Křupavé cuketové hranolky s parmezánem zpestří každé grilování i letní párty. Zachutnají i dětem
28. 7. 2022 Vaření
I když je cuketa výborná zelenina, která se dá připravit na mnoho způsobů, mohou se najít i ti, kteří jí úplně nevyhledávají. Pokud ji ale někomu takovému nabídnete ve formě cuketových hranolek, věřte, že změní názor. Tato pochutina je ideálním rychlým občerstvením, navíc o trochu zdravějším, než jsou klasické hranolky.
Skoro jako normální hranolky, ale zdravější
Cuketové hranolky nejsou úplně stejné jako klasické hranolky, s nimi je spojuje jen tvar. Ve skutečnosti jde spíš o kousky cukety obalené ve strouhance a osmažené nebo upečené v troubě pěkně dokřupava. Díky tomu jsou snad ještě křupavější než normální hranolky a stejně jako jim, i těm cuketovým sluší nějaký bylinkový dip, ale třeba i tatarka nebo kečup. Aby nešlo o jen tak obyčejnou smaženou či pečenou cuketu, šmrnc jí navíc dodává strouhaný parmezán.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalý způsob, jak vylepšit chuť cukety
Díky vynikající chuti propašujete cuketové hranolky do jídelníčku i těm nejvíc zapřisáhlým odpůrcům zeleniny. I jinak měkká cuketa je v této podobě úžasně křupavá, dokonce i tak, že ji můžete namáčet do omáčky, která zlepší chuť samotných hranolek navíc v kombinaci s kořením nebo bylinkami. Cuketové hranolky s dipem jsou pak vynikající rychlou a zdravou večeří, připravit si je ale můžete i jen tak na svačinu nebo jako netradiční pohoštění pro návštěvu.
Jak zajistit křupavost hranolek
Nakrájet cuketu na hranolky a obalit ji ve strouhance není nic složitého. Jak ale zajistit, aby byly tyto hranolky opravdu křehké a pořádně vypečené? Pomůže vám několik triků. Tím prvním je druh strouhanky. Místo té klasické je totiž lepší použít panko strouhanku. Tato speciální strouhanka pochází z Japonska a vyrábí se z toustového chleba bez kůrky. Chléb se nastrouhá do tvaru vloček. Ty se pak ještě následně nechají vysušit buď na vzduchu nebo při mírné teplotě v troubě. Díky tomu má strouhanka hrubší strukturu a je po osmažení tvrdší a křupavější. Díky této strouhance budou i mnohem víc křupat samotné hranolky.
Mohlo by vás zajímat
Hranolky vylepší trik s bílkem
Cukety se nejprve nakrájí na kousky tvaru hranolek. Protože cuketa obsahuje poměrně hodně vody, je třeba nakrájené cuketové tyčinky před obalením nejprve osušit papírovými utěrkami, aby bylo možné je lépe obalit. Díky velkým vločkám může panko strouhanka na cuketách špatně držet. Tomu předejdete, když je ještě obalíte v mouce. Použít můžete klasickou bílou i celozrnnou. K vytvoření celého trojbalu pak zbývá už přidat jen prošlehané vajíčko.
Křupavosti ovšem prospěje, když místo celého vejce našleháte jen bílek. Rozšlehaný bílek pomáhá strouhance i mouce na hranolky lépe přilnout, a protože bílek po pečení křupe, křupou díky němu i cukety. Aby se vám cukety během pečení nezapařily, je třeba je na plech rozprostřít v jedné stravě a tak, aby se navzájem nedotýkaly. Díky tomu zajistíte proudění vzduchu kolem hranolek a ty se pak opečou, ale nezapaří. Uvnitř pak budou krásně měkké a vláčné a na povrhu křehké a křupavé.
Mohlo by vás zajímat
Recept na parmazánové cuketové hranolky
A jak tedy cuketové hranolky v panko strouhance připravíte? Je to snadné. Budete potřebovat: 3 středně velké cukety nakrájené na hranolky, 1/2 šálku panko strouhanky, 1/3 šálku hladké nebo celozrnné mouky, 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky cibulového prášku, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 2 velké vaječné bílky.
Postup: Velký plech s okrajem potřete nepřilnavým sprejem nebo vyložte pečicím papírem. Rozložte nakrájenou cuketu na papírové utěrky a lehce ji osušte. V misce nebo v hlubokém talíři smíchejte panko strouhanku, mouku, parmazán, sůl, cibulový prášek a pepř. V samostatné míse pak vyšlehejte bílky do lehké pěny. Hranolky postupně obalujte v rozšlehaných bílcích, přebytečné bílky setřeste. Pak je obalte v panko směsi a přitlačte ji, aby na hranolkách lépe držela. Cuketové hranolky pak přendejte na plech tak, aby se navzájem nedotýkaly a pak je postříkejte olejem ve spreji. Hranolky vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 10 minut, poté vyjměte z trouby a ještě jednou lehce postříkejte olejem. Plech otočte o 180 stupňů a pečte dalších 10 minut, dokud není strouhanka na povrchu krásně křupavá a dozlatova opečená a vnitřek měkký.
Hotové hranolky pak podávejte samotné jako předkrm, jako přílohu k burgeru nebo ke grilovanému masu, nejlepší jsou ale s nějakým dipem, třeba bazalkovým. Připravte si na něj: 1/2 šálku řeckého jogurtu, 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 stroužek mletého česneku, 1/4 lžičky worcesterské omáčky, 1/8 lžičky soli a 1/8 lžičky mletého černého pepře. V malé misce smíchejte všechny ingredience: řecký jogurt, bazalku, česnek, worcester, sůl a papír. Ochutnejte a případně dochuťte. Upečené hranolky ihned podávejte s omáčkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více