Paprikový krém - ajvar - mé sestry
Paprikový krém, známý jako ajvar, je lahodná a aromatická pochoutka pocházející z Balkánu. Ajvar se skvěle hodí jako pomazánka na chleba, příloha k masu nebo ingredience do různých pokrmů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 993 kJ / 1 671 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,42 g |
| Tuky | 153,42 g |
| Vláknina | 16,16 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 40 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 56,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 29. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Paprikový krém - ajvar - mé sestry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/00M7
Moje poznámka
Paprikový krém - ajvar - mé sestry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/00M7
Nejnovější recepty
Ricottové knedlíčky s jahodami podle Jana Punčocháře
Přidáno před 34 minutami
Dietní kuřecí prso s bramborovou kaší
Přidáno před 9 hodinami
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 17 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno 13. 12. 2025 07:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníkové kuličky s ořechy
Panova před 16 minutami
Vosí hnízda
Luentynka před 54 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
Luentynka před 56 minutami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Patriktesar před 2 hodinami
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 11 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 11 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 11 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 11 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 12 hodinami
Tématické fráze:
ajvar použití,
ajvarová omáčka,
ajvarova pomazanka,
na co použít ajvar,
ajvar z cukety,
ajvarová omáčka recept,
ayvar,
omáčka ajvar,
cuketový ajvar,
domácí ajvar,
použití ajvaru,
domácí ajvar recept,
papriková pasta,
paprikový aivar,
pečený ajvar,
aivarová omáčka,
papriková pasta ajvar,
papriková pasta recept,
ajvar tety milice,
ajvar omáčka
Suroviny:
paprika čerstvá červená,
cibule,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
olej,
česnek,
sůl,
pepř černý,
ocet
Komentáře (19)
Tento recept, ako píšem hore - určite si čítal - mám od sestry, nie je z Balkánu, ale zo Slovenska a vyrába pre svoju rodinu svoj "ajvar". Chuťovo pripomína ajvar, ktorý si nosím z dovolenky. V podstate samá paprika...Dolu v komentároch píšem aj o druhom "ajvare", ktorý sa robí s pridaním pečeného lilku.
Je celkom možné, že by ti ani nechutil, napriek tomu ďakujem za komentár, do nadpisu dám malú zmenu.
de.wikipedia.org/wiki/Datei:Aubergine.jpg
Ajvar je totiz pasta z papriky a lilku.Ten zbytek prisad je v poradku.
Ak ma pamäť neklame, sestra to robí inak - aj baklažán upečie, ošúpe, poseká a potom všetko dokopy...
Ale je mi jasné, že Balkán je široký pojem...
Žížalka, sestra robila ajvar aj s pridaním pečeného baklažánu, recept od Airan je také niečo?
Asi hloupá otázka, ale dá se použít jak nastudeno, tak i jako přídavek při pečení masa? Řekla bych, že snad ano.
Díky