Pravá Jihočeská bramborajda

Bibinka Kuchařka:

Polévky 16 názorů

513

Suroviny

3 brambory
1/3 celeru
1 větší mrkev
2 hrsti namočených sušených hub
3 stroužky česneku
1 cibule
asi 1 lžíci mleté papriky
kousek květáku
trošku sádla
hladká mouka
majoránka
něco kmínu
pažitka či petrželka
libeček
pepř
sůl
můžeme přidat
masox, Vegetu nebo zeleninový vývar- kdo nechce nedává
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu si nakrájíme na kostičky, do hrnce si dáme půlku sádla, na něm osmažíme cibulku s česnekem jen do sklovita a přidáme ostatní připravenou zeleninu.

  2. Chvilku promícháváme, zalijeme vodou (2 litry) a přidáme namočené houby i s vodou, necháme vařit na menší teplotě až všechno změkne.

  3. Mezi tím si dáme zbytek sádla do malého kastrůlku a na něm necháme zpěnit papriku a majoránku, jen chvilku, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme trochou vody, přidáme mouku, rozmícháme a nalijeme do polévky, nebo si uděláme tmavší jíšku.

  4. Doladíme pepřem, solí, kdo chce může přidat masox, Vegetu, nebo zeleninový vývar, převaříme, vypneme a zasypeme pažitkou nebo petrželkou.

Poznámka

Do polévky můžeme přidat sezónní zeleninu, dobrá je kedlubna,brokolda ap.,mohou být i čerstvé houby, ale tradičnější jsou sušené, zrovna tak jako třeba do kulajdy. U nás nejlepší bramborová polévka a že je jich plno!

Špagetka a jiní si mohou do polévky dát libeček....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravá Jihočeská bramborajda

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bibinko:-Kzítra dělám;-)a tobě dnes posílám bodík:-D+1:yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    JANI,,,,:yes::yes::yes::yes:slintám tady jak berrnardýn..jak já jí miluju..dělám jí skoro stejně

    Odpovědět

  • lucinka lucinka(neregistrovaná)

    Ahojky jsem z moravy a rozhodla jsem se udelat tu vasi pravou Jihoceskou....verim ze i mym detem bude chutnat

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak jsem včera vařila. Vynechala jsem houby (to už asi u mně nikoho nepřekvapím) a přidala jsem hrst krup, hrst lámané pohanky a hrst jáhel. Polévka se pak nemusí zahušťovat jíškou a z pohanky se do ní vylouhuje RUTIN - látka moc důležitá pro naše cévy (kdo má křečové žíly nebo hemoroidy tak ví o čem mluvím). Dávám bodík ;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta

    Bibinko, tak na téhle bramboračce jsem vyrostla a úspěšně s ní pokračuju :-p::yes::yes:, občas přidávám kroupy a někdy slavnostně do ní přidám kousíček nakrájeného uzeného. Posílám další jihočeský bodík ;-):yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Bibi, to je přesně ona, ta naše pravá jihočeská, tu máme nejradši:yes::no::no: zasloužila by si víc těch bodíků, ale můžu jenom jeden:-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    To teda čučím. Pravá jihočeská invaze. To je super.Zdravím VÁS všechny dzungilu, babinku,zkrátka všechny jihočešky a jihočechy, ale samozřejmě že mám rád i ostatní z těchto stránek, ale to víte rodina je rodina a krajánci jsou krajánci. Buďte moc zdrávi a ať vám chutná, OSTATNÍ JE PUTNA.Váš Václav.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bibinko - já se tomu receptu vyhýbala už od odpoledne, no a vidíš - stejně mě dostal :-D:-D Jendo - takhle to popisovat a takhle pozdě???? To je přímo mučení :-p:-p:-D:-D - Bibinko, to víš že libeček tam jde,ale jinak :yes::yes::yes::yes: - a už jdu spát - tady na těch stránkách by se Pavlov vyřádil při výzkumu reflexů, kdyby ty možnosti měl a ani by nepotřeboval pejsky :-D:-D ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Jaňulko, já jsem dělával "dolnobečvjansku" bramboračku, nedával jsem do ní mletou papriku a zasmažku (jíšku) jsem dělal na domácím špeku s polohrubou moukou. Mylím si, že u bramboračky je důležité koření kmín, česnek, majoránka a ovoní ji sušené houby.:-p;-) A abych nezapomněl, do vývaru jsem vkládal svazek libečku.:-!:-!:-!:-p;-) Posílám bodík! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Nejsem z jihu, jsem ze severu, ale tuhle bramboračku dělám úplně stejně, jen nedávám tu papriku. Houby si předem namočím do studené vody a vařím všechno dohromady.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    magdalenko, děkuji za postřeh, už je opraveno.;-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Z postupu Ti vypadli huby, aj keď je jasné, že sa varia v tom prvom hrnci...:-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Bibi, super!:yes:

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Bibinko, jsem taky z jihu a touhle polívečkou mě krmila od mala babička, takže jí taky důvěrně znám...:-p:-p:-p Koukám na sušený houby, co tu mám ve sklenici a myslím, že zítřejší polévka je jasná.:-)) Bodík na cestě!:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Vašku,směju se jak blázen a něco ti pošeptám-já zase tu hotovou jíšku jím lžičkou, strašně mi chutná a tak jí vždy udělám raději víc, protože se znám a jednou jsem si pěkně popálila jazyk, jak už jsem to cpala do té pusy vařící, to jsem se poučila.:-D;-):-))

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: jihoceska bramboracka pravá česká bramboračka recept pravá bramborová polévka pravá bramboračka jihočeská cmunda jihočeská cmunda jihoceska bramboracka recept prava jihočeská bramboracka jihočeská bramborová polévka prava bamborova polevka prava bamborova polevka pravá bramborová polévka recept prava bramboracka recept ceska bramboracka recept jihočeská bramboračka prava jihočeska bramborova polevka bramboracka s libeckem prava ceska bramoracka jihočeská polévka pravá česká bramboračka s houbama

Zapomněl/a jsem heslo