10 nejlepších jídel s bylinkami: Zkuste skvělé placky, pomazánku nebo bylinkový chlebíček
30. 3. 2022 Vaření
Také už jste se těšili na první jarní bylinky? Zelené rašící lístky jsou symbolem končící zimy. Zpestřete si jimi jídelníček. Hodí se do polévek, pomazánek, placek i pečiva. Nabízíme nejoblíbenější recepty na jídla s bylinkami. Využijte je i na velikonoční stůl!
Co je k mání
Medvědí česnek, první kopřivy, řeřicha, pažitka, mladé lístky pampelišek... to všechno budeme moci v dubnu ochutnat a zařadit do svého jídelníčku. Každá bylinka jinak chutná, každá má jiné účinky, ale všechny výše zmíněné se perfektně hodí jako dochucení mnoha pokrmů. Kdy jindy využít síly bylinek, než právě na jaře, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku a dává nám to nejcennějí?
Mohlo by vás zajímat
Předkrmy a polévky
Začněte celé menu voňavou cestou! Vpašujte bylinky do pomazánek, polévek nebo překrmů. Takové pesto z medvědího česneku stačí jen namazat na opečené plátky baget a v cuku letu máte skvělý, jednoduchý a zdravý předkrm. Ale možností je samozřejmě více. Výtečná je pomazánka dochucená řeřichou, bylinkami lze dochutit i jíšku a pochopitelně nejvíc vyniknou na salátu, kde se uplatní čertsvé a zachovají si tak hodně vitaminů.
Voňavé přílohy
Co si dát k pečenému masu, kuřeti na paprice nebo k omáčce? Bylinkové knedlíky povýší obyčejném jídlo na fantastický gurmánský zážitek, podobně jako bylinkový dip, podávaný k vařeným bramborám. Případně zkuste bylinkami ochutit placky, nádivku nebo i obyčejnou bramborovou kaši. Uvidíte, že bylinky jídlo nejen ochutí a provoní, ale ještě vylepší jeho vzhled!
K svačině či k večeři
Opět sázka na jistotu. Ovšem některé svačiny mohou dobře posloužit také jako skvělá večeře. Zapečený chleba se sýrem a bylinkami, fantasticky nadýchaný domácí bylinkový chlebíček nebo babiččin bylinkový koláč jsou tak dobrá jídla, že uspokojí i hladové strávníky. A pokud nemáte na tyhle pečené dobroty čas, jednouše přidejte bylinky jako posypku na jakýkoliv obložený chléb. Klidně i chléb se šunkou a sýrem. Je to sice drobnost, ale uvidíte, že dodá jídlu šmrnc!
Pro skutečné fajnšmerky a také pro všechny, kteří si chtějí uchovat bylinkovou chuť na dlouho a použít kdykoli je libo, nabízíme recept na parádní bylinkovou sůl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Špenát s bramborami Nejčastěji ho připravujeme s bramborami, ať už vařenými nebo pečenými. Výborný je s knedlíkem. Podáváme k němu vařená vejce nebo… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin či roládu. Podle těchto receptů to zvládne hravě každý
Vůně perníkového koření, perníčků, ořechů a sušeného ovoce dovede příjemně navodit vánoční atmosféru. Navíc perníčky patří mezi druhy, které… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
16 receptů na sladké rolády s ovocem: Jednoduché moučníky dobře vypadají i chutnají
Určitě si už každá z nás vyzkoušela upéct roládu ze světlého, kakaového nebo ořechového těsta. Příprava rolády totiž od pohledu vypadá jednoduše a… Číst více
16 receptů na placky a placičky, které nás nestojí příliš práce, času ani peněz
Placky jsou jedním z nejstarších pokrmů lidstva. Roztlučené zrno se smíchalo s vodou a placky se pekly na rozpálených kamenech. Tato doba je dávno za… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více