Pravá drážďanská štóla
Štóla je tradiční vánoční moučník pocházející z Německa, nicméně i u nás získává na oblibě. Kynuté sladké těsto plné sekaných mandlí, rozinek v rumu a kandovaného ovoce se může připravit i 3 týdny před Vánoci.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 459 kJ / 5 846 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,53 g |
| Tuky | 252,80 g |
| Vláknina | 45,46 g |
| Cholesterol | 620 mg |
| Sodík | 501 mg |
| Sůl | 1,13 g |
| Sacharidy | 725,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé a vychladlé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce a sůl. Přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Krok 3: Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, znovu ho vydatně propracujeme a necháme další hodinu odpočívat v teple.
Krok 4: Poté z těsta vyválíme obdélník a delší stranou ho přeložíme do dvou třetin spodního dílu. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Krok 5: Štólu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme teplou vodou. Znovu necháme chvilku odpočívat.
Krok 6: Po vložení do trouby pečeme přibližně 60 minut. Zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štólu z trouby a necháme vychladnout.
Krok 7: Abychom jí dali krásný vzhled, necháme rozpustit máslo, kterým potřeme povrch štóly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme ještě jednou.
Krok 8: Pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme do Vánoc rozležet.
Zveřejněno 25. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravá drážďanská štóla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6z47
Moje poznámka
Pravá drážďanská štóla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6z47
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 11 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 1 hodinou
Likérové špičky
Sahula před 3 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 3 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 3 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 4 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 5 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 5 hodinami
Tématické fráze:
pravá vánoční štola,
vánoční štola kluci v akci,
drážďanská vánoční štola,
tvarohová štola kluci v akci,
pravá vánoční štola recept,
recept na drážďanskou štolu,
nemecka stola,
německá vánoční štola,
vánoční štóla drážďanská,
vánoční štola německá,
kluci v akci vanočni štola,
řecept na německou štolu,
štola,
německá štola recept,
máslová štola,
máslová štola,
kluci v akci stola,
drazdanskastola,
dráždanská vánoční štola recept,
vánoční štola tvarohová kluci v akci
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
mléko,
droždí,
rozinky,
rum,
mandle mleté,
ovoce kandované,
marcipán,
sůl,
máslo,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (11)
A pak, cukrovat a másli střídavě, aspoň dvakrát, těsně před koncem pečení, ještě v troubě. Cukr udělá krásnou lehce křupkavou krustu.