Pravá Jihočeská bramborajda

Bibinka Kuchařka:

Polévky 16 názorů

513

Suroviny

3 brambory
1/3 celeru
1 větší mrkev
2 hrsti namočených sušených hub
3 stroužky česneku
1 cibule
asi 1 lžíci mleté papriky
kousek květáku
trošku sádla
hladká mouka
majoránka
něco kmínu
pažitka či petrželka
libeček
pepř
sůl
můžeme přidat
masox, Vegetu nebo zeleninový vývar- kdo nechce nedává
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu si nakrájíme na kostičky, do hrnce si dáme půlku sádla, na něm osmažíme cibulku s česnekem jen do sklovita a přidáme ostatní připravenou zeleninu.

  2. Chvilku promícháváme, zalijeme vodou (2 litry) a přidáme namočené houby i s vodou, necháme vařit na menší teplotě až všechno změkne.

  3. Mezi tím si dáme zbytek sádla do malého kastrůlku a na něm necháme zpěnit papriku a majoránku, jen chvilku, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme trochou vody, přidáme mouku, rozmícháme a nalijeme do polévky, nebo si uděláme tmavší jíšku.

  4. Doladíme pepřem, solí, kdo chce může přidat masox, Vegetu, nebo zeleninový vývar, převaříme, vypneme a zasypeme pažitkou nebo petrželkou.

Poznámka

Do polévky můžeme přidat sezónní zeleninu, dobrá je kedlubna,brokolda ap.,mohou být i čerstvé houby, ale tradičnější jsou sušené, zrovna tak jako třeba do kulajdy. U nás nejlepší bramborová polévka a že je jich plno!

Špagetka a jiní si mohou do polévky dát libeček....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pravá Jihočeská bramborajda

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bibinko:-Kzítra dělám;-)a tobě dnes posílám bodík:-D+1:yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    JANI,,,,:yes::yes::yes::yes:slintám tady jak berrnardýn..jak já jí miluju..dělám jí skoro stejně

    Odpovědět

  • lucinka lucinka(neregistrovaná)

    Ahojky jsem z moravy a rozhodla jsem se udelat tu vasi pravou Jihoceskou....verim ze i mym detem bude chutnat

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak jsem včera vařila. Vynechala jsem houby (to už asi u mně nikoho nepřekvapím) a přidala jsem hrst krup, hrst lámané pohanky a hrst jáhel. Polévka se pak nemusí zahušťovat jíškou a z pohanky se do ní vylouhuje RUTIN - látka moc důležitá pro naše cévy (kdo má křečové žíly nebo hemoroidy tak ví o čem mluvím). Dávám bodík ;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta

    Bibinko, tak na téhle bramboračce jsem vyrostla a úspěšně s ní pokračuju :-p::yes::yes:, občas přidávám kroupy a někdy slavnostně do ní přidám kousíček nakrájeného uzeného. Posílám další jihočeský bodík ;-):yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Bibi, to je přesně ona, ta naše pravá jihočeská, tu máme nejradši:yes::no::no: zasloužila by si víc těch bodíků, ale můžu jenom jeden:-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    To teda čučím. Pravá jihočeská invaze. To je super.Zdravím VÁS všechny dzungilu, babinku,zkrátka všechny jihočešky a jihočechy, ale samozřejmě že mám rád i ostatní z těchto stránek, ale to víte rodina je rodina a krajánci jsou krajánci. Buďte moc zdrávi a ať vám chutná, OSTATNÍ JE PUTNA.Váš Václav.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bibinko - já se tomu receptu vyhýbala už od odpoledne, no a vidíš - stejně mě dostal :-D:-D Jendo - takhle to popisovat a takhle pozdě???? To je přímo mučení :-p:-p:-D:-D - Bibinko, to víš že libeček tam jde,ale jinak :yes::yes::yes::yes: - a už jdu spát - tady na těch stránkách by se Pavlov vyřádil při výzkumu reflexů, kdyby ty možnosti měl a ani by nepotřeboval pejsky :-D:-D ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Jaňulko, já jsem dělával "dolnobečvjansku" bramboračku, nedával jsem do ní mletou papriku a zasmažku (jíšku) jsem dělal na domácím špeku s polohrubou moukou. Mylím si, že u bramboračky je důležité koření kmín, česnek, majoránka a ovoní ji sušené houby.:-p;-) A abych nezapomněl, do vývaru jsem vkládal svazek libečku.:-!:-!:-!:-p;-) Posílám bodík! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Nejsem z jihu, jsem ze severu, ale tuhle bramboračku dělám úplně stejně, jen nedávám tu papriku. Houby si předem namočím do studené vody a vařím všechno dohromady.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    magdalenko, děkuji za postřeh, už je opraveno.;-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Z postupu Ti vypadli huby, aj keď je jasné, že sa varia v tom prvom hrnci...:-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Bibi, super!:yes:

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Bibinko, jsem taky z jihu a touhle polívečkou mě krmila od mala babička, takže jí taky důvěrně znám...:-p:-p:-p Koukám na sušený houby, co tu mám ve sklenici a myslím, že zítřejší polévka je jasná.:-)) Bodík na cestě!:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Vašku,směju se jak blázen a něco ti pošeptám-já zase tu hotovou jíšku jím lžičkou, strašně mi chutná a tak jí vždy udělám raději víc, protože se znám a jednou jsem si pěkně popálila jazyk, jak už jsem to cpala do té pusy vařící, to jsem se poučila.:-D;-):-))

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo