Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 978 kJ / 951 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 21,17 g |
| Tuky | 49,30 g |
| Vláknina | 19,10 g |
| Cholesterol | 56 mg |
| Sodík | 133 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 98,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ananasová omáčka:
Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením). Krok 2: Brokolicová omáčka:
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži. Krok 3: Bylinková omáčka našich babiček:
Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu. Krok 4: Celerová základní omáčka:
Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu). Krok 5: Cibulová omáčka s vínem od Rettigové?
Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.
Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením). Krok 2: Brokolicová omáčka:
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži. Krok 3: Bylinková omáčka našich babiček:
Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu. Krok 4: Celerová základní omáčka:
Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu). Krok 5: Cibulová omáčka s vínem od Rettigové?
Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.
Zveřejněno 19. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QM37
Moje poznámka
Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QM37
Nejnovější recepty
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 3 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 4 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 5 hodinami
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 6 minutami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 17 minutami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 58 minutami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 1 hodinou
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 1 hodinou
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 1 hodinou
Třená buchta
Martina Veveruska před 1 hodinou
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 2 hodinami
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 5 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 7 hodinami
Tématické fráze:
ananasova omáčka,
celerová s ananasem
Suroviny:
kompot ananasový,
mouka hladká,
smetana,
máslo,
cibule,
mléko,
koření,
bylinky,
cibule šalotka,
křen,
mléko,
ocet,
pepř bílý,
jíška máslová,
sádlo,
mouka hladká,
nať celerová,
cibule,
sůl,
smetana kysaná,
cibule,
máslo,
mouka hladká,
chléb,
víno bílé,
ocet,
karamel,
sůl
Komentáře (30)
Stále se nemohu rozhodnout pod vlivem některých komentářů, zda v tom seriálu mám pokračovat, nebo to smazat a vkládat jednotlivé omáčky.
Ananasová - ten ananas vaříme ve šťávě z kompotu nebo v čem?
Brokolicová - pokud na uvedené množství tekuté složky přidám hrnek rýžové/kukuřičné kaše....tak mám pocit že mi z toho vyjde kaše
Celerová - jakým množstvím vody zalijeme ( navíc bych jistě použila vývar)?
Cibulová - upraženým cukrem se myslí co? karamel?
Ano, já jsem pro nabídku omáček podle tradičních receptur - ale musí být popsané tak, aby podle nich začátečnice uvařila chutnou omáčku.
v pořádku, já říkám jen svůj názor
Já si dovolím s Tebou nesouhlasit
Venezia: já jako přízemní, samozvaný kuchař Vám musím s politováním říct, že se bez Vašich nezdvořilých komentářů docela dobře obejdu
Venezia: děkuji za to, že jsem se dnes po ránu pobavila tak, jak už dlouho ne
Mně to naopak přijde veskrze praktické
MamlajdaD: " Vy jste kdo,..."
No, tímto se "proslavil" už předposlední prezident, že