Staročeské vopelky s povidlovou náplní se opékají nasucho. Krásně vláčné zůstanou díky potření sádlem ihned po upečení
18. 9. 2023 Vaření
Patenty, lokše, přesňáky nebo laty a mnoho dalších krajových výrazů, označujících tenké bramborové placky opékané nejčastěji nasucho, doplňují staročeské vopelky typické pro jižní Čechy. Jsou skvělé jako příloha i nasladko se švestkovými povidly nebo makovou náplní.
Jihočeské vopelky připomínají palačinky
Staročeské vopelky se od bramborových placek z různých koutů naší země příliš neliší. Dají se podávat jako příloha typicky k pečené kachně či huse se zelím nebo jiným pečeným masům, ale v jižních Čechách se nejčastěji tato verze tenkých placek připravovala nasladko.
Jako náplň se používala švestková či hrušková povidla nebo mletý mák a po zavinutí se sypaly cukrem a skořicí. V této úpravě se vopelky podobají spíše palačinkám než klasickým bramborovým plackám.
Mohlo by vás zajímat
Nasucho pečené bramborové placky potřené sádlem
Jihočeské vopelky jsou nejen rychle hotové a vynikající, ale také jde o velmi levný pokrm jen z 5 ingrediencí, které jsou většinou po ruce, kdykoli na bramborové placky dostanete chuť. Do receptu na vopelky patří pouze brambory, nejlépe typu C vhodné právě na placky, polohrubá mouka, trocha krupice, vejce a sůl. Dále potřebujete už jen trochu rozpuštěného tuku na potření.
Jako u jiných receptů na bramborové placky i na vopelky je ideální použít den předem uvařené brambory uchovávané v lednici, které mají pro těsto ty správné vlastnosti. Brambory se nastrouhají na jemném struhadle, smíchají s ostatními ingrediencemi, těsto vyválí na tenké placky, které se nasucho opékají na pánvi nebo tále. Právě opečení bez použití tuku dává bramborovým plackám jejich typickou chuť.
Vopelky jsou hotové v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit malé tmavší puchýřky. Aby však vopelky brzy neosychaly a zachovaly si vláčnost, potírají se po upečení rozpuštěným sádlem nebo máslem a až poté se případně plní sladkou náplní.
Recept na staročeské vopelky
Do bramborových placek v této jihočeské podobě patří pouze tolik mouky, aby zůstaly krásně vláčné a daly se po upečení zavinout. K bramborám se mouka přidává postupně po částech a není třeba vždy dodržet přesné množství udávané v receptu. Každá mouka se totiž chová trochu jinak a výsledek tedy není vždy stejný.
Na 1 kg brambor typu C (oloupaných) použijte asi 240 g polohrubé mouky, 25 g krupice, 1 vejce a větší špetku soli. Připravte si také trochu rozpuštěného sádla či másla na potření. Jako náplň lze použít švestková či hrušková povidla, mletý mák nebo libovolnou zavařeninu, povrch se dá posypat například mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Jak na to? Brambory den předem uvařte ve slupce doměkka, nechte vychladnout a uložte do lednice. Druhý den oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. K bramborám přidejte asi polovinu mouky, krupici, vejce, sůl a vypracujte těsto. Postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne pevné, vláčné a nelepivé těsto.
Bramborové těsto by nemělo před dalším zpracováním dlouho odpočívat na lince, neboť řídne a může se trhat.
Těsto rozdělte na díly velikosti menší dlaně, z těch vytvarujte kuličky a každou vyválejte na tenkou placku. Vopelky opékejte na suché pánvi při střední teplotě z obou stran. Jakmile je začnou na povrchu tvořit tmavší puchýřky, je placka hotová.
Opečené vopelky ihned potřete rozpuštěným tukem, z jedné strany potřete náplní, zarolujte jako palačinku a posypte oslazeným mákem.
Zdroje informací:
Runwayonline.cz: Z cyklu zapomenuté recepty: Jak se pekly vopelky?
ireceptar.cz: Vopelky, lokše nebo přesňáky: Fantastické bramborové placky podle našich babiček
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cheesecake - luxusní dezert pro příjemný chuťový a estetický zážitek. Jak udělat pečený i nepečený
Jak připravit cheesecake Cheesecake (sýrový dort) je dezert, jehož základ tvoří máslo a rozdrobené či rozdrcené nebo rozmixované máslové sušenky.… Číst více
Mezinárodní den cheesecake
Cheesecake najdete v nabídce snad každé cukrárny široko daleko. Pravý cheesecake má svůj původ v New Yorku, kde spatřil světlo světa na počátku 20.… Číst více
Den máslových sušenek
Máslové sušenky mají jako úplně základní suroviny mouku a máslo. Podle všeho pocházejí samotné sušenky z Persie a obohacují naši kuchyni již 1300 let… Číst více
Desatero rad na téma cheesecake: Víte, jak připravit lahodnou náplň a jak tento dezert upéct?
Cheesecake je mezi dezerty opravdovým zážitkem. Lahodí nejen oku, ale především chutí. Podle tradičního receptu nesmí v cheesecaku chybět podrcené… Číst více
Jak využít květy černého bezu v kuchyni. Bezový sorbet, cheesecake, panna cotta a další speciality podle oblíbených receptů
Využití květů černého bezu Z čerstvých květů černého bezu připravujeme osvěžující sirupy, nápoje a limonády nebo je sušíme do čajů, které se hodí… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Jen tři suroviny stačí k tomu, abyste vytvořili… Číst více
Chcete si upéct originální americký cheesecake? Jednu surovinu byste neměli vynechat!
Dnes je mezinárodní den cheesecaku, dortu, který… Číst více
Jak upéct pravý cheesecake? Žádný slaný sýrový dort, nýbrž sladký dezert se sušenkami a náplní
I když cheesecake [či:zkejk] znamená sýrový dort, neočekávejte slanou chuť. Pojmenování si nese díky krémovému sýru typu Philadelphia, který tvoří… Číst více
Jak snadno a rychle nadrtit sušenky. Poradíme několik osvědčených způsobů
Z drcených sušenek jde vytvořit mnoho dobrot, zdaleka ne pouze oblíbený cheesecake. Ze sušenek můžete připravit pečený či nepečený dort, roládu nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více