Šafrán: Víte, kde v kuchyni použít toto nejdražší koření světa a jak poznat padělek?
31. 12. 2021 Historie a zajímavosti
Když je něčeho „jako šafránu,“ je nám jasné, že jde o malé a vzácné množství. A tak je to i s pravým šafránem. K získání jednoho kilogramu tohoto koření je potřeba zpracovat 150 000 (!) květů. A cena 1 kilogramu se pohybuje od 5 000 do 200 000 eur – v závislosti na kvalitně a oblasti pěstování. Naštěstí do vaření stačí jen špetka...
Obyčejný krokus
Pokud právě přemýšlíte, co to ten šafrán vlastně je, tak vězte, že jde o úplně „obyčejný“ krokus, který zdobí i mnohé české zahrádky. Jak se můžeme dočíst v knize Bylinky: Portréty více než 200 druhů oblíbených bylinek, květy krokusu jsou modrofialové, ale pro samostatnou výrobu šafránu jsou důležité převislé červené blizny rostliny. Z nich se později získává šafrán. Použití šafránu je velmi všestranné. Takzvané šafránové čaje jsou stále oblíbenější a zaručeně vám pomohou přečkat příští zimu ve zdraví. Pro šafránové horké nápoje stačí jen několik vláken, která se přidávají například do heřmánkového čaje. Posilují imunitní systém a pomáhají proti horečce.
Mohlo by vás zajímat
Šafrán v kuchyni
Plná chuť šafránu se podle webu gutekueche.at projeví až po jeho zahřátí. Před dochucením pokrmů šafránem by se vlákna měla namáčet ve vlažné vodě (přibližně 60 stupňů) po dobu asi 20 minut. Teprve pak se rozvinou jeho vůně a pigmenty. Ale pozor, pokud voda okamžitě změní barvu, je to znamení, že jde o falešný šafrán! Další variantou je zahřát šafránová vlákna na několik minut při teplotě asi 45 stupňů v troubě, poté je rozdrtit hmoždířem a smíchat s trochou tekutiny (bílé víno, polévka, mléko, olej, máslo). Šafrán by se však měl do jídla stejně vždy přidávat až nakonec, nikdy by se neměl vařit společně s pokrmem. Šafrán je citlivý na světlo, proto by měl být skladován ve vzduchotěsné a neprůhledné nádobě. Pro skladování však stačí malé množství, protože kořenící síla přirozeně po čase trochu ustoupí. Zejména hnědý šafrán značí, že byl nesprávně skladován, a je mnohem méně aromatický než tmavě červený šafrán.
Mohlo by vás zajímat
Polévky i dušené pokrmy
Pokrmy s ušlechtilým šafránovým kořením jsou ztělesněním luxusu a dobrého jídla. Šafrán má své zasloužené místo v jednoduchých i rafinovaných jídlech, lze jím dochutit ale i sladkosti (dorty nebo krémy). Čím je šafrán sušší, tím rychleji barví omáčky, polévky a další pokrmy. Šafrán dodá jemnou chuť a výraznou baru i rybím a zeleninovým polévkám (např. francouzská bujabéza), ochutí tajine s mořskými rybami, obarví rýžové pokrmy – nejznámější je určitě španělská paella nebo milánské rizoto. Přidává se do pokrmů z kuřecího a jehněčího masa, své uplatnění šafrán našel při přípravě zmrzliny nebo dortových krémů.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na padělky!
Toto ušlechtilé koření je stále oblíbenější, ale vzhledem k jeho relativně vysoké ceně se často vyrábějí sofistikované padělky. Nákup šafránu je otázkou důvěry, protože kvalitu tohoto vzácného koření lze ověřit pouze v laboratoři. Přesto by i laici měli být obezřetní. Pokud jste si šafrán koupili již několikrát, při každém dalším nákupu si okamžitě všimnete charakteristické, příjemné, silně nasládlé vůně. Dobrý šafrán se vyznačuje tmavě červenými nitkami, které jsou dlouhé jeden až tři centimetry. Šafrán by se také neměl kupovat na malých „turistických“ trzích. Šafrán se často mísí s kurkumou nebo světlicí barvířskou. To samozřejmě snižuje kvalitu koření a zbavuje ho jedinečných vlastností. Obě rostliny při vaření vydávají žlutou barvu, a proto se často používají jako klamavá přísada. Základní orientací může být i cena. Pravý šafrán stojí zhruba 100 Kč za 1 gram.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více