Hovězí roštěnky na cibuli krok za krokem: Na jejich dokonalou šťavnatost a měkkost stačí znát několik osvědčených fíglů
14. 1. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na dobré klasické jídlo? Přichystejte si hovězí roštěnky na cibuli. Díky osvědčenému receptu několika radám připravíte pokrm, který doma sklidí pochvalu.
Hovězí roštěná
Hovězí roštěnky na cibuli patří mezi klasiku české kuchyně. Tento recept je jednoduchý, ale vyžaduje dodržení několika zásad, abychom si na pokrmu skutečně pochutnali.
Připravte si výbornou roštěnku v troubě. Přinášíme podrobný postup přípravy a tipy, jak se vyvarovat nejčastějším chybám.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě roštěné
-
Správné prudké osmahnutí na začátku zaručí, že maso se hezky zatáhne a šťáva zůstane pěkně uvnitř.
-
Pravidelné podlévání během přípravy a stálé lehké ponoření masa je nezbytné, aby nedošlo k jeho připálení a pokažení správné chuti. Maso by mohlo zůstat suché a tuhé, kdybychom správně nepodlévali, a suché může zůstat i při příliš dlouhé přípravě.
-
Kdyby se cibule přichytávala, mohl by pokrm získat nahořklou chuť. Cibule má být nazlátlá.
-
Sůl a pepř se vyplatí přidávat postupně, abychom pokrm nepřesolili.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Hovězí roštěnky na cibuli
Na přípravu roštěnek budete potřebovat: 1/2 kg hovězího roštěnce, 1 ks větší cibuli, 1 lžíci protlaku, 3 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky, plnotučnou hořčici, sůl a pepř.
Jak na to? Maso nakrájejte na plátky a naklepejte. Osolte, opepřete, zlehka potřete hořčicí a poprašte moukou. Sádlo rozehřejte na pekáči nebo na pánvi, kterou lze dát do trouby a plátky na něm po obou stranách zprudka osmahněte, aby se maso zatáhlo. Poté je dejte bokem.
Do sádla dejte najemno nakrájenou cibuli, osmažte dozlatova, přilijte trochu vody, přimíchejte protlak a vraťte maso. Maso musí být zlehka potopené, aby v troubě neokoralo. Pečte do změknutí při 190 °C, často polévejte a přidávejte vypečenou tekutinu, aby bylo maso stále zlehka ponořené.
Na konci nechte tekutinu vypéct, aby se vytvořila hustší šťáva. Můžete podávat s hranolky a volským okem nebo s rýží.
Náš tip: Hovězí roštěnou si můžete připravit i na houbách. Vyzkoušejte ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
15 receptů na bramborové moučníky: Brambory jim dodají vláčnost a kyprost
Do těst na více či méně známé moučníky se brambory přidávají již uvařené. Důležité však je, aby byly řádně vychladlé, proto je nejlepší brambory… Číst více
18 receptů na sladké obědy: Vzpomínky na prázdniny u babičky ožijí u vašeho stolu
Máte po krk neustále se opakujících slaných obědů? Vybočte ze zažitého kolotoče a dopřejte si pro změnu sladký oběd, kterým překvapíte dospělé a… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
16 receptů na oblíbené sladké obědy, večeře a moučníky z brambor
Naše babičky říkaly, že když doma nic není, brambory, mouka a vejce jsou vždy. Z této trojice lze připravit mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu.… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více