Dýňová omáčka udělá z obyčejných těstovin luxusní jídlo. Zjemněná smetanou a s parmazánem chutná božsky
11. 9. 2023 Ostatní
Dýně se stává stále častější součástí našeho jídelníčku. Pro svou neutrální chuť se dá použít do sladkých i slaných pokrmů, perfektní a oblíbenou je například polévka z této vitaminové bomby. Skvěle však chutná i dýňová omáčka, kterou můžete servírovat třeba k těstovinám.
Rychlé a zdravé vaření
Vaření s dýní je jednoduché, obzvlášť, pokud se jedná o druh Hokkaidó. Ten totiž před tepelnou úpravou ani není třeba loupat, stačí ho jen důkladně omýt. Zelenina, bohatá na vitaminy A, B a C či vápník, draslík a železo, nám tak nabízí dobrou možnost uvařit zdravě a přitom i rychle.
Mohlo by vás zajímat
Polévka, guláš i muffiny
Například dýňovou polévku lze snadno vylepšit i přidáním starší zeleniny, kterou jsme nespotřebovali v momentě, kdy byla ještě „fit“. Hodí se tak rajčata, papriky i cukety, použít můžete i brambory.
Ze semen dýně se také vyrábí olej, obsahující velké množství vitaminu E. Ten je vynikající do salátů, pár kapek vynikne i na již zmíněné polévce.
Vynikající je i dýňový guláš s fazolí, v němž použijeme i pórek, mrkev či bazalku nebo dýňové zelí, které se perfektně hodí k pečeným masům. I dětem pak budou chutnat třeba muffiny, v nichž je kromě dýně například skořice, zázvor či muškátový oříšek. Stačí použít třeba tento recept.
Vydrží „cokoliv“
Jednou z dalších výhod dýně je její skladování. Nenakrájená vydrží totiž při vhodných podmínkách, tedy v suchu a chladnu, několik měsíců. Dávejte ovšem pozor na to, aby byla slupka bez poškození a nechyběla stopka. Pak ji při můžete mít doma skutečně dlouho.
Dýňová omáčka s těstovinami
Na vytvoření perfektního a přitom jednoduchého pokrmu budete potřebovat: 500 g dýně Hokkaidó (omyté, nakrájené a zbavené semínek), 1 cibuli, 500 čerstvých těstovin (např. tagliatelle), 2 stroužky česneku, 100 ml suchého bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce rostlinného oleje, muškátový oříšek, 180 ml smetany na vaření (12 %), hrachové klíčky (není nutné), smaženou cibuli, parmazán, sůl a pepř, případně vlašské ořechy na dozdobení
Jak na to?
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme cibuli dozlatova. Poté přidáme oloupaný a rozmačkaný česnek, následně i dýni, nakrájenou na malé kousky.
- Dýni krátce osmažíme a přilijeme zhruba 2/3 zeleninového vývaru a víno. Uvaříme dýni doměkka.
- Těstoviny uvaříme v dobře osolené vodě podle návodu. Poté je scedíme a necháme na chvíli stát stranou.
- Tyčovým mixérem v hrnci dýni s cibulí rozmixujeme dohladka. Přidáme trošku muškátového oříšku, pepř a sůl. Nakonec přidáme smetanu a omáčku zamícháme.
- Omáčkou přelijeme těstoviny a vše dobře promícháme.
- Před servírování posypeme těstoviny hrachovými klíčky, smaženou cibulkou nebo parmazánem. Chceme-li, můžeme ještě zdobit vlašskými ořechy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký manuál: Jak vybrat hrnec do kuchyně? Důležité jsou rozměry i materiál. Ale to není všechno!
Nějaký ten hrnec určitě najdete v každé kuchyni.… Číst více
Jak vybrat dřez na nádobí? Nejpraktičtější je nerez, ale kuchyni dodá šmrnc keramika
Kuchyňský dřez neslouží jen na mytí nádobí, ale i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více