Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií aneb O zaměněných polévkách a nedorozumění s těstovinami
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

První měsíce s celiakií byly za námi a my jsme si pomalu začali zvykat na to, co Anička smí jíst a co ne. To ale neznamená, že bychom se nedopustili i chyb. Jak na ně Anička reagovala, si můžete přečíst v dalším díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa. 

Přísná bezlepková dieta

Když jsme odcházeli z nemocnice s diagnózou celiakie, paní doktorka nás upozorňovala, že od této chvíle musíme dodržovat opravdu přísnou bezlepkovou dietu. Cílem totiž je, aby se zvýšené hodnoty protilátek, podle nichž se právě pozná celiakie, dostaly na nulu. Kamarádka mě i varovala, že pokud to tak nebude, budou lékaři při dalších kontrolách pátrat, co je příčinou. 

Samozřejmě jsme neměli v plánu bezlepkovou dietu nedodržovat, ale chtěli jsme vědět, co by se stalo, když bychom někde zhřešili. Případně kdyby k nějaké chybě došlo třeba ve škole, pokud by si Áňa omylem od někoho vzala nějakou zapovězenou sladkost. Ony se ve většině případů takové chyby snadno odhalí zažívacími problémy. Na to jsme se ale zrovna u Aničky nemohli spolehnout.

Jak se projevuje celiakie?

U většiny děti se totiž na celiakii přijde tak, že je bolí bříško nebo mají průjmy. To ale Anička neměla, a jak jsme později zjistili, ani ty její ekzémy s celiakií moc nesouvisely. Nemoc sice může mít kožní projevy, ty prý ale vypadají úplně jinak. A protože Áňa jiné problémy neměla, nevěděli jsme, zda by se u ní nějaká dietní chybička vůbec projevila. Samozřejmě jsme to nechtěli pokoušet záměrně, ale nakonec k tomu dvakrát stejně došlo. 

První dietní chyby

Občas si děláme legraci, že Anička je na bezlepkovou stravu ideální kandidát, neboť miluje kuchyně asijských zemí, v nichž jsou hlavními přílohami rýže a rýžové nudle. Což ale třeba neplatí pro polévky ramen, kam se dávají nudle pšeničné. A to se nám vymstilo, když jsme si udělali se sousedy japonský den. K obědu jsme právě měli ramen a já pro Áňu extra udělala rýžové nudle… no a samozřejmě jsme zaměnili misky. 

Podruhé jsme vařili normální těstoviny, já dala Aničce na stůl talíř s jejími kukuřičnými a v hrnci jsem smíchala zbytek omáčky s normálními těstovinami. Áňa přišla do kuchyně a v souladu se svou opatrností se zeptala, zda si může vzít. Já myslela, že se ptá na to, co má na stole, tak jsem jí to schválila a ona se samozřejmě pustila rovnou do těch na sporáku. A pak se mi divte, že už raději vařím pro všechny to samé, tedy i pro nás vše bezlepkové. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Když se celiakie nijak neprojevuje

Naštěstí ani v jednom případě to u ní nemělo žádné následky, za což jsme samozřejmě rádi. Pro spoustu lidí mohou totiž takové drobné chybičky být hodně nebezpečné a pro ně je život s celiakií mnohem komplikovanější. Třeba to, že musí kontrolovat, jakým nožem si mažou pečivo, co se krájelo na prkýnku nebo mít i svůj vlastní toastovač

To ale neznamená, že bychom nějak záměrně riskovali. Ony ty drobné hříchy mohou totiž mít pak zdravotní následky v budoucnosti. Takže je samozřejmě lepší vše striktně dodržovat, už třeba jen kvůli tomu, aby si Anička zvykla. Musím ale říct, že první jsem z toho nadšení, jak všechno zvládneme, vystřízlivěla já, když jsem zjistila, že to bezlepkové pečení není vůbec žádná legrace. O mých prvních pekařských pokusech a neúspěších vám povyprávím zase za týden v dalším díle seriálu Máma a bezlepková Áňa.

Náš tip: Vynikající bezlepkové smažené rýžové nudle si můžete uvařit podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více