Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strava pro vegany nenabízí všechny restaurace.
Zdroj: freepik

Jedna špatná recenze, kritizující nabídku jídel oblíbené australské restaurace, způsobila, že se do ní v současnosti nepodívají žádní vegani. Zakázat jejich vstup se rozhodl šéfkuchař John Mountain, který své rozhodnutí okomentoval velmi zostra a vzkázal, že si mají vegani najít jinou restauraci, protože on na ně „kašle“.

Zapomenutý slib

Celou kauzu, na níž upozornil mimo jiné server Independent, rozpoutal zapomenutý slib šéfkuchaře restaurace Fyre v australském Perthu. John Mountain totiž jedné ze zákaznic, která se označila za veganku a zeptala se, zda si vybere v menu známého podniku, garantoval, že ano. „Oslovila mě mladá dívka s tím, že hodlá navštívit naši restauraci. Zeptala se, jestli máme veganskou variantu pokrmů,“ sdělil Mountain. Řekl jsem, že jí vyhovím, že máme gnocchi i zeleninu,“ dodal.

Když ovšem zákaznice restauraci navštívila, čekalo ji pro ni nepříjemné zjištění. „Přišla sobota a já jsem bohužel zapomněl. Musel jsem se starat o soukromý večírek, který jsme ve Fyre měli,“ vysvětluje šéfkuchař s tím, že jeho kolega v kuchyni vůbec netušil o tom, že by měl připravovat jídlo pro vegana.

Zákaznice sice z restaurace neodešla, ale o svůj zážitek se podělila na Facebooku. Zkritizovala nejen jednání šéfkuchaře, ale také zeleninové jídlo za 32 dolarů, které si objednala. „To, že nemáme možnost si dát skutečné rostlinné jídlo, ukazuje na vaše nedostatky jako šéfkuchaře,“ napsala mimo jiné na sociální síť.

John Mountain si tuto recenzi, po níž následovala smršť jednohvězdičkových recenzí na vyhledavači Google, vzal velmi osobně. V první reakci bylo hodně znát, že se šéfkuchaře útok na pověst restaurace dotkla. „Děkuji za vaši negativní recenzi. Těším se, že už vás neuvidím. Jak dětinské. Vy a všichni vaši veganští kamarádi choďte do jiného podniku, k nám máte vstup zakázán, jste vykázáni,“ cituje kuchaře deník PerthNow.

Na Facebooku restaurace se objevilo jasné sdělení: „Bohužel všichni vegani mají nyní zákaz vstupu do restaurace Fyre (z důvodů duševního zdraví). Děkujeme za pochopení.“

Zároveň Mountain upozornil, že všichni jeho zákazníci ví, co od něj dostávají. Odkázal se na svou knihu „Prase“, v níž prezentoval recepty z vepřového masa. „Mým úkolem je připravovat jídla tak, aby chutnala co nejlépe, a nemohu vždy vyhovět všem požadavkům,“ vysvětlil šéf Fyre.

Kuchaři vegany nesnáší

Reakce na zákaz vstupu veganů do populární restaurace jsou rozporuplné. Mountain ovšem tvrdí, že pozitivní vzkazy již převládly nad těmi odsuzujícími a kritickými. „Podpora lidí je ohromující, dnes odpoledne ke mně přišel jeden z nejlepších šéfkuchařů v zemi, objal mě a řekl mi, že mě miluje,“ říká s úsměvem svérázný podnikatel. Garantuji vám, že 99 procent kuchařů na celém světě vegany nesnáší. Nikdy se jim nemůžete zavděčit. Vždycky jsme je nenáviděli, všichni kuchaři,“ dodal.

Zdroje informací:

independent.co.uk - Celebrity chef bans vegans from his restaurant ‘for mental health reasons

insider.com - A chef banned vegans from eating at his restaurant. Now, reservations are 'through the roof.’

perthnow.com.au - Fyre restaurant: Business booming after UK chef John Mountain bans vegans

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více