Paprikový krém - ajvar - mé sestry
Paprikový krém, známý jako ajvar, je lahodná a aromatická pochoutka pocházející z Balkánu. Ajvar se skvěle hodí jako pomazánka na chleba, příloha k masu nebo ingredience do různých pokrmů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 993 kJ / 1 671 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,42 g |
| Tuky | 153,42 g |
| Vláknina | 16,16 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 40 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 56,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 29. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Paprikový krém - ajvar - mé sestry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/00M7
Moje poznámka
Paprikový krém - ajvar - mé sestry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/00M7
Nejnovější recepty
Ostrá masová směs s rýží
Přidáno před 9 hodinami
Palačinky s dušenými jablky
Přidáno před 11 hodinami
Brokolicové karbanátky
Přidáno před 14 hodinami
Bramborová kaše s mrkví
Přidáno před 15 hodinami
Knedlíčky gyoza
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa s kokosovým mlékem a špenátem
Přidáno 28. 10. 2025 22:38:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Topinka s ostrou játrovou směsí
Sahula před 4 hodinami
Krémové smetanové rizoto s hlívou ústřičnou
dandelion.z před 6 hodinami
Makovec IV.
Jandulka18 před 7 hodinami
Marinovaná krkovice s pečenými brambory a česnekem
Trol60 před 7 hodinami
Rychlé, lehké a levné palačinky
Merylas před 8 hodinami
Pomazánka z nivy
Kajkajak před 8 hodinami
Kuřecí řízek
Lida.Rose před 10 hodinami
Luxusní francouzský toustový chléb
boomgo před 11 hodinami
České kynuté buchty
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 12 hodinami
Tématické fráze:
ajvar použití,
ajvarová omáčka,
ajvarova pomazanka,
na co použít ajvar,
ajvar z cukety,
ajvarová omáčka recept,
ayvar,
omáčka ajvar,
cuketový ajvar,
domácí ajvar,
použití ajvaru,
domácí ajvar recept,
papriková pasta,
paprikový aivar,
pečený ajvar,
aivarová omáčka,
papriková pasta ajvar,
papriková pasta recept,
ajvar tety milice,
ajvar omáčka
Suroviny:
paprika čerstvá červená,
cibule,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
olej,
česnek,
sůl,
pepř černý,
ocet
Komentáře (19)
Tento recept, ako píšem hore - určite si čítal - mám od sestry, nie je z Balkánu, ale zo Slovenska a vyrába pre svoju rodinu svoj "ajvar". Chuťovo pripomína ajvar, ktorý si nosím z dovolenky. V podstate samá paprika...Dolu v komentároch píšem aj o druhom "ajvare", ktorý sa robí s pridaním pečeného lilku.
Je celkom možné, že by ti ani nechutil, napriek tomu ďakujem za komentár, do nadpisu dám malú zmenu.
de.wikipedia.org/wiki/Datei:Aubergine.jpg
Ajvar je totiz pasta z papriky a lilku.Ten zbytek prisad je v poradku.
Ak ma pamäť neklame, sestra to robí inak - aj baklažán upečie, ošúpe, poseká a potom všetko dokopy...
Ale je mi jasné, že Balkán je široký pojem...
Žížalka, sestra robila ajvar aj s pridaním pečeného baklažánu, recept od Airan je také niečo?
Asi hloupá otázka, ale dá se použít jak nastudeno, tak i jako přídavek při pečení masa? Řekla bych, že snad ano.
Díky