Domácí tvaroh
Tvaroh má své místo ve slané i sladké kuchyni. Používáme ho jako základ pomazánek, náplň do buchet, i k přípravě krémů a dezertů. V dnešní době seženete tvaroh v každém obchodě, ale až ochutnáte ten svůj, domácí, nikdy už nebudete chtít jiný.
Postup přípravy
Krok 1: Koupené čerstvé mléko je již pasterizované. Pokud máme mléko přímo od krávy nebo z farmy, musíme ho zpasterizovat doma.
Krok 2: Stačí mléko zahřát v hrnci na teplotu 72-75 °C na dobu 15-20 s a nechat vychladnout.
Krok 3: Mléko pak necháme 2 dny zkysnout při pokojové teplotě na kuchyňské lince. Pokud bychom chtěli mít tvaroh hotový rychleji, přidáme do mléka 2 lžíce citronové šťávy.
Krok 4: Kyselé mléko přelijeme do hrnce a zahřejeme na teplotu asi 65 °C. Čím více mléko zahřejeme, tím bude tvaroh susší.
Krok 5: V průběhu zahřívání občas krátce promícháme.
Krok 6: Jakmile dosáhneme požadované teploty, hrnec odstavíme a mléko přelijeme do sítka vyloženého plátnem nebo utěrkou.
Krok 7: Pod sítko umístíme misku, aby mohla odtékat syrovátka.
Krok 8: Tvaroh necháme vykapat na sítku do druhého dne. Přebytečnou tekutinu můžeme lehce vymačkat.
Krok 9: Ze 2 litrů mléka je asi 180 g tvarohu a asi 1,8 l syrovátky.
Zveřejněno 31. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Moje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Nejnovější recepty
Švestkový džem
Přidáno před 32 minutami
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno před 4 hodinami
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno před 6 hodinami
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno před 20 hodinami
Medailonky se žampiony a paprikami
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Moje ledová káva (bez šejkru)
Cipinka před 27 minutami
Uzený losos se špenátem a cibulovou rýží
imzlin@seznam.cz před 59 minutami
Teplý salát ze zelené čočky s filátkem z tresky
TondaJ před 1 hodinou
Dršťková polévka z předvařených drštěk
MichalBorna před 1 hodinou
Čalamáda "Uncle Bens"
JitkaSubertova před 2 hodinami
Překvapivá, smažená drůbeží játra
skrona před 3 hodinami
Lehký salát z ledového salátu
helen.fon@seznam.cz před 5 hodinami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Koubicka před 13 hodinami
Cukeťák podle Kateřiny Winterové
matousekk před 13 hodinami
Brambory se dvěma druhy hub na kyselo
Sahula před 13 hodinami
Tématické fráze:
vyroba tvarohu,
výroba domácího tvarohu,
tvaroh,
výroba sýrů doma,
výroba tvarohu z kravského mléka,
jak se dela tvaroh,
tvaroh z kyselého mléka,
jak vyrobit tvaroh,
jak vyrobit tvaroh z mléka,
tvaroh výroba,
domácí výroba sýrů,
jak udelat tvaroh,
výroba domácího tvarohu recepty,
výroba domácího tvarohu recept,
výroba tvarohu bez syřidla,
výroba domácího tvarohu, recept,
recept na tvaroh,
výroba domácího tvaroh recept,
tvaroh recepty,
recepty z tvarohu
Suroviny:
mléko,
šťáva citronová
Komentáře (49)
ercicka:
Můžete prosím upřesnit jaké je to množství 1PL citronové šťávy?
Nikde se mi zatím nepodařilo najit co to je 1PL Děkuji.