Mléčné kokosové koule
Rychlý a lahodný recept na nepečené, bezlepkové, kokosové koule. Tyto jemné sladkosti ze sušeného mléka a kokosu jsou ideální pro vánoční tabuli. Jejich chuť potěší každého milovníka kokosu!
Suroviny pro 1 dávka
Asi 45-50 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 481 kJ / 1 788 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 30,60 g | 
| Tuky | 157,29 g | 
| Vláknina | 25,35 g | 
| Cholesterol | 38 mg | 
| Sodík | 308 mg | 
| Sůl | 0,78 g | 
| Sacharidy | 49,80 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Glukózový sirup nahřejeme v hrnci s tlustým dnem na teplotu, kdy se začne vařit a pak ho hned vypneme. Přidáme palmový tuk.
	Krok 2: Sójový lecitin rozmočíme v několika kapkách vody a rozmačkáme, aby se dal dobře vpravit do směsi. Přidáme ho do hrnce a promícháme. Pak přidáváme sušené mléko a kontrolujeme hustotu směsi, která nemá být více hustá než je konzistence bramborové kaše.
	Krok 3: Přisypáváme strouhaný kokos a promícháváme a kontrolujeme, jestli těsto jde ještě zpracovat. (Tady je třeba opatrně, aby se člověk nespálil. Kokosu je třeba dostat tam co nejvíc. Pokud se vám začne těsto rozpadat a jde hůře prohníst přidejte trochu vody.)
	Krok 4: Těsto řádně prohněteme a za tepla děláme koule. Koule v dlaních zpracujeme krouživými pohyby, přičemž vznikne soudržná bílá koule.
	Krok 5: Koule necháme vychladnout a 24 hodin odstát, aby z nich vyprchala povrchová vlhkost a tím na povrchu víc ztvrdnou.
Zveřejněno 6. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Mléčné kokosové koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43kV
Moje poznámka
					
				
Mléčné kokosové koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43kV
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 2 minutami
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 5 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 6 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 6 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 16 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 18 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 19 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 19 hodinami
						Tématické fráze:
						
							kokosové koule, 
						
						
							bílé kokosové koule, 
						
						
							ferrero koule recept, 
						
						
							kokosový sirup recept, 
						
						
							kokosový koule, 
						
						
							sladké recepty z kokosového mléka, 
						
						
							kokosové koule bílé, 
						
						
							recepty z kokosového sirupu, 
						
						
							jak zpracovat kokosove mléko, 
						
						
							kokosovi koule, 
						
						
							koule z kokosu, 
						
						
							jak vyrobit glukózový sirup, 
						
						
							recept s kokosovým sirupem, 
						
						
							vanocni koule ze selika, 
						
						
							recept na kokosové koule, 
						
						
							susenkove koule v bílé čokoládě nej recept, 
						
						
							kokosove koule z kokosoveho mleka, 
						
						
							koukle z kokosového mléka, 
						
						
							kde sehnat palmový sirup, 
						
						
							koule obalovane v kokosu recept
						
					
						Suroviny:
						
							sirup glukózový, 
						
						
							kokos, 
						
						
							tuk, 
						
						
							mléko sušené, 
						
						
							lecitin sojový
						
					
	
			
	
	
Komentáře (7)
Jj, tak jsem vygůůůglil: "Alternativa ke ztužovaným tukům a margarinům, nebotˇ palmový olej díky přírodnímu obsahu tuhých částic nevyžaduje ztužování."
Edit:
Musím doplnit:
Med místo sirupu mám odzkoušený v PEČENÝCH produktech, konkretně v marokánkách.
"IVA"
No, asi máme pravdu obidvaja
Je to palmový tuk (což jsem netušil; nakupuji leta a složení jsem nezkoumal...)
Je to ztužený tuk (ztužování se provádí, pokud si vzpomínám, hydrogenací a tedy ve výsledku bez dalších přísad)
MED:
Pokud je v receptech psán GLUKOZOVÝ SIRUP, ŠKROBOVÝ SIRUP, OBILNINOVÝ SIRUP, KUKUŘIČNÝ SIRUP a náhodou ho zrovna nemám v kuchyni, tak použiji med a není to o tom, že musí být v tuhé fázi. Jde o invertní cukr v medu obsažený...
BTW
Máte perfektně vymakané rcp
casino:
Iva má na obalu napsané že je to 100% palmový tuk. Proč myslíte že by měl být ztužený? Není tam napsáno že by tam byly jakékoliv další přísady. Každopádně p.t. je možné koupit taky na Ekokoze (eshop).
Med jsem netestoval. Musel by být kristalizovaný a nezahřívaný aby byl velmi tuhý, jinak vám to asi nebude držet. Hotové koule mají být druhý den pevné, můžete s nimi žonglovat
"palmový tuk který chuti připomíná méně kvalitní zdrcnute sádlo."
Hmmm...
A já, bláha, měl za to, že ten oný je bez chuti a zápachu
(ale dost možná, že autor rcp si pomýlil palmový tuk s tukem ztuženým - IVA)
"glukózový sirup je těžko k sehnání"
No, glukozový sirup se dá běžně koupit, např. ve ZDRAVÉ VÝŽIVĚ (ale lze jej zajisté nahradit zajisté zdravějším včelím medem
Edit:
h4ever: byl rychlejší...
Glukózový sirup je lehké vyrobit doma. Dělám to tak že si vyrobím g. sirup z většího množství cukru a tento sirup používám i na jiné recepty například na výrobu sladkých müsli placek https://www.toprecepty.cz/recept/46781-stavnate-mu.... Vyrobit g. sirup je opravdu snadné, jen ho nesmíte vařit moc dlouho aby se cukr nezačal připalovat a hnědnout. Výroba trvá asi 25-40 minut z běžně dostupných surovin a vystačí mi na několik měsíců (z 600g cukru mám 769g g.sirupu). G. sirup můžete nahradit glukózo-fruktózovým sirupem, který se běžně používá v potravinách zakoupených v obchodě a snad se dá i koupit). Teoreticky ho lze taky nahradit ovocným sirupem (vedlejší produkt vzniklý kandováním ovoce) ale ten bude nejspíš sladší a dodá ovocnou chuť. Na koulích mi přijde ideální právě to že nejsou moc sladké ale stále jsou chutné. S použitím Selika myslím, že by to mohlo být také moc sladké (na můj vkus).
Recept lze lehce upravovat například ubrat sušeného mléka, přidat o trochu více kokosu a zase dostanete něco trochu jiného a křehčího.
Proč nepoužíváte kokosový olej? Je přirozené tuhý a kremový a chutná ... Jako Kokosova Smetana a nutričně je vyzivný a ma nízký obsah SF?
Také glukózový sirup je těžko k sehnání a myslím ze málo lidi ho zná a bude mít odvahu ho použit. Ja dávám salko. Po povareni v plechovce je z nej Supr karamel a ma správnou konzistenci, s kokosovým olejem Přidat kokos, smíchat, dat na peci či papír malé kopečky s brusinkou navrchu za pect v troubě.
Vás recept je