Zlatá labuť u sporáku: Palačinky se slaninou a špenátem byly oblíbeným jídlem Karla Čapka, ten měl rád i koprovku a nebránil se slivovici
6. 6. 2023 Ostatní
Prvorepubliková kuchyně se od té dnešní lišila v mnoha ohledech. Například tehdejší osobnosti měly jiné priority a stravovací návyky než dnešní celebrity. Karel Čapek třeba nejraději jedl slané palačinky, ačkoliv jeho citlivému žaludku nedělaly úplně dobře. Recept na spisovatelovu oblíbenou pochoutku nabídl pořad Zlatá labuť u sporáku.
Čapkova láska k jídlu
Jak upozornila jedna z moderátorek kulinářské show na portálu nova.cz Regina Zajícová, autor slavných dramat R.U.R., Bílá nemoc či Matka si rozhodně uměl jídlo užít. „U něj doma se podávala spíše lehká jídla, ale palačinky se smažily i jako řízky,“ sdělila s tím, že přípravu měla na starost Čapkova kuchařka Helena Čunková. Podle dobových záznamů dbal spisovatel víc na samotné stolování než na dobu nebo náročnost přípravy jídla.
Mohlo by vás zajímat
Navzdory nemoci
Čunková ovšem nebyla jedinou ženou ve spisovatelově domácnosti. „Měl totiž dvě panské, neboli hospodyně. Tou první byla Božena Kadlecová, kterou následně vystřídala Alžběta Venhodová,“ vysvětlila druhá z moderátorek pořadu Dominika Rachůnková. Její koprovku či škvarkové placky si i přes problémy se žaludkem Čapek nedokázal odepřít.
Dýchánky ženám nepřístupné
Ve vile jednoho z největších českých spisovatelů se často střídaly návštěvy. Chodila sem například skupina zvaná „pátečníci“. „Šlo o jeho kolegy novináře, filozofy, herce, umělce, ale třeba i diplomaty. Scházeli se u něj v pátek, popíjeli slivovici, ale také čaj nebo kávu,“ ozřejmila Rachůnková. V tyto dny se podávala studená kuchyně, možná i proto, že ženám byl vstup zakázán. Tehdy nepomáhaly ani panské, ale jídlo podával Čapkův řidič Václav Motl.
Smažené palačinky plněné špenátem
Přestože měl Čapek rád třeba slepičí kaldoun, skopové na divoko či bramborové placky, přednost dával vždy palačinkám naslano. Na jejich přípravu budete potřebovat: 0,75 l mléka, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, olej na smažení, 1 cibuli, slaninu vcelku, čerstvý špenát, jarní cibulku, řeřicha, sůl, pepř a ocet na zastřené vejce.
Jak na to?
Palačinky
- V míse smícháme polohrubou mouku, vejce, mléko a přidáme špetku soli.
- Těsto vymícháme do hladké směsi. Hutnost si určíme podle vlastní chuti.
- Na pánvi si rozpálíme olej, na němž palačinky usmažíme.
Náplň
- Na trošce oleje osmažíme cibulku do zlatova.
- Slaninu si nakrájíme na kostky, které přidáme na pánev k cibuli. Necháme řádně vypražit.
- K cibuli a slanině přidáme čerstvý špenát a dusíme do změknutí. Posléze odstavíme z plotýnky.
Ztracené vejce
- Do menšího hrnce nalijeme vodu s pár kapkami octu a přivedeme k varu.
- Jakmile se voda vaří, vytvoříme v hrnci lžící nebo metličkou vír, do něhož opatrně vložíme předem vyklepnuté vejce z misky.
- Vejce povaříme 3 minuty a ihned ho z hrnce vytáhneme.
Servírování
- Na palačinku poklademe náplň ze špenátu a slaniny, kraje palačinky přehneme, aby náplň nevytékala.
- Na palačinku posadíme zastřené vejce, posypeme jarní cibulkou a řeřichou.
- Vejce osolíme a opepříme.
Na přípravu lahodné palačinky se podívejte do naší fotogalerie:
Web nova.cz se v pořadu Zlatá labuť u sporáku, zaměřuje na oblíbené pokrmy českých osobností, ale zároveň na zajímavosti z jejich života. Redaktorky a kuchařky amatérky Dominika Rachůnková a Regina Zajícová tak budou vařit prvorepubliková jídla, na kterých si pochutnávaly tehdejší celebrity. Archiv pořadu najdete na webových stránkách komerční televize.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více