéct, možná vás osloví makové kytičky z Horácka. Právě ty pekla v posledním díle televizního pořadu Pečení na neděli Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země.
Mák náš vezdejší
Makové buchty, škubánky s mákem, mákem plněné Svatomartinské rohlíčky, nudle s mákem… Mák do české kuchyně odjakživa patří. A to je dobře, protože se může bez uzardění považovat za superpotravinu. Jak už jsme psali v našem článku dříve, mák obsahuje až třikrát více vápníku než sýr, a dokonce dvanáctkrát víc než mléko. Mák je také bohatý na hořčík, vitamin E a vitaminy skupiny B. Ale hlavně je parádním zpestřením našeho pečení. Pokud patříte mezi milovníky máku nebo rádi zkoušíte nové věci, zařaďte do svých vánočních plánů horácké makové kytičky podle receptu paní Vilemíny Musilové.
Mohlo by vás zajímat
Makové kytičky s krémem
Jak říká Petra Burianová v pořadu Pečení na neděli, v případě tohoto cukroví jde vlastně o klasické linecké těsto s přidáním máku. Kytičky si tedy můžete klidně napéct dopředu, alespoň se do Vánoc hezky rozleží, a plnit krémem je budete až těsně před Štědrým dnem. Anebo je slepte povidlím. Této variantě se říká „chudší“, ale není o nic méně dobrá. Rozhodněte se podle své chuti! My nabízíme recept.
Mohlo by vás zajímat
Na těsto budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 125 g mletého máku, 125 g moučkového cukru a 125 g změklého másla. Ze všech surovin zpracujte těsto a dejte je odležet do chladu. V lednici vydrží klidně i týden. Z odleželého těsta potom vyválejte plát o síle asi 3 mm a z něj vykrajujte kytičky. Můžete, úplně stejně jako se to dělá u lineckého, část kytiček vykrojit s otvorem. Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 až 12 minut do lehce růžova. Vychladlé kytičky slepujte povidly nebo krémem.
Mohlo by vás zajímat
Na krém budete potřebovat: 200 ml mléka, 30 g vanilkového pudinkového prášku, 80 g změklého másla, 80 g moučkového cukru a několik lžic rybízové zavařeniny. Z mléka a pudinku uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout a pak jej zašlehejte do změklého másla s cukrem. Nakonec přidejte rybízovou zavařeninou a vešlehejte ji do krému. Ten bude krásně růžový a vynikne tak na makovém cukroví. Makové kytičky slepujte krémem a shora potřete citronovou polevou smíchanou z 1 lžíce citronové šťávy, 100 g moučkového cukru a 1 lžíce horké vody. Rychle, dokud poleva nezaschne, dozdobte ji dle své fantazie troškou máku nebo sušenými květy. Případně nechte jen tak, bez zdobení.
Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 2 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 2 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 19 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Komentáře
14. 11. 2021 18:41