Paštika
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 115 kJ / 2 656 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 125,12 g |
Tuky | 226,75 g |
Vláknina | 5,00 g |
Cholesterol | 1,51 g |
Sodík | 1,27 g |
Sůl | 2,95 g |
Sacharidy | 16,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Určitě použijeme bůček, z libovějšího masa by paštika byla suchá. Játra naškrábeme nebo umeleme podle zvyklostí. Špek nakrájíme na drobné kostičky. Jalovec nadrtíme. Vše kromě anglické slaniny pečlivě promícháme a necháme do druhého dne v chladnu uležet, aby se chutě propojily (ale není to nezbytně nutné).
Krok 2: Pak vyložíme formu plátky anglické slaniny, vložíme masovou směs, případně přikryjeme zbytkem slaniny. Do pekáčku vložíme naplněnou formu (měla jsem skleněnou zapékací mísu) s víkem nebo zakrytou alobalem, nalijeme vodu do pekáčku tak, aby sahala asi do 1/2 formy a dáme do trouby na 180°C.
Krok 3: Voda by měla během pečení jen jemně perlit. Pečeme 45 minut, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby přiléváme vařící vodu kolem formy, ale většinou to není třeba. Celková doba pečení je kolem 75 minut podle velikosti formy.
Krok 4: Paštika během pečení zmenší objem a kolem se vytvoří šťávička, která při chladnutí zrosolovatí. Pečeno je, když doprostřed zapíchneme špejli a vytéká čirá voňavá šťáva.
Krok 5: Necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme a podáváme s brusinkami nebo rybízem ála brusinky a čerstvým pečivem.
Zveřejněno 25. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G8q3
Moje poznámka
Paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G8q3
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 2 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno před 22 hodinami
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 3 minutami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 36 minutami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 48 minutami
Snadný štrúdl
Ivace před 54 minutami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 59 minutami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 1 hodinou
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 2 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 2 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 2 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 2 hodinami
Tématické fráze:
paštika,
paštika recept,
bažantí paštika,
paštika z bažanta,
recept na pastiku,
recept paštika,
bažantí paštika recept,
-domaci paštika recept,
pastika recepty,
paštika z bažanta recept,
paštika z uzeného masa recept,
paštiky recepty,
paštika z uzeného masa,
domácí paštika recept,
recepty na paštiku,
paštiky recept,
recepty na pastiky,
recepty paštiky,
paštika z vnitřností,
forma na paštiku
Suroviny:
bůček vepřový mletý,
játra kuřecí,
špek uzený,
slanina anglická,
jalovec,
pepř mletý,
ořech muškátový,
sůl,
tymián,
víno červené,
mandle sekané
Komentáře (14)
V postupu něco vypadlo: "Pečeme 45 minut, pak e a dopečeme."