Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Semifinále letošní řady soutěže MasterChef Česko nabídlo nejen vypjaté emoce, ale také mnoho chyb, které soutěžící předvedli. Pro porotce tak bylo velmi složité vybrat jednoho soutěžícího, kterého místo velkého finále poslali domů. Nakonec se jím stal Péťa.

Jde o vše

Vážnost okamžiku si uvědomovali všichni zbylí soutěžící, tedy Terka, Kuba, Péťa i Honza. Vážnost souboje o titul MasterChef Česko a především 2,5 milionu korun dolehla na každého z nich. Obzvláště potom, kdy porotci Jan Punčochář, Přemek Forejt a Radek Kašpárek připomněli, co všechno obnáší úspěch, který vítězství v kuchařské show nabízí.

Ze třech výzev vyšel vždy jeden vítěz, který se automaticky přesunul na balkon a tím se posunul do velkého finále. Při první výzvě měli soutěžící na výběr mezi „nebeskou“ bedýnkou plnou skvělých surovin a k dispozici 45 minut na vaření. „Ďábelská“ nabízela složitější ingredience na zpracování, na níž však semifinalisté měli 120 minut a navíc recept na přípravu.

Prokleté makronky

Složitější cesta, kterou si vybrali Terka, Kuba a Péťa vedla přes věž z 80 makronek. S nimi ovšem ani jeden ze soutěžících neměl zkušenost. „Asi před pěti roky jsem je jednou v životě jedl,“ podotkl Kuba. Jednodušší cesta, kterou se dal Honza, nabídla lanýže, houby, foie gras a především hovězí maso.

Makronky se ovšem staly větším problémem, než se zprvu mohlo zdát. Terka měla problémy již při přípravě ganache a Radek Kašpárek jí musel vysvětlovat, jak pracovat s tyčovým mixérem.

Péťa měl zase potíže s rychlostí práce. Kuba, který se dostal do předstihu, se ovšem chyb také nevyvaroval, protože měl moc tekutou ganache. Terka posléze zapomněla kontrolovat čas, takže se dostala do velkého stresu, v němž ji ještě podpořili porotci. Navíc začaly makronky poslední dámské účastnice kvůli špatně nastavené teplotě praskat.

Špatně připravené maso

Honza začal tím, že se pořezal. „Chtěl bych Vám pogratulovat ke světovému rekordu v říznutí,“ glosoval situaci Jan Punčochář. Po chvíli se Kašpárkovi nezdálo ani Honzovo vaření. Když totiž soutěžící začal připravovat maso, michelinský šéfkuchař měl zdálky pocit, že je něco špatně.

„Kdybyste opékal maso, tak to slyším,“ konstatoval porotce. Málo rozpálená pánev, na níž přišel olej, se skutečně v tu chvíli stala problémem. Po další chvíli zase Jan Punčochář se zděšeným výrazem Honzovi oznámil, že kvůli špatnému způsobu přípravy má „už maso durch“. Kritiku instruktor Wim Hofovy metody zvládal dost špatně.

Vítěz se nenašel

Ve výsledku Terka představila různě nastříkané makronky, které podle Radka Kašpárka byly navíc přepečené. Kuba se podle Jana Punčocháře nejvíce přiblížil vizuálnímu zadání, chuť ovšem „neseděla“, Honzův hovězí roštěnec byl zase označen za utrápený.

Nejhůř ovšem dopadl Péťa, který svou věž z makronek odmítl porotcům naservírovat, protože podle něj nebyla stoprocentní. To nakonec potvrdilo i trio šéfkuchařů. Špatné výkony všech semifinalistů po první výzvě neposlaly na balkon ani jednoho.

Chutě vs. lehká příprava

Ve druhé výzvě se soutěžící rozhodovali mezi černou a bílou spižírnou, tedy výraznými chutěmi a lépe kombinovatelnými ingrediencemi. Terka a Kuba zvolili bílou, Péťa s Honzou ukázali na černou.

Honza zvolil kombinaci kambaly a jelita, Péťa se rozhodl poprvé v životě připravit steak, Kuba se pustil do vepřové kotlety s chřestem a Terka vsadila na tortellini plněné směsí z kuřete a vepřového. Právě těstoviny se ovšem měly stát tím, co poslední ženu v soutěži „potopí“, 20 minut před koncem vaření totiž neměla hotovou ani jednu. Navíc přiznala, že je ještě nikdy nedělala, což porotce zarazilo. „Proč v semifinále?,“ ptal se Forejt.

Hořkost jako obecný problém

Zatímco steak se Péťovi povedl, chipsy z černého kořene, které měly maso doplnit na talíři, byly hořké. Terka zase bojovala s časem, který však nakonec porazila a těstoviny stihla naservírovat v limitu. Jako odměnu dostala pozitivní hodnocení od poroty. Stejně dopadl i Péťa, jehož steak pochválil především Radek Kašpárek, který byl nadšený i z Kubovy kotlety. Křenovou omáčku ovšem zkritizoval za její hořkost.

Filet z kambaly od Honzy Kašpárek označil za nejlepší jídlo, které v soutěži doposud jedl. Bylo tak jasné, že prvním finalistou bude právě Honza. Na balkon šel společně s ním i Kuba, jehož radost byla obrovská.

Poslední souboj

Ve třetí výzvě se tak proti sobě postavili Terka a Péťa, kteří si museli zvolit mezi gloši, znázorňujícími bohatství a chudobu. Oba soutěžící se přikláněli ke druhé variantě, ale nejprve se museli dohodnout, kdo si bude vybírat první. Péťa gentlemansky nechal volit Terku, ta na oplátku ukázala na bohatství, které původně nechtěla. Překvapení soutěžící ovšem záhy zjistili, že pod oběma gloši se skrývá chleba.

Péťa se rozhodl pro chlebový tatarák, Terka zvolila chlebové veluté a ganache z olomouckých tvarůžků. Pak ovšem nastal nejdramatičtější okamžik večera. Oba soutěžící na balkoně totiž řekli, že by si do finále přáli jako soupeře Péťu.

To vzala Terka velmi špatně a musela dokonce na pět minut přestat vařit. Jan Punčochář ovšem rozrušené barmance vysvětlil, že má být ráda, protože je to znakem toho, že se jí Honza a Kuba bojí. To Terku neskutečně nastartovalo a vrátila se do hry.

Nečekaný krok a záplava slz

Když došlo na servírování, měl Péťa navrch a Terka nestíhala. V ten moment se stala nečekaná věc. Bankéř z Ostravy běžel své soupeřce pomoci, aby mohla v termínu servírovat své jídlo porotcům. Ani tento dobrý skutek mu ovšem nakonec do finále nepomohl. Přestože trojici šéfkuchařů jeho pokrm chutnal, do bitvy o vítězství v MasterChef Česko 2023 poslali Terku. Ta podruhé v krátké době neudržela slzy, tentokrát štěstí.

Péťa plakal také, hlas se třásl i Radku Kašpárkovi, který vypadlého semifinalistu chválil nejen za jeho vaření, ale také za lidský přístup. „Doufáme, že se považujete za vítěze, protože pro nás tři vítězem jste,“ prohlásil majitel michelinské restaurace Field.

Jak probíhalo semifinále MasterChef Česko 2023 se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023 - semifinále

Ukázat 27 fotografií

Náš tip: Místo chlebového tataráku si zkuste podle našeho videoreceptu připravit ten z olomouckých tvarůžků:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více