Mandlové nebo arašídové věnečky

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla nebo Hery
100 g moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
Na povrch dle potřeby:
bílek na potření
mandlové nudličky nebo nasekané nesolené arašídy
hrubý cukr krystal

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme sypké suroviny, přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie nebo vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na chvíli do chladu odpočinout.

  2. Těsto vyválíme na tloušťku cca 4-5 mm a vykrajujeme za pomocí dvou kulatých formiček trošku větší - širší věnečky. Ukládáme je na plech vyložený papírem na pečení nebo s teflonovou fólií, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme mandlovými nudličkami nebo arašídy a krystalovým cukrem.
    Jde postupovat i tak, že než posypávat věnečky mandlemi na plechu, tak se po potření bílkem věnečky obrátí do mandlových nudliček, které jsou např. na talíři, ty se na těsto nalepí a kroužky se dají zpět na plech a ještě se posypou cukrem.

  3. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při cca 180°C zhruba 10 - 12 minut - dle potřeby - do zrůžovění povrchu, je třeba pohlídat.

Poznámka od kuchařky

Kdo bude chtít, tak může upéct polovinu kroužků bez potření bílkem a bez posypu a pak dohromady slepovat nějakým krémem s těmi s posypem. Na arašídové bude vhodná i Nutela.

Přidám odkaz na recept na výrobu granulovaného cukru, který se může použít na posyp. https://www.toprecepty.cz/recept/62103-granulovany...

Komentáře k receptu Mandlové nebo arašídové věnečky

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    magdalenka: Děkuji za zprávu a taktéž fotečku. :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Robila som posledne len kolieska (je to jednoduchšie), na vrch sekané vlašské orechy a granulovaný cukor od žížaly...rýchle, jednoduché a chutné...detičky to milujú. (Pridávam foto.)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    magdalenka: Magdi, moc děkuji za nádhernou fotku, tak i pochvalu receptu. :-K Jsem moc ráda, že nezklamal. Věnečky se Ti moc povedly:-! Já se na ně teprve chystám, ale musím nejprve udělat ten granulovaný cukr.:-) Bude určitě lepší, než klasický krystalový. Ten jsem loni použila, protože tu ještě nebyl recept na granulovaný. :-)
    zizala: Díky za něj.:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    zizala: už som ochutnala asi 6 ks...:-8

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    magdalenka: Vypadají parádně:yes:, hned bych si nabídla <3

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Výborné...včera som vyrobila cesto, aj cukor podľa žížaly, dnes upečené. Chutia aj bez uležania, ochutnávam a spomínam na venčeky z detstva, myslím, že z obchodov zmizli úplne. (Do cesta som pridala aj trochu sádla.) Vďaka za recept, pridávam foto.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    tejaja: Taktéž děkuji za vyzkoušení a přidané foto.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Urobené a musím povedať, že výborné. :yes: Díky za recept, pridávam fotečku a veľký palec nahor. :-K;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Děkuji za vyzkoušení a foto, jsem ráda, že recept nezklamal. A musím opravdu říct, že dnešní cukr krystal mnohdy vypadá, jako cukr krupice. Není velký rozdíl v zrnitosti. Jinak dobu pečení v receptu raději ještě trochu poupravím.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Merylas, pokud nevadí, přidávám foto ;-). Skvělé a zase trochu jiné cukrovíčko. Jak většinou říkám, každá trouba peče trochu jinak, já pekla na 180 12 minut a možná to ještě trochu chtělo. Kdysi se prodávala taková větší kolečka v krabičce za sebou posypané ořechy a krystalovým cukrem. Já už nevím, jak krystal vypadá, všude je jen cukr písek, nebo krupice, tak jsem to posypala tím ;-). Děkuji za inspiraci :-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    yanull: Taky jsem si říkala:-)

    Mikesanda1: S přidáním prášku do pečiva pak kroužky trochu "vyběhnou" nahoru. Jinak do klasického lineckého nedávám vejce, ale jen žloutky.:-K

    Odpovědět

  • Mikesanda1 Mikesanda1

    Věnečky jsou moc hezké a určitě dobré, ale proč dáváte prášek do pečiva ? Má to nějaký význam ? Tento recept bez prášku do pečiva je klasické linecké těsto, recept jsem dostala před 30 lety od cukráře a stále používám.

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    Merylas: Nejjednodušší by bylo udělat plný tvar, nejlépe kytičky nebo srdíčka, šlo by to lépe natírat i posypat ;-):-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Ještě bych k postupu dodala, že možná někomu půjde rychleji, než posypávat věnečky mandlemi na plechu, tak po potření bílkem je může obrátit do mandlových nudliček, které jsou např. na talíři, ty se na těsto nalepí a kroužky se dají zpět na plech a posypou cukrem. Dopíšu do receptu.:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Ano, větším a menším kolečkem.;-) Mám raději kovová vykrajovátka než plastová.

    hosta: Taky nemám dobrou zkušenost s těmi spojenými. Už jsem je nadobro zavrhla.:-)

    casino: Ty nůžky na plech jsou v tomto případě správná volba :-)

    yanull: Taky fajn volba s tou formičkou na trubičky, je delší, tak se lépe pracuje. Když dělám klasické linecké slepované marmeládou a mám menší tvary, tak na vypíchnutí středů používám plastové brčko o trochu větším průměru, jinak ho používám na frappé.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: mandlove krouzky recept na věnečky rohličky sněhové arašídové mandalova kolecka plast posypane arašídové cukroví arašídové kolečka slepovaná kolečka s arašídy věnečky z mandlove mouky recepty z mandlové mouky arasidove venecek linecké slepované kolečka s posypem arašídové věneřky sněhové arašídové rohlíčky