Magická svatojánská noc: Upečte si slaný svítek s bylinkami podle starodávného receptu
23. 6. 2022 Vaření
Nejdelší den v roce je sice už za námi, naši předkové ale v souvislosti se slunovratem slavili jiný významný svátek – svatojánskou noc. Ta se odpradávna spojovala se sběrem bylinek, které se využívaly nejen pro čarování nebo jako léčivky na čaj, použít se daly třeba i do koláče.
Jak se u nás slavil slunovrat?
Svatojánská noc byla za starých časů významným svátkem a přisuzovala se jí podobná magická moc jako u noci na Štědrý den. Slavila se vždy v noci z 23. na 24. června. Dvacátého čtvrtého totiž mají svátek všichni Honzové a na tento den připadá i výročí narození svatého Jana Křtitele, proroka a Kristova předchůdce. To, že se svatojánská noc slavila v období kolem letního slunovratu nebyla žádná náhoda. Církev se totiž s její pomocí snažila nahradit původní pohanské zvyky spjaté právě s oslavou slunovratu.
Mohlo by vás zajímat
Svatojánská noc plná kouzel
Kouzelná svatojánská noc byla spjata s mnoha zvyky a obyčeji. Na vyvýšených místech se třeba zapalovaly ohně, kolem nichž se tančilo, a z kopců se pouštěla ohnivá kola, aby se odvrátily různé pohromy. Dívky si pletly věnečky, které si dávaly do vlasů, chlapci přeskakovali ohně, aby se očistili od všeho zlého a pojistili si zdraví. O svatojánské noci se prý rovněž propojoval svět živých a mrtvých. Věřilo se také, že se v tuto noc otvírají skály a země vydává své poklady. Při jejich hledání jen bylo třeba dát si pozor na bludičky, které mohly hledače nalákat do močálu.
Mohlo by vás zajímat
Svatojánské bylinky
To hlavní, co patřilo ke svatojánské noci, ale byly bylinky. Lidé byli přesvědčení, že rostlinky a květiny nasbírané právě o svatojánské noci mají mnohem větší sílu. Připisovala se jim tak ochranná a léčivá moc. Využívaly se proto k různým magickým rituálům a kouzlení spojeným hlavně s láskou. Mladé dívky si pokládaly byliny pod polštář a doufaly, že se jim ve snu zjeví ten, za koho se později provdají.
Bylinky to ovšem nemohly být jen tak ledajaké. Svatojánských rostlin muselo být devatero, musely se sbírat na devatero mezích, dívky musely při jejich trhání mlčet a nesměly je trhat holou rukou. Ke svatojánskému „bejlí“ patřil hlavně pelyněk, dále kapradí, třezalka, mateřídouška, heřmánek, máta, divizna, bazalka a dobromysl, někdy také horský jetel, chrpa, jitrocel, šípková růže, řebříček, vlčí mák, jahodník a devětsil. Výjimečnou roli mělo i kapradí. Každý chtěl hlavně najít zlaté kapradí, které prý kvetlo jen o půlnoci, světélkovalo a rovněž mělo kouzelnou moc.
Mohlo by vás zajímat
Bylinky, které měly ochrannou moc
Svazky bylinek se pak zdobila stavení (okna, trámy či dveře), dávaly se pod střechu, aby chránily před požáry, nebo se umísťovaly mezi obilí, což mělo zajistit lepší úrodu. V Pojizeří se z bylinek také připravovala postýlka pro Jana Křtitele – tedy košík s bylinkami přikrytý dečkou a ozdobený svatými obrázky. Podle pověsti měl svatý Jan postýlku posvětit nebo se na ní vyspat. Děti se pak těšily, že ráno v postýlce najdou peníz nebo nějaký drobný dárek jako poděkování od Jana Křtitele za nocleh.
Mohlo by vás zajímat
Bylinky na čaj i do koláče
Bylinkám natrhaným o svatojánské noci se také říkalo svatojánské koření a babky kořenářky je rovněž sušily a využívaly k léčení různých nemocí ve formě odvarů, nebo je přidávaly do pokrmů pro jejich dochucení. Byliny se třeba přidávaly pro chuť do octa nebo se z nich vařila mléčná polévka. Večer před svatým Janem se také připravovala slavnostní večeře, na níž nesměl chybět svatojánský bylinkový svítek někdy nazývaný jako koláč. A jak tento koláč připravit?
Budete potřebovat: 8 vajec, 16 hodně vrchovatých lžic polohrubé mouky, 500 ml mléka, sůl, 12 dkg másla, 2 hrsti nasekaných listů máty a meduňky, případně můžete použít i jiné bylinky, třeba bazalku nebo pažitku. Kdo chce, může přidat na kostičky nakrájenou šunku nebo vyškvařenou anglickou slaninu.
Postup: Do mísy nalijte mléko a rozšlehejte v něm vejce. Přidejte mouku a sůl (případně slaninu). Promíchejte, dokud nevznikne trochu hustší těsto. V dortové nebo koláčové formě rozpusťte máslo. Dokud je ještě horké, nalijte na něj těsto. Posypejte je omytými a nasekanými bylinkami. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatohněda. Koláč by měl krásně vyběhnout do výšky. Trvá to asi 25 minut.
Zdroje informací:
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Kindlová, M., Boledovičová, M.: Tradinář
Liberec.rozhlas.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více