Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Kobližky musí být pěkně dozlatova. Jak na to a čím je naplnit a dozdobit?
Zdroj: Toprecepty, MiskaKulicka

V sobotním díle pořadu Peče celá země se bude smažit. O řízky ale nepůjde, připravovat se budou opět moučníky, a to koblihy. Jak se soutěžící popasují s kynutým těstem a prskajícím olejem, na to si ještě budete muset počkat. My vám ale prozradíme, jak si dokonalé kobližky usmažíte doma sami.    

Čeká nás koblihový souboj?

Pokud jste někdy četli Saturnina, určitě víte, že lidi můžete rozdělit podle toho, co udělají s mísou koblih v poloprázdné kavárně. Člověk bez fantazie se na ně bude jen tupě dívat, druzí „se při pohledu na ty koblihy baví představou, co by se dělo, kdyby někdo zčistajasna a bez výstrahy začal ostatní návštěvníky kavárny tím pečivem bombardovat“, a třetí tu představu uskuteční. Koblihová bitva snad soutěžící v Pořadu peče celá země nečeká, ale koblihy se připravovat budou. A pokud vás bude během sledování pořadu honit mlsná, můžete se do nich hned v neděli pustit také. S našimi tipy do zvládnete bez chybičky.

Koblihy z celého světa

Koblihy patří u nás k nejoblíbenějším moučníkům, jejich domácí příprava se ale většinou tradičně pojí s obdobím masopustu. V minulosti se toto smažené nadýchané pečivo z kynutého těsta připravovalo vždy v zimě, aby bylo pořádně horké a zahřálo a smažilo se tradičně na sádle ze zabijačky. Možná vás překvapí, že koblihy ve skutečnosti nejsou původně tradičním českým pečivem, ale dostaly se k nám z Německa, kde se jim říká Krapfen. Populární jsou i v Itálii, kde je nazývají bomboloni a nejraději je mají s čokoládou. A v poslední době mají české koblihy konkurenci i v amerických donutech. Všechny tyto dobroty ale spojuje podobné kynuté těsto a smažení na pánvi dozlatova a dokřupava.

A jak tedy na koblihy?

1

Základ úspěchu - hebké a dokonale nakynuté těsto

Základem úspěchu je hebké a dokonale nakynuté těsto. Nejdůležitější je hlavně do něj použít kvalitní suroviny, jen díky nim dobře nabyde a koblihy pak budou krásně nadýchané. Mouku můžete použít polohrubou nebo hladkou, ta hladká ale lépe kyne. Do těsta se obvykle dává jen žloutek, celá vejce ale mohou zlepšit strukturu těsta. Těsto se většinou zadělává máslem, které mu dodává příjemnou chuť, použít ale můžete i sádlo. Pro lepší chuť a vůni lze do těsta přidat rum, vanilku, skořici, muškátový oříšek nebo citronovou kůru. Důležité je důkladné propracování těsta. Nejlepší je vzít si na pomoc kuchyňského robota a hníst, dokud není těsto dokonale hladké a hebké.

2

Jak na dobře vykynuté těsto?

Těsto musí být před smažením dobře vykynuté, jinak by do sebe koblihy během smažení nasákly příliš mnoho tuku. Poznáte to tak, že do nich zatlačíte prstem. Vrací-li se těsto do původní podoby pomalu, je vše tak, jak má být. Pokud máte dostatek času, nechte koblihy kynout přes noc v chladu Těstu to jen prospěje a kobližky budou jemnější a nadýchanější.

3

Kobliha musí v oleji plavat

Při smažení zapomeňte na diety a tukem nešetřete. Každá pořádná kobliha musí v oleji přímo plavat, aby se dobře usmažila. Na pánev vkládejte vždy jen pár kousků, aby měly koblihy prostor se ještě zvětšovat. Při smažení koblihy nabydou nejprve z jedné strany a po otočení i z té druhé. Pokud mají kolem sebe dost prostoru, vytvoří se na nich kolem dokola charakteristický světlý kroužek. Ten signalizuje, že je kobliha dobře usmažená.

4

Při smažení do koblih nepíchejte

Při smažení do koblih nepíchejte, aby se nesrazily, obracejte je jen obracečkou. Sledujte také teplotu oleje, ta by se měla držet mezi 170-180 °C. Jen tak budete mít jistotu, že se nespálí. Hotové kobližky nechte okapat na ubrousku a můžete se pustit do plnění.

5

Jak a čím plnit koblihy

Když se řekne kobliha, každý si představí tu s marmeládou a hezky posypanou cukrovou závějí. K plnění se ale hodí i různé druhy krémů – třeba vanilkový žloutkový, klasický pudinkový a krémy s různými příchutěmi. Naplnit je můžete ale třeba i čokoládou nebo nutellou, mléčným karamelem, marcipánem nebo třeba povidly. Pro odlehčení můžete zvolit tvarohovou náplň a máte-li rádi neobvyklé chutě, zkuste svěží citronovou pomazánku lemon curd. Koblihy plňte ještě teplé nebo vlažné , aby se chuť náplně propojila s těstem. Kuchyňským nožem nejprve udělejte do koblihy ze strany tam, kde je proužek, malou dírku a koblihu naplňte pomocí cukrářského sáčku.

6

Jak a čím posypat koblihy

Koblihy se většinou jen sypají moučkovým cukrem, můžete je ale obalit i ve vanilkovém nebo skořicovém cukru. I českým koblihům sluší poleva (třeba čokoládová nebo cukrová) jako americkým donutům. Tu můžete navíc posypat nasekanými oříšky nebo třeba mrazem sušeným ovocem. To vypadá obzvlášť efektně.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více