Srbsko na talíři: Srbské ćevapi chutnají úplně jinak než české čevapčiči. Tohle je tajemství jejich šťavnatosti
28. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Srbsko si určitě nevybavíte jako gurmánskou destinaci, ale přitom vás může příjemně překvapit. Srbové jsou známí svou velkou láskou k jídlu a posezení u jídla je pro ně jedním z největších životních potěšení.
Populární sarma
Srbskou kuchyni ovlivnili Řekové a Byzantinci i Osmanská říše, ale také východoevropské a v menší míře středoevropské kuchyně a v minulém století dnes již neexistující státní útvar jižních Slovanů Jugoslávie. A co se jí v Srbsku? Sarma se konzumuje na celém Blízkém východě, ve střední Asii a na Balkáně, ale v Srbsku se tato zelná rolka plní mletým vepřovým masem, rýží, kysaným zelím a rajčatovou omáčkou. Lze ji připravit i jako vegetariánskou. Toto oblíbené jídlo se tradičně jí v zimních měsících a většinou se podává při slavnostních příležitostech. Letní verzi lze připravit s vinnými listy místo zelí. Původně prý pochází od Osmanů a název sarma je z tureckého slova „zabalit“.
Mohlo by vás zajímat
Ćevapi není čevabčiči
Ćevapi jsou grilované šišky z mletého masa o velikosti prstu, které jsou oblíbené ve všech balkánských zemích. V sousední Bosně a Hercegovině je dokonce považují za národní jídlo, ale ćevapi můžete ochutnat ve všech částech Srbska. Šišky z mletého masa se servírují většinou po deseti. S naším českým čevapčiči, kde se maso často nastavuje houskou máčenou v mléce nebo strouhankou, má podobný jen název. Tady tento pokrm připravují jen z kvalitního mletého masa a koření, a v tom je tajemství jeho šťavnatosti a skvělé chuti!
Pokud si na ćevapi chcete pochutnat doma, budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého jehněčího masa
- 2 lžičky soli
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky oregana
- ½ lžičky bílého pepře
- 1 lžička mleté papriky
- 1 cibule
- 2 ks vajec
- 2 lžíce oleje
Jak na to? Smíchejte v míse mleté hovězí maso s mletým jehněčím masem a prolisovanými stroužky česneku a dochuťte solí, pepřem, oreganem a mletou paprikou. Přidejte vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a navlhčenýma rukama dobře promíchejte. Poté z masové směsi vytvarujte válečky (asi 6–7 cm dlouhé a 2 cm silné), lehce je potřete olejem a dejte na asi 30 minut do lednice. Mezitím rozehřejte gril a opečte na něm ćevapi ze všech stran. Samozřejmě je můžete také dobře osmažit na pánvi s rozpáleným rostlinným olejem.
Gibanica, ajvar a kajmak
Někdo ji má rád k snídani, teplá i studená nahradí oběd či večeři. O čem mluvíme? O gibanici, křupavém a většinou slaném koláči oblíbeném po celém Balkáně. Jeho základem je těsto, nazývané filo (nekynuté tenké těsto), které se vrství a prokládá směsí vajec, tvarohu a sýrem feta. V Srbsku se obvykle jí zastudena jako vydatná svačina, oběd nebo večeře. Sladká náplň (tvaroh, ovocný džem) tento koláč zase promění v dokonalý dezert.
Mohlo by vás zajímat
Z místních pochutin nesmíme zapomenout na ajvar. Jednoduchá pomazánka z červené papriky, olivového oleje a soli, je srbskou odpovědí na orientální hummus. Oblíbený srbský mléčný výrobek kajmak je v podstatě druh sražené smetany. Připravuje se postupným sbíráním škraloupů ze svařené smetany a plnotučného mléka. Pokud není nijak ochucený, lze s ním nahradit máslo, starší osolený má zase chuť sýru.
Uštipci aneb Koblihy po srbsku
Uštipci (někdy nazývaní miške) jsou nadýchané smažené koblihy, které se rozplývají na jazyku! Co na ně budete potřebovat?
- 10 lžic mouky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- ½ hrnku mléka
- 1/2 šálku vody
- olej
Jak na to? Mouku promíchejte s práškem do pečiva, přidejte vejce a rozšlehejte (pomocí mixéru) s mlékem a vodou. Do hlubší pánve nalijte olej a zahřejte. Snižte plamen na střední, aby se těsto nepřipálilo a získalo pěknou zlatavou barvu. Polévkovou lžící nabírejte těsto a vložte do rozpáleného olej a smažte 30 vteřin, maximálně 1 minutu, pak obraťte a osmažte dozlatova i z druhé strany. Položte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný olej. Ihned podávejte sypané cukrem, namáčené do marmelády. Pokud sladké nemusíte, vyzkoušejte se strouhaným sýrem (ementál, eidam) nebo rozdrobeným modrým sýrem (niva), i se zakysanou smetanou.
Zdroje informací:
inyourpocket.com. Serbian Food: Top 12 Must-Try Serbian Dishes
wanderlust.co.uk: Serbian cuisine
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)