Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 2-3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 743 kJ /
655 kcal
Bílkoviny19,01 g
Tuky6,60 g
Vláknina9,64 g
Cholesterol 24 mg
Sodík 176 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy125,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nastrouháme na jemno. Vymačkáme z nich vodu do misky. Krok 2: Po odstátí vodu slijeme a usazený škrob vrátíme k bramborám. Krok 3: Přidáváme mouku tak, aby se z toho daly tvarovat knedlíčky. Osolíme. Krok 4: Vhazujeme do vroucí vody, po chvíli odlepíme ode dna a vaříme asi 20 minut. Mléko s cukrem a povidly pořádně rozmícháme. (já jsem to projela tyčovým mixérem). Krok 5: Na talíři přeléváme horké knedlíčky studenou omáčkou a sypeme perníkem.

Zveřejněno 5. 3. 2016

Poznámka autorky mika59

Je to taková studená letní omáčka ze Slezska. My jsme ji měli doma docela často. Taky se k ní vařily kynuté neplněné knedlíky. Když nebyl čas, tak se jen přikusovala vánočka. Taky jsme ji ji měli jako jeden z vánočních chodů, ale to už byla vylepšená rozinkami, ořechy a byla vařená.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJMO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJMO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moje teta je občas dělá. Halečky však přeleje slaninou a jednotlivé sousta se pak namáčejí v šimleně, která je v extra mističce bokem. Snoubí se tu slaná a sladká chuť s horkým a stedeným. Jíme to dvěma vidlička, takže je to vrchol domácí exotiky:-)

majda 2: Ano, pocházím kousek od Opavy. Rádi jsme tam jezdili nakupovat.:-K:-K

:-))Teď jsem narazila na tento recept a musím hned reagovat.Šimlenu jsem si dělávala jako malá holka,když bylo na něco chuť,do hrníčku mléko,přidala se povidla a vidličkou rozmíchala,pochoutka mého dětství.Halečky se u nás říkalo taky - ne knedlíky,ale halečky.Bydlím za Opavou,předpokládám,že i ty miko59,pocházíš od Opavy:yes::-p přidávám bod za starodávný,oprašený recept:-K

Hmm, to mi vůbec nic neříká..myslím ten název a to jsem ze Slezska! :-D
Šimlena s halečkami, ale povidlovou omáčku máme moc rádi :-)

54janina54: Já jsem tu omáčku nedělala taky hodně dlouho a po ochutnání jsem si ji opět oživila.;-):-K
yanull: díky za příspěvek, moc mě potěšil,:-K a všem vám děkuji za milé komentáře :-K:-K:-K

Jelikož tento název halečky čtu poprvé, tak jsem se o nich chtěla dovědět více a pokud to autorce nebude vadit, přidávám to, co jsem objevila a spolu s tím 5. bodík :-p:-K
„Halečky", klobásy s černou máčkou, zelí a kobzole, toť národní pokrm Slezáků. Halečky, dále od hranic v Prusku „kluśky" zvané, přikusují se k většině jídel. Ječné halečky jsou daleko oblíbenější než ze žitné mouky. Halečky mohou se nadíti slívami, třešněmi, jablky, hruškami, podle čehož dostávají jména; též se jen omastí a pak jedí.

mika59: připomněla jsi mi dětství u babičky :-K povidla byla domácí v dostatečném množství a když jsem přečetla název, vrátila jsem se o 50 let zpátky :-D jsem ze severu Moravy, tak vím o co se jedná

Název neznám, recept jo, i když trošku jinak - máme tam navíc skořici pomletý hřebíček a badyán, povidlová omajda, která se podávala k tzv.prázdným, tedy neplněným knedlíkům, jak píše autorka v Poznámce a s těma rozinkama k uzeným žebrům to byla sváteční mana nebeská. Díky za připomenutí:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

Navir: Jsem to trochu upřesnila.;-)

Škoda, že by mě tento krásný recept nenapadl hledat pod tímto názvem ;-(

:-O Stejné chlupaté knedlíčky - já spíše noky - dělala včera. Ale byly se zelím a uzeným. Nikdy by mne nenapadlo dát je se sladkou omáčkou. Pár noků ještě zbylo, tak vyzkouším.

Název pro mne taky zcela neznámý, zajímavé jídlo, jako většina lidových receptů :yes:

No už kvůli tomu názvu:-D.... v životě jsem neslyšela, neviděla, nejedla, tak ukládám, je to parádní:yes:

Super! Sladká jídla moc nemusím, ale povidla mám ráda,navíc mě láká ta téměř bezpracná příprava, takže tohle asi vyzkouším:-p:yes:
A název se mi taky moc líbí, slyším to poprvé...holt rozená Středočeška, no..:-S:-D:-K

Tématické fráze:
vánoční povidlová omáčka, slezská černá omáčka, povidlova omacka s orechy, černé halečky, švestkova omáčka šimlena, vanoční šimlená, kynute knedliky šimlena, cerna omacka vanoce lidovy název, šimlrna, slezská černá sladká omáčka - recept, studená švestková omáčka recept, příprava vánoční povidlové omáčky, sladka omačka šimlena, vánoční omáčka za studena, povidlova omacka sladká, povidlova vanocni omáčka, vánoční povidlova černá omáčka, sladká povidlova omáčka, omacky k zebrum, studená omáčka z povidel mléka

Suroviny:
mléko, povidla švestková, cukr, perník strouhaný, brambory, mouka hrubá, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu