Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi brownies? A co cheesecake? Taky přesně tyto dva ikonické americké moučníky spojil Josef Maršálek v dalším díle pořadu Buchty po ránu v jeden a navíc jej ještě vyšperkoval levandulovými květy, které dezertu dodají omamnou květinovou vůni. 

S vůní levandule

Vůně bylinek byla hlavním pojítkem mezi moučníky v dalším díle pořadu Buchty po ránu. Josef Maršálek připravil rovnou čtyři dezerty a do každého použil některou z oblíbených aromatických bylinek, s jejichž pomocí jinak obyčejné moučníky ozvláštnil.

Při výběru moučníků se přitom inspiroval v Americe, což znamenalo jediné - všechny moučníky, které upekl, jsou poměrně jednoduché na přípravu. A vzhledem k tomu, že brzy má začít kvést levandule, můžete si rovnou vyzkoušet jeden z nich - brownies levandulový cheesecake

Slavné americké moučníky

Brownies a cheesecake patří k nejslavnějším americkým moučníkům vůbec. Každý je úplně jiný, když je ale spojíte dohromady, vznikne naprosto dokonalý dezert, který si bere z každého z dezertů jen to nejlepší. Je tak vynikajícím spojením hutného čokoládového korpusu a tvarohové krému, který si moučník bere z cheesecaku. Ten pak výraznou čokoládovou chuť trochu zjemňuje a odlehčuje, navíc světlý krém na tmavém koláči vytváří pěknou mozaiku

Když se spojí brownies s cheesecakem

Brownies cheesecake je jednoduchým koláčem na plech. Jde o americký moučník, který se vyznačuje tím, že je hodně sladký. Cukr tam má ale své opodstatnění, může za to, že jsou brownies, jak říká Josef Maršálek, „...nádherně vláčné a šťavnaté“.

Příjemnou vůni dodává tomuto brownies nejen levandule, ale i vanilka, konkrétně v tomto receptu vanilková esence. Pokud byste použili zrníčka z vanilkového lusku, je třeba „...dodat tu tekutinu ve formě rumu, vody nebo silné kávy,“ upozorňuje Josef Maršálek

Ořechy lze vyměnit za ovoce

Brownies může mít spoustu variant, Josef Maršálek do nich doporučuje i další ingredience podle chuti. Místo vlašských ořechů a bílé čokolády lze přidat jiné druhy ořechů, mrazem sušené či čerstvé ovoce. Hotový koláč lze posypat i borůvkami, které jdou s čokoládou a levandulí krásně k sobě. Při pečení brownies je důležité je hlavně nepřepéct. „Správně udělané brownies jsou pěkně šťavnaté a mokré,“ říká slavný cukrář

Budete potřebovat: 85 g univerzální mouky, 130 g měkkého másla, 10 g vanilkové esence, 85 g kakaa, 280 g cukru krupice, 3 g sušené levandule, 6 g kypřicího prášku do pečiva, 100 g sekaných vlašských ořechů, 150 g sekané bílé čokolády, 3 g soli a 4 vejce M. Na smetanovou vrstvu si připravte: 250 g tvarohu v kelímku, 150 g zakysané smetany a 30 g cukru krupice. 

  1. Nejprve si utřete hodně měkké máslo a cukrem a vanilkovou esencí do pěny. Pak přidejte 1 nebo 2 vejce. Poté přidávejte postupně další ingredience - kypřicí prášek do pečiva, sůl, ořechy, levanduli, bílou čokoládu a zbylá vejce. Vše promíchejte nejlépe stěrkou. Nakonec přisypejte univerzální mouku a opět opatrně promíchejte. 
  2. V misce pak lžící nebo stěrkou promíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem. Krém rozhodně nešlehejte, aby se do něj nedostal vzduch. 
  3. Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete do něj nejprve čokoládovou hmotu. Lžící pak na ni naneste hromádky tvarohové směsi a pomocí lžíce ji trochu prohrábněte, aby se lehce spojila s čokoládovou vrstvou, a vznikl tak mramorový efekt. 
  4. Formou pak několikrát poklepejte, aby se urovnal povrch, a vložte do trouby předehřáté na 160 °C asi 25-30 minut. 

Na fotografie z pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:

[gallleryBox:4618]

Náš tip: Klasické brownies z hořké čokolády vyzkoušejte podle našeho video receptu

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie