Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soutěž Peče celá země musela těsně před finále opustit i Kristýna Vašíčková, která však za dobu své účasti v populární show získala mnoho fanoušků. Ukázala totiž, že má k pečení velmi vřelý vztah a navíc ho ovládá na vysoké úrovni. Dokazuje to i recept na makový dezert s borůvkami, který nabídla čtenářům webu Toprecepty.cz.

Dorty jako koníček

Jak je pro Kristýnu typické, nabídla nám recept na dort, protože právě ty jsou jejím nejoblíbenějším cukrářským zaměřením. „Dorty, především ty svatební, mě baví nejvíc. Je to disciplína, ve které není prostor pro chyby. Nevěsta čeká, že její dort bude krásný, stejně jako její celý den,“ říká účastnice Peče celá země pro Toprecepty.cz

„V žádném případě nemůžete odevzdat výtvor, se kterým nebude spokojeni, protože nakrojení dortu je jedním z nejdůležitějších okamžiků svatby,“ dodává.

Rodné Brno nepomohlo

Přitom to bylo právě Kristýnino oblíbené pečení, které jí v soutěži nadělalo největší problémy. „Nejvíc jsem se rozhodně zapotila u rolovaného brněnského dortu. Ten den, kdy se tenhle díl natáčel, bylo šílené horko, a když jsem na stole viděla to doslova tekoucí máslo, tak jsem věděla, že to nedopadne dobře,“ vzpomíná sympatická mladá dáma, překvapivě rodačka právě z moravské metropole, kterou znají uživatelé instagramu jako Lumpajznu.

Pro milovníky máku ideální

Pro čtenáře webu Toprecepty.cz ale Kristýna Vašíčková nachystala recept, který podle jejích slov není složitý a zvládnout by ho měli i méně zkušení pekaři. „Pokud máte rádi mák, tak si tenhle dort zamilujete,“ vzkazuje členka TOP 5 třetí řady Peče celá země.

Makový dort podle Lumpajzny

Na oblíbenou sladkou pochoutku Kristýny Vašíčkové z Peče celá země budete potřebovat na korpus: 5 vajec velikosti M, 270 g cukru krupice, 290 g polohrubé mouky, 150 ml oleje, 250 ml vody, 1 prášek do pečiva, kůru z jednoho citrónu, 100 g mletého máku, 100 g celého máku a 1 g soli.
Na krém: 250 ml 30 % šlehačky, 500 g mascarpone, 100 g měkkého tvarohu, 150 g čerstvého sýra, 200 g moučkového cukru, 150 g mletého máku, šťávu z jednoho citrónu a 1 g mleté vanilky
Na náplň: 200 g borůvek, trochu levandule, 50 g moučkového cukru a šťávu z jednoho citrónu.

Jak na to?

  1. V míse vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem a bílky se solí. Do žloutkové hmoty přidejte po částech vodu, vždy zašlehejte, přidejte olej a zamíchejte.
  2. Pomalu vmíchávejte prosátou moukupráškem do pečiva. Ke konci přidejte mák, vanilku a dochuťte citrónovou kůrou. Do těsta opatrně vmíchejte bílky.
  3. Hmotu vlijte do dortové formy a vložte do trouby předehřáté na 165 stupňů horkovzduch. Pečte zhruba 60-70 minut.
  4. Mezitím, co se peče korpus, si nachystejte krém. Všechny suroviny kromě šlehačky dejte do mísy a vyšlehejte. Nakonec postupně přidejte i ušlehanou šlehačku.
  5. V menším hrnci zahřejte borůvky s citrónovou šťávou, citrónovou kůrou, cukrem a levandulí. Nechejte alespoň hodinu odstát, aby se borůvky provoněly levandulí.
  6. Ideálně druhý den korpus rozřízněte na tři části, které promažete krémem, na nějž dáte větší množství borůvkové náplně.
  7. Celý dort obmažte dohladka, ozdobte borůvkami a levandulí.

Na Kristýninu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Peče celá země - Kristýna

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu můžete vyzkoušet i dort s mákem a tvarohem:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více