Buchty mrkvance jsou populární na Vysočině, ale jednoduše je upečete i doma, ať jste odkudkoli
6. 9. 2022 Vaření
Na první pohled vypadají mrkvance jako normální buchty nebo bochánky a pečou se z klasického kynutého těsta. Překvapí vás ovšem náplň ukrytá uvnitř. Místo povidel je v nich totiž nastrouhaná mrkev. Již od pradávna se mrkvance pojí s městem Polná na Vysočině a právě v době od 9. do 11. září nastává jejich čas.
Dokonalé bochánky plněné mrkví
Přímo z Polné na Vysočině totiž mrkvance nebo také mrkvánky pocházejí. Koho poprvé napadlo upéct kynuté buchty plněné mrkvovou náplní není jasné, jisté však je, že mrkev se na Vysočině pěstovala dlouhá léta. O zvýšení její popularity se pak postaral v 17. století místní šlechtický rod Žejdliců, když zavedl během týdne speciální mrkvový den, aby měli jejich poddaní dostatečný přísun vitaminů. Místní si mrkev oblíbili, stala se jednou ze základních potravin jídelníčku prostých lidí ještě předtím, než se rozšířily brambory, a nakonec se mrkev stala i symbolem Mrkvancové nebo také Mrkvové pouti, která se v Polné koná vždy druhou zářijovou neděli.
Mohlo by vás zajímat
Mrkvancová pouť patří mrkvi
Mrkvancová pouť se slavila na počest patrona Polné, sv. Liguriáše, řeckého poustevníka a mučedníka, který žil zřejmě ve 3. století a jeho ostatky jsou prý uloženy v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polné. Místní se tak obraceli ke svému patronovi s různými prosbami a jedna z nich se přímo týkala právě i mrkve. Dodnes se dochovala říkanka: „Svatý Liguriáši, opatruj nám mrkev naši, ať nám ji přibyslavští neodnáší.“
V sousední Přibyslavi se totiž pěstovala řepa a jejím obyvatelům se tak trochu hanlivě říkalo přibyslavští řepáci. Během mrkvancové pouti se pak vrata domů zdobila mrkví zavěšenou na červené stuze. A také se tradičně pekly mrkvance. I mrkvance si získaly velký věhlas a zachutnaly prý dokonce i slavnému malíři Mikoláši Alšovi při jeho návštěvě Polné. Recept na ně se pak začal šířit po okolí a zakrátko se mrkvance pekly po celé Vysočině.
Těsto na mrkvance voní fenyklem
Mrkvance jsou vlastně opravdu takové klasické buchty nebo spíš bochánky, které se pečou z kynutého těsta. Blízko mají k tzv. řepánkům, které se zase plní cukrovou řepou a oblíbené jsou třeba v Podkrkonoší nebo v Polabí. Těsto na mrkvance je ovšem výjimečné tím, že je kořeněné fenyklem. Jako náplň se pak používá najemno nastrouhaná mrkev rovněž dochucená fenyklem. Přestože jde o sladké buchty, místní si je rádi vychutnávali i jako přílohu ke slaným pokrmům. S oblibou je třeba přikusovali k bramboračce.
Recept na pravé mrkvance z Polné
Jak už to tak bývá u podobných regionálních specialit, receptů na ně je spousta a každá hospodyňka v Polné si zakládá na tom, že právě její mrkvance jsou ty nejlepší. Podle jedné z nich si můžete mrkvance upéct i vy.
Budete potřebovat: 1 kg mouky (600 g polohrubé, 400 g hladké), 200 g másla a 1 lžíci sádla, 200 g cukru, 3 žloutky, 50 g kvasnic, sůl, asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů, mléko dle potřeby a mák na ozdobu. Na náplň si připravte: 1,5 kg strouhané mrkve, 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 50 celých nebo rozemletých fenyklů, 100 g másla.
Postup: Z droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a trochy mouky nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr, sůl, rozdrcené fenykly a žloutky a přidejte vzešlý kvásek. Promíchejte a přilijte rozpuštěné máslo se sádlem. Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Mezitím na másle poduste strouhanou mrkev s cukrem a kořením. Udušenou mrkev nechte vychladit. Zůstane-li v mrkvi šťáva, po lehkém pomačkání ji slijte. Vykynuté těsto rozválejte na plát, vykrojte z něj kolečka, do každého dejte trochu mrkvové náplně a vytvarujte bochánky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech, aby se vám nespekly. Okraje potřete máslem, vršek zbylým bílkem a posypejte celým mákem. Plech s mrkvánky vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 20 minut, dozlatova. Vychladlé mrkvánky potřete na posypaném vršku rozpuštěným máslem a hojně posypejte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Zdroje informací:
Vysocina.rozhlas.cz
Mesto-polna.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více