Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švédský mandlový dort z obchodu IKEA: Recept na legendární královský dezert je jednoduchý a zvládne jej každý
Zdroj: se souhlasem Ikea.cz

Máte rádi švédský křupavý mandlový koláč s lahodným krémem, posypaný opečenými plátky mandlí? Ve známém řetězci s nábytkem si jej můžete koupit i domů mražený, když si jej ale upečete doma, bude ještě lepší. A hlavně jej zvládne klidně i úplný začátečník. 

Slavný koláč z obchodu s nábytkem

Mandlový koláč byl jednou ze stálých položek na dezertním menu v restauracích, které jsou jedním z velkých lákadel řetězce Ikea a mnozí sem jezdí jen kvůli nim, i když nepotřebují nábytek. Mandlové koláče tu vždy prodávali dva, jeden tmavý s čokoládou a karamelem a pak světlý čistě mandlový, který je v českých Ikeách k dostání od roku 2016.

Na ten světlý nemusíte narazit v každé prodejně, pokud jej ale máte v oblibě a zrovna u vás ho nemají nebo to máte do Ikey daleko, netřeba tesknit, mandlový koláč si poměrně snadno můžete upéct i doma. Bude úplně stejný jako ten z Ikey a možná ještě lepší

Koláč vskutku královský

Zákusek známý jako Mandeltårta patří k oblíbeným švédským sladkostem. Někdy se mu rovněž říká King Oscar's torte neboli dort krále Oskara. Šlo totiž o oblíbený moučník švédského krále Oskara II., který vládl v letech 1872-1907. Na konci 19. století se prý tento dort často podával i na švédských královských zásnubách.

Nejvíc se však proslavil, když jej začali prodávat právě v již zmiňovaném obchodě s nábytkem, kde se nabízí pod značkou Almondy a často je i nazýván jako mandlový dort Ikea. Podobný koláč je známý i v Norsku jako Suksessterte, peče se tu obvykle při různých slavnostních příležitostech a patří i k nejoblíbenějším dortům v Norsku

Křupavý korpus, lahodný krém

A čím je tedy mandlový dort tak výjimečný? Hlavně tím, jak neskutečně je dobrý vzhledem k tomu, jak snadno se připravuje. Navíc se dá i různě upravovat a třeba tím, že jej ozdobíte navíc ovocem, z něj uděláte sváteční dort.

Originál se skládá ze dvou vrstev mandlového korpusu, mezi nimiž je bohatý krém a celý dort je pokrytý opraženými plátky mandlí, které mu dodávají krásný vzhled a příjemnou křupavost.

Křupavý korpus navíc krásně kontrastuje se smetanovým krémem. Vzhledem k tomu, že se do korpusu nedává mouka, ale jen mleté mandle, je dort i přirozeně bezlepkový, což někteří jistě ocení. V každém případě si buďte jisti, že si pochutnáte téměř královsky. 

Pravý švédský Mandeltårta

Pokud jste zrovna mandlový dort nikde nesehnali nebo jej prostě jen chcete zkusit v domácí verzi, můžete se do toho rovnou pustit podle originálního švédského receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 vaječné bílky, 1,5 dl moučkového cukru, 75 g mletých mandlí a 2 lžíce kakaa. Na náplň si připravte: 3 žloutky, 0,75 dl smetany ke šlehání, 1 dl moučkového cukru, 100 g změklého másla, 1 balení mandlových lupínků na ozdobu a máslo na potření papíru. 

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Na pečicí papír nakreslete dvě kola pomocí talíře nebo dortové formy. Ty poslouží jako šablony. Lehce je potřete rozpuštěným máslem. 
  2. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Vmíchejte cukr, mandle a kakao. Těsto pak natřete na pečicí papír tak, aby vám vznikly dva kulaté pláty. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Upečené korpusy vyndejte z trouby a sloupněte z nich papír dřív, než zcela vychladnou. 
  3. V hrnci smíchejte žloutky, smetanu a cukr. Za stálého míchání pomalu vařte, dokud krém nezhoustne. Přendejte jej do mísy a jakmile vychladne, po malých částech do něj vešlehejte změklé máslo. Krém pak nechte vychladnout.
  4. Polovinou krému pak potřete spodní vrstvu korpusu. Položte na ni druhý plát a zbytek krému rozetřete na dort. Na suché pánvi opražte mandle lehce dohněda a posypejte jimi dort. Dort můžete podávat ihned, ale ještě lepší je druhý den, když se rozleží. 

Náš tip: Máte-li rádi švédské speciality, můžete si jako hlavní chod před moučníkem připravit slavné švédské masové kuličky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Koket.se: Mandeltårta
Scandinaviancookbook.com: Suksessterte (Norwegian Almond “Success Cake”)
Nordstjernan.com: Kung Oscar II tårta

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více