

Marokánky s medem
Suroviny 2 plechy
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání (Kunín)
- 20 dkg cukru (dala jsem třtinový - cca 17 dkg)
- 5 lžiček medu
- 80 g másla
- 70-80 g mouky hladké
- 20 dkg oříšků (vlašské, arašídy)
- hrozinky
- brusinky
- datle - dle chuti jak kdo má rád
- Poleva:
- čokoláda na vaření hořká
- máslo
Postup přípravy receptu
Nejprve v pánvi rozpustíme máslo se smetanou, přidáme cukr a med. Svaříme, hodně mícháme. Poté přisypáváme mouku, až vznikne kašovitá hmota, mícháme, aby se nepřipálila.
Přisypeme oříšky (nakrájené na menší kousky, jak kdo má rád), hrozinky, brusinky a na malé kousky nakrájené datle. Promícháme kaši a sundáme z plotny.
Nachystáme si plech s pečícím papírem (neměla jsem problém se sundáním marokánek po upečení).
Lžičkami či rukou tvoříme malé placičky, spíše vrchovaté hromádky - mohou se roztéct. Hodně mi pomáhá voda v hrníčku - namočím si prsty a lépe se mi s hmotou pracuje.
Neděláme hromádky moc blízko sebe.Plech dáme do mírně vyhřáté trouby a sušíme dle toho, jestli chceme marokánky měkké či tvrdší.
Pekla jsem ve staré plynové troubě, na mírnou teplotu, pak jsem trošku přidala. Marokánky mám křupavé.
Po vychladnutí potírám marokánky rozpuštěnou čokoládou s trochou másla.
Poznámka od kuchařky
Recept je kombinací několika receptů na marokánky. Inspiroval mě recept z webu pro ženy.cz a jeden recept zde na topkách. Směs ořechů, hrozinek, brusinek a datlí mi chutná, nemám ráda kandované ovoce :-)
Jinak samozřejmě vím, že je tu mnoho receptů, snad nebude vadit další :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Marokánky s medem
-
Vyzkoušela jsem recept a musím podotknout,že lepší marokánky jsem nejedla!Neváhejte a pečte.Děkují mooooc
-
Paní Jano Remková, já taky
Nemám moc ráda cukroví jako vanilkové rohlíčky či linecké, to je samá mouka v puse
Ale marokánky s oříšky a hrozinkami..
-
Marokánky zbožňuji
-
petram: děkuji, opravím to
asi mi to po půlnoci moc nepálí
-
Ivano, nemělo by té mouky být jen 70-80 g? V dkg už by to bylo asi trochu moc
-
Přihodím se nějaké podobné recepty, pro inspiraci