Mléčné kokosové koule
Rychlý a lahodný recept na nepečené, bezlepkové, kokosové koule. Tyto jemné sladkosti ze sušeného mléka a kokosu jsou ideální pro vánoční tabuli. Jejich chuť potěší každého milovníka kokosu!
Suroviny pro 1 dávka
Asi 45-50 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 481 kJ / 1 788 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 30,60 g |
Tuky | 157,29 g |
Vláknina | 25,35 g |
Cholesterol | 38 mg |
Sodík | 308 mg |
Sůl | 0,78 g |
Sacharidy | 49,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Glukózový sirup nahřejeme v hrnci s tlustým dnem na teplotu, kdy se začne vařit a pak ho hned vypneme. Přidáme palmový tuk.
Krok 2: Sójový lecitin rozmočíme v několika kapkách vody a rozmačkáme, aby se dal dobře vpravit do směsi. Přidáme ho do hrnce a promícháme. Pak přidáváme sušené mléko a kontrolujeme hustotu směsi, která nemá být více hustá než je konzistence bramborové kaše.
Krok 3: Přisypáváme strouhaný kokos a promícháváme a kontrolujeme, jestli těsto jde ještě zpracovat. (Tady je třeba opatrně, aby se člověk nespálil. Kokosu je třeba dostat tam co nejvíc. Pokud se vám začne těsto rozpadat a jde hůře prohníst přidejte trochu vody.)
Krok 4: Těsto řádně prohněteme a za tepla děláme koule. Koule v dlaních zpracujeme krouživými pohyby, přičemž vznikne soudržná bílá koule.
Krok 5: Koule necháme vychladnout a 24 hodin odstát, aby z nich vyprchala povrchová vlhkost a tím na povrchu víc ztvrdnou.
Zveřejněno 6. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mléčné kokosové koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43kV
Moje poznámka
Mléčné kokosové koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43kV
Nejnovější recepty
Kuskus s dušeným květákem, kapií a žampiony
Přidáno před 8 hodinami
Meruňkové knedlíky plněné oříškovým máslem, citrónový sorbet
Přidáno před 18 hodinami
Švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní polévka z červené čočky s mrkví a kurkumou
Přidáno před 20 hodinami
Pohár s ostružinami a tvarohovo-smetanovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Piškotové řezy s krémem a ovocem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené brambory s patizonem
Fulda před 19 minutami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Vaha 1972 před 24 minutami
Vrstvený salát
Anche před 57 minutami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Anche před 1 hodinou
Vepřová kýta à la hovězí znojemská roštěná
Anche před 1 hodinou
Švestkové řezy s tvarohem
adrika2 před 1 hodinou
Kuřecí prsa s omáčkou
AliceKaiser před 2 hodinami
Dobrá frankfurtská polévka
volvac@seznam.cz před 5 hodinami
Rybízová marmeláda do 10 minut
douver před 7 hodinami
Cuketová topinková směs
douver před 7 hodinami
Tématické fráze:
kokosové koule,
bílé kokosové koule,
ferrero koule recept,
kokosový sirup recept,
kokosový koule,
sladké recepty z kokosového mléka,
kokosové koule bílé,
recepty z kokosového sirupu,
jak zpracovat kokosove mléko,
kokosovi koule,
koule z kokosu,
jak vyrobit glukózový sirup,
recept s kokosovým sirupem,
vanocni koule ze selika,
recept na kokosové koule,
susenkove koule v bílé čokoládě nej recept,
kokosove koule z kokosoveho mleka,
koukle z kokosového mléka,
kde sehnat palmový sirup,
koule obalovane v kokosu recept
Suroviny:
sirup glukózový,
kokos,
tuk,
mléko sušené,
lecitin sojový
Komentáře (7)
Jj, tak jsem vygůůůglil: "Alternativa ke ztužovaným tukům a margarinům, nebotˇ palmový olej díky přírodnímu obsahu tuhých částic nevyžaduje ztužování."
Edit:
Musím doplnit:
Med místo sirupu mám odzkoušený v PEČENÝCH produktech, konkretně v marokánkách.
"IVA"
No, asi máme pravdu obidvaja
Je to palmový tuk (což jsem netušil; nakupuji leta a složení jsem nezkoumal...)
Je to ztužený tuk (ztužování se provádí, pokud si vzpomínám, hydrogenací a tedy ve výsledku bez dalších přísad)
MED:
Pokud je v receptech psán GLUKOZOVÝ SIRUP, ŠKROBOVÝ SIRUP, OBILNINOVÝ SIRUP, KUKUŘIČNÝ SIRUP a náhodou ho zrovna nemám v kuchyni, tak použiji med a není to o tom, že musí být v tuhé fázi. Jde o invertní cukr v medu obsažený...
BTW
Máte perfektně vymakané rcp
casino:
Iva má na obalu napsané že je to 100% palmový tuk. Proč myslíte že by měl být ztužený? Není tam napsáno že by tam byly jakékoliv další přísady. Každopádně p.t. je možné koupit taky na Ekokoze (eshop).
Med jsem netestoval. Musel by být kristalizovaný a nezahřívaný aby byl velmi tuhý, jinak vám to asi nebude držet. Hotové koule mají být druhý den pevné, můžete s nimi žonglovat
"palmový tuk který chuti připomíná méně kvalitní zdrcnute sádlo."
Hmmm...
A já, bláha, měl za to, že ten oný je bez chuti a zápachu
(ale dost možná, že autor rcp si pomýlil palmový tuk s tukem ztuženým - IVA)
"glukózový sirup je těžko k sehnání"
No, glukozový sirup se dá běžně koupit, např. ve ZDRAVÉ VÝŽIVĚ (ale lze jej zajisté nahradit zajisté zdravějším včelím medem
Edit:
h4ever: byl rychlejší...
Glukózový sirup je lehké vyrobit doma. Dělám to tak že si vyrobím g. sirup z většího množství cukru a tento sirup používám i na jiné recepty například na výrobu sladkých müsli placek https://www.toprecepty.cz/recept/46781-stavnate-mu.... Vyrobit g. sirup je opravdu snadné, jen ho nesmíte vařit moc dlouho aby se cukr nezačal připalovat a hnědnout. Výroba trvá asi 25-40 minut z běžně dostupných surovin a vystačí mi na několik měsíců (z 600g cukru mám 769g g.sirupu). G. sirup můžete nahradit glukózo-fruktózovým sirupem, který se běžně používá v potravinách zakoupených v obchodě a snad se dá i koupit). Teoreticky ho lze taky nahradit ovocným sirupem (vedlejší produkt vzniklý kandováním ovoce) ale ten bude nejspíš sladší a dodá ovocnou chuť. Na koulích mi přijde ideální právě to že nejsou moc sladké ale stále jsou chutné. S použitím Selika myslím, že by to mohlo být také moc sladké (na můj vkus).
Recept lze lehce upravovat například ubrat sušeného mléka, přidat o trochu více kokosu a zase dostanete něco trochu jiného a křehčího.
Proč nepoužíváte kokosový olej? Je přirozené tuhý a kremový a chutná ... Jako Kokosova Smetana a nutričně je vyzivný a ma nízký obsah SF?
Také glukózový sirup je těžko k sehnání a myslím ze málo lidi ho zná a bude mít odvahu ho použit. Ja dávám salko. Po povareni v plechovce je z nej Supr karamel a ma správnou konzistenci, s kokosovým olejem Přidat kokos, smíchat, dat na peci či papír malé kopečky s brusinkou navrchu za pect v troubě.
Vás recept je