Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 41 254 kJ / 9 860 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,42 g |
Tuky | 655,33 g |
Vláknina | 50,65 g |
Cholesterol | 2,27 g |
Sodík | 2,58 g |
Sůl | 6,34 g |
Sacharidy | 841,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravte krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem, mascarpone zvlášť. Poté obě hmoty spojte, míchejte ručně a přidejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promíchejte a dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 180°C. Krok 2: Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce. Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť. Krok 3: Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku. Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem. Krok 4: Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit. Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na boku dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, které schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte. Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie.
Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.
Troubu předehřejte na 180°C. Krok 2: Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce. Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť. Krok 3: Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku. Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem. Krok 4: Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit. Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na boku dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, které schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte. Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie.
Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.
Zveřejněno 20. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nv3
Moje poznámka
Dýňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nv3
Nejnovější recepty
Panenka v kopru
Přidáno před 14 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 8 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 23 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 23 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno 15. 6. 2025 17:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 3 minutami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 53 minutami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 59 minutami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 1 hodinou
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 3 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 4 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 5 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 9 hodinami
Tématické fráze:
dynovy dort,
dynový dort recept,
dyňovy dorty,
dýňový dort s mascarpone,
čokoládo dýňový dort,
dyňový krém na dort,
dýňový korpus na dort,
dynovy recepty,
dynovy korpus,
recept na dýnový dort,
dýňový dort recepty,
recept dort dýňový,
dýnóvé maskarpone,
dinovi dorty,
dýnový krém do dortu,
dýnovy na dort,
dort z hokaida,
dort dyniovy,
recept dynovy dort,
dýňový dort dort
Suroviny:
dýně,
mouka hladká,
kakao,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
cukr krupice,
kefír,
pyré dýňové,
cukr vanilkový,
máslo,
vejce,
mascarpone,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
šťáva pomerančová,
pyré dýňové,
čokoláda na vaření,
máslo,
smetana
Komentáře (17)