

Pravá Jihočeská bramborajda
Suroviny
- 3 brambory
- 1/3 celeru
- 1 větší mrkev
- 2 hrsti namočených sušených hub
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- asi 1 lžíci mleté papriky
- kousek květáku
- trošku sádla
- hladká mouka
- majoránka
- něco kmínu
- pažitka či petrželka
- libeček
- pepř
- sůl
- můžeme přidat
- masox, Vegetu nebo zeleninový vývar- kdo nechce nedává
Postup přípravy receptu
Zeleninu si nakrájíme na kostičky, do hrnce si dáme půlku sádla, na něm osmažíme cibulku s česnekem jen do sklovita a přidáme ostatní připravenou zeleninu.
Chvilku promícháváme, zalijeme vodou (2 litry) a přidáme namočené houby i s vodou, necháme vařit na menší teplotě až všechno změkne.
Mezi tím si dáme zbytek sádla do malého kastrůlku a na něm necháme zpěnit papriku a majoránku, jen chvilku, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme trochou vody, přidáme mouku, rozmícháme a nalijeme do polévky, nebo si uděláme tmavší jíšku.
Doladíme pepřem, solí, kdo chce může přidat masox, Vegetu, nebo zeleninový vývar, převaříme, vypneme a zasypeme pažitkou nebo petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Do polévky můžeme přidat sezónní zeleninu, dobrá je kedlubna,brokolda ap.,mohou být i čerstvé houby, ale tradičnější jsou sušené, zrovna tak jako třeba do kulajdy. U nás nejlepší bramborová polévka a že je jich plno!
Špagetka a jiní si mohou do polévky dát libeček....
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pravá Jihočeská bramborajda
-
Bibinko
zítra dělám
a tobě dnes posílám bodík
+1
-
JANI,,,,
slintám tady jak berrnardýn..jak já jí miluju..dělám jí skoro stejně
-
Ahojky jsem z moravy a rozhodla jsem se udelat tu vasi pravou Jihoceskou....verim ze i mym detem bude chutnat
-
Tak jsem včera vařila. Vynechala jsem houby (to už asi u mně nikoho nepřekvapím) a přidala jsem hrst krup, hrst lámané pohanky a hrst jáhel. Polévka se pak nemusí zahušťovat jíškou a z pohanky se do ní vylouhuje RUTIN - látka moc důležitá pro naše cévy (kdo má křečové žíly nebo hemoroidy tak ví o čem mluvím). Dávám bodík
-
Bibinko, tak na téhle bramboračce jsem vyrostla a úspěšně s ní pokračuju
:
, občas přidávám kroupy a někdy slavnostně do ní přidám kousíček nakrájeného uzeného. Posílám další jihočeský bodík
-
Bibi, to je přesně ona, ta naše pravá jihočeská, tu máme nejradši
zasloužila by si víc těch bodíků, ale můžu jenom jeden
-
To teda čučím. Pravá jihočeská invaze. To je super.Zdravím VÁS všechny dzungilu, babinku,zkrátka všechny jihočešky a jihočechy, ale samozřejmě že mám rád i ostatní z těchto stránek, ale to víte rodina je rodina a krajánci jsou krajánci. Buďte moc zdrávi a ať vám chutná, OSTATNÍ JE PUTNA.Váš Václav.
-
Bibinko - já se tomu receptu vyhýbala už od odpoledne, no a vidíš - stejně mě dostal
Jendo - takhle to popisovat a takhle pozdě???? To je přímo mučení
- Bibinko, to víš že libeček tam jde,ale jinak
- a už jdu spát - tady na těch stránkách by se Pavlov vyřádil při výzkumu reflexů, kdyby ty možnosti měl a ani by nepotřeboval pejsky
-
Jaňulko, já jsem dělával "dolnobečvjansku" bramboračku, nedával jsem do ní mletou papriku a zasmažku (jíšku) jsem dělal na domácím špeku s polohrubou moukou. Mylím si, že u bramboračky je důležité koření kmín, česnek, majoránka a ovoní ji sušené houby.
A abych nezapomněl, do vývaru jsem vkládal svazek libečku.
Posílám bodík!
-
Nejsem z jihu, jsem ze severu, ale tuhle bramboračku dělám úplně stejně, jen nedávám tu papriku. Houby si předem namočím do studené vody a vařím všechno dohromady.
-
magdalenko, děkuji za postřeh, už je opraveno.
-
Z postupu Ti vypadli huby, aj keď je jasné, že sa varia v tom prvom hrnci...
-
Bibi, super!
-
Bibinko, jsem taky z jihu a touhle polívečkou mě krmila od mala babička, takže jí taky důvěrně znám...
Koukám na sušený houby, co tu mám ve sklenici a myslím, že zítřejší polévka je jasná.
Bodík na cestě!
-
Vašku,směju se jak blázen a něco ti pošeptám-já zase tu hotovou jíšku jím lžičkou, strašně mi chutná a tak jí vždy udělám raději víc, protože se znám a jednou jsem si pěkně popálila jazyk, jak už jsem to cpala do té pusy vařící, to jsem se poučila.