Levné vaření: Z brambor připravíme vláčné lívance, lahodné špízy i báječnou španělskou tortillu
15. 1. 2023 Vaření
Ačkoli brambory přišly do Evropy až po návratu Kryštofa Kolumba z Ameriky a v našich zemích si cestu na talíř našly až koncem 18. století, ale pak se tu rychle zabydlely.
Bramborové lívance
Nejen v chudších oblastech brambory byly vždy tou nejdůležitější základní potravinou. Brambory jsou dostupné po celý rok a v porovnání s ostatními potravinami stále levné – i když i ony podražily. Proto i dnes se z nich dají připravit různorodé pokrmy, které jsou chutné, a přitom nezruinují peněženku.
Co všechno se dá z brambor připravit? Nemusí to být jen tradiční bramborák či bramborový guláš, možností je nepřeberně – a to naslano i nasladko. Rychlou variantou bramboráků jsou bramborové „lívance“. Budete na ně potřebovat 1kg brambor typu C, 1 vejce, špetku soli, 1 polévkovou lžíci hladké mouky a tuk na smažení.
Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte najemno na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Sceďte přebytečnou tekutinu. Přidejte vejce, sůl a mouku a dobře promíchejte. Tvořte placičky o průměru cca 10 cm a smažte v rozpáleném oleji. Podávat můžete sladké s jablkovým pyré nebo pro změnu slané s kysaným zelím.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové špízy
Doslova luxusním obědem nebo večeří jsou bramborové špízy. Připravte si 8 velké brambor typu B nebo A, 300 g anglické slaniny, cibule, sůl a pepř, 4 polévkové lžíce oleje.
Nejprve uvařte brambory ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Brambory nakrájejte na 1 cm silná kolečka, cibuli na kroužky a slaninu na cca 1 cm velké kostky.
Střídavě napichujte na špejle či jehly (4 větší nebo 8 menších) plátky brambor, slaninu a cibuli, osolte a opepřete. Potřete olejem, položte na hliníkovou fólii a grilujte 8–10 minut, během grilování několikrát otočte. Slaninu můžete podle možností nahradit nebo doplnit klobásou či párkem.
Zapečené brambory
Zbyly vám brambory z předchozího dne? Připravte z nich zapečené šťouchané brambory. Pro zlatavě hnědé a křupavé pečené brambory potřebujete pouze tři základní ingredience. A jaké? Zbylé brambory (cca 750 g), rostlinný olej a koření (bylinky).
Brambory lehce rozšťouchejte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a podle chuti posypte různým kořením (sladká paprika, oregano, rozmarýn apod.), zakapte olejem, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud brambory nemají hnědou kůrku. Můžete pak posypat čerstvou petrželkou. Podávejte se zeleninovým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Bramborová tortilla
Španělé si omelety z brambor dopřávají většinou k snídani. Tato omeleta (španělská tortilla) může být skvělým a vydatným obědem nebo večeří. Na 2 porce (tedy na jednu pánev) budete potřebovat: 500 g brambor, 150 g cibule, 4 vejce. 250 ml olivového oleje, sůl.
Brambory oloupejte, nakrájejte hodně tenké plátky (můžete je i nastrouhat na plátky na struhadle nebo pomocí kuchyňského robotu) a osolte je. Cibuli nakrájejte najemno.
A jak na to? Na pánvi (o průměru 24 cm) rozehřejte olivový olej a přidejte plátky brambor. Brambory by měly být lehce pokryté olejem. Snižte teplotu na střední a brambory smažte asi 12 až 15 minut.
V druhé pánvi osmažte na oleji cibuli, dokud nebude průsvitná a zlatohnědá. Vejce vložte do velké mísy, důkladně je rozšlehejte metličkou a osolte. Oddělte brambory od olivového oleje pomocí síta. Brambory a cibuli přidejte do mísy k vejcím a nechte 3– 5 minut odležet.
Silně rozehřejte asi 2 až 3 lžíce olivového oleje, přidejte na pánev směs brambor, vajec a cibule a 2 minuty smažte. Když směs začne hnědnout (nenechte vejce ztuhnout), otočte tortillu pomocí talíře. (Jednoduše položte talíř na tortillu a pánev otočte tak, aby tortilla byla na talíři. Poté tortillu vložte do pánve.) Smažte 1 minutu na druhé straně. Tortilla by měla zůstat uvnitř vláčná.
Podávejte se salátem. Do této tortilly (omelety) můžete podle chuti přidat i hrášek, slaninu, vařené či pečené maso, klobásu. Prostě vše, co doma najdete.
Zdroj infromaqcí: chefkoch.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Německou spolkovou zemi Sasko si s… Číst více
Peče celá země se vrací: Porotce Josef Maršálek nám prozradil, co soukromě radil soutěžícím
Kdo je nejlepším amatérským pekařem v Česku? To… Číst více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
Už za pár dní začne další série oblíbeného pořadu… Číst více
Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče… Číst více
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Víte, proč Josef Maršálek, porotce pořadu Peče… Číst více
Peče celá země: Cukrář Josef Maršálek nám prozradil, jak na labutě z odpalovaného těsta
Pokud sledujete pořad Peče celá země, pak jste… Číst více
Peče celá země: Jak na obrácený jablečný koláč tarte tatin? Podle Josefa Maršálka jsou důležité tyhle tři kroky
Také jste dnes sledovali pořad Peče celá země a… Číst více
Peče celá země: Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Těchto 5 kroků zaručí dokonalý výsledek
Pořad Peče celá země se pomalu blíží do finále. V… Číst více
Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Soutěž Peče celá země zná svoji vítězku. Zeptali… Číst více
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Bábovka na neděli, cukroví na Vánoce nebo zákusky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více