Jak připravit rychlou sýrovou omáčku k chřestu? Stačí jen pár ingrediencí a za půl hodiny to zvládne i kuchařský začátečník
16. 5. 2023 Vaření
Chřest je výborná jarní zelenina. Důležité je vybrat si křehký a čerstvý a dobře ho upravit. Nejčastěji se chřest podává s lahodnou sýrovou omáčkou. Pojďte si ji připravit společně s námi!
Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem
Chřest byl oblíbený už v období antiky a jako vyhlášená delikatesa se znovu (po dlouhé pauze) od devadesátých let 20. století objevuje i na našich jídelních stolech a jeho obliba roste. Známé jsou hlavně jeho dva druhy: bílý a zelený.
Bílý chřest roste v půdě bez přístupu světla. Je chuťově jemnější a křehčí. Také se dříve sklízí. Bílý chřest považujeme za lahodnější. Před přípravou je důležité rostlinu oloupat celou a ulomit tvrdý konec.
Zelený chřest má výraznou nahořklou chuť. Když ho seženeme čerstvě sklizený, můžeme si ho dát i syrový. U něj se ulamuje jen spodní dřevnatá část.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat čerstvý bílý chřest
Čerstvě sklizený bílý chřest má pevné sevřené hlavičky a lesklý povrch. Nedá se ohnout, praská. Kdybychom ho nařízli, vytékala by bílá míza.
Co je potřeba na vařený chřest se sýrovou omáčkou
Vařený bílý chřest podle dobrého receptu bez problémů zvládne přichystat i začátečník v kuchyni. Chřest zalitý sýrovou omáčkou je vynikající.
Na toto jednoduché jídlo potřebujeme bílý chřest, cukr, sůl a slaninu nebo pórek na zavázání. Ani na omáčku není třeba žádný dlouhý soupis surovin. Stačí jen máslo, mouka, mléko, sýr, pepř a sůl. Chuťově výraznější bude chřest s plátkem citronu. Omáčku chuťově povzbudí výraznější sýry. Výborné jsou ty s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Niva) nebo čedar či parmazán.
V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

Jak na přípravu bílého chřestu se sýrovou omáčkou
Na přípravu bílého chřestu potřebujete asi půl hodiny. Přichystejte si: 500 g bílého chřestu, 1 plátek citronu, 1-2 lžičky cukru, 2 lžičky soli a několik plátků slaniny, 1 lžíci másla. Na omáčku potřebujete: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka, 100 g sýru s modrou plísní, 100 g čedaru, pepř a sůl.
Jak na to? Sýry nastrouhejte na talířek. Do kastrolku dejte máslo, nechte ho rozpustit, zasypejte moukou a připravte světlou jíšku, tu pak zalijte mlékem a rozmíchejte metličkou dohladka. Přidejte sýry a vařte omáčku za občasného míchání asi čtvrt hodiny. Osolte a opepřete.
Chřest oloupejte škrabkou na brambory a odlomte spodní zdřevnatělou část. Očištěné stonky po pěti kusech svažte proužky slaniny. Do hrnce dejte vařit vodu, osolte ji, přidejte cukr a kolečko citronu. Do vroucí vody vložte chřest a za mírného probublávání vařte asi 10 minut.
Vyndejte chřest z vody na talíř, přelijte ho rozpuštěným máslem a servírujte zalitý sýrovou omáčkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více