Citronové řezy s tymiánem

Suroviny

250 g hladké mouky
1 rovná lžička soli
60 g cukru moučka
160 g másla
1 lžička sušeného tymiánu¨
Citronový krém:
6 vajec
170 g cukru krupice
3 citrony
40 g kukuřičného škrobu
1 špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na těsto vypracujte drobenku, podle potřeby přidejte 2 až 3 lžíce vody a zpracujte do hladké koule. Těsto natlačte do formy velké asi 20x30 cm, vyložené pečicím papírem nebo do kulaté koláčové formy cca 30 v průměru. Plech s těstem dejte do mrazáku, než připravíte náplň.

  2. Troubu zapněte na 170 st.C. Z důkladně odrhnutých citronů (nebo bio) ostrouhejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Suroviny na náplň pak pouze prošlehejte, nalijte na vychlazené těsto a pečte v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut dozlatova.

  3. Hotové řezy nechte vychladnout, případně ještě posypte moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Podle Kateřiny Bičíkové, www.prozeny.cz. Autorka píše, že "..sladké i slané zároveň, kyselé i jemně kořeněné, takové jsou citronové řezy ovoněné tymiánem – vydrží dlouho vláčné....". Má pravdu, jen s tou výdrží si nejsem jistá :D

Komentáře k receptu Citronové řezy s tymiánem

  • Dajda Dajda

    casino: Casino, Vy jste opravdu neúnavný zkoušeč nových receptů, to tedy obdivuju!

    Odpovědět

  • casino casino

    No, z mého pohledu se degustace moc nepovedla... 8-(
    Po ignorování těch co "já citrony nerada" zůstali ti, co unisono vzdychali "dyť je to nedopečenýýý";-( (okraj byl chrumkavý :yes: spodek změkl! Dost možná si cucl z krému i 24 hodinovým skladováním... Nevím, barva byla OK.
    ***
    Bez mého komentáře dostali porci a byli vyzváni: ochutnej a mluv!
    Nikdo se nevyjádřil "dyť je to slanýýý"
    Nikdo se nevyjádřil "dyť je to kyselýýý"
    Nikdo se nevyjádřil "dyť je to moc citronovýýý"
    Většinou tymián nezaznamenali a pokud ano, tak se slovy "no co co co co tam ještě je...?" :-)

    hosta:
    Použil jsem velké citrony

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    katyvypl: asi záleží na tom, jak jsou velké citrony, měla jsem mensi

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Vyzkoušeno a vynikající! <3 Citronové šťávy jsem měla 200 ml a myslím, že by stačilo i méně, koláč byl opravdu hodně kyselý, ale dali jsme si na něj ušlehanou smetanu a s ní to byl luxus. :yes:

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    hosta: Já vím, měla jsem na mysli ten tvůj, jen jsem to zapomněla napsat:-O.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

  • bystrouska bystrouska

    Přímo miluju francouzský citronový koláč :yes::yes::yes: a tohle musí být taky dobrota:-).

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    casino: ideálně se křehké těsto dělá v robotu - drobenka a troška ledové vody nakonec. Pokud se mi nechce matlat mísa od robotu, dělám rukama ze studeného nadrobno posekaného másla (to se mi nechce matlat ani struhadlo, strouhám tehdy, když zapomenu máslo v mrazáku) - a pak na plechu těsto hned do mrazáku:-)

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes:<3 vypadají úžasně a určitě tak i chutnají :-K zatím jsem je dělávala bez tymiánu ale mám ráda takové změny, díky za recept :yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Mlsná huba - hotové neštěstí :-8
    Tak už se to peče...
    Křehké těsto dělám trošku jinak (zmrzlé máslo strouhám nebo jen jen tak tak povolené sekám nožem na kostičky), ale tady vlastně nestojí, jak se dělá drobenka :-)
    Akorát když jsem viděl, že šťávy do krému je 240 ml, tak jsem jí dal míň, ale tu hromadu kůry jsem neumenšoval - uvidíme, esli to nebude jak limoncello ;-)

    Eja57:
    Vy na tom račte být ještě dobře...:-D
    Já peču na zítra pro mančaft a ač sám masochista, tak se budu mít co držet, abych odolal a nebyl jako Jiří Krejčík ve Slavnostech sněženek, že ;-)
    No, jak píšu: Mlsná huba - hotové neštěstí :-(
    ***
    http://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/skola-pece...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Upečeno tak jak jsem psala, citronový tymián do náplně. Bylo to kamarádce "na zakázku", chtěla něco nezvyklého pro návštěvu...testovací kousek ještě před obědem a prý :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Teda, to je zajímavý recept, říká si o vyzkoušení :-):yes: Určitě brzy vyzkouším!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    medanek: Já také - mám doma čerstvý citronový tymián, dám ho do náplně místo sušeného do těsta:yes:

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Vypadá úžasně a dostala jsem na něj strašnou chut:yes::yes:<3<3

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Já jsem si podle fotky myslela,že je tam tvarohová náplň:-8Koláč vypadá moc hezky a recept se mi líbí:-K:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: citronový tymián citronové řezy citronový koláč s tymiánu citronový řez citronovy koláč s tymianem rezi s citronem a tymianem