Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácká hřibová kyselica

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aldozlom aldozlom

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 434 kJ /
1 060 kcal
Bílkoviny63,98 g
Tuky2,62 g
Vláknina55,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,03 g
Sůl5,00 g
Sacharidy168,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer namočíme sušené houby, řádnou hrst (nebo dvě) a necháme do rána. Osmažíme v hrnci střední cibuli do zlatova na sádle, posypeme hladkou moukou. Za stálého míchání přidáme houby i s vodou a chvíli vše mírně dusíme. Zalejeme horkou vodou z konvice (1,5 litru), přidáme sůl, pepř, bobkový list, nové koření a špetku drceného kmínu. Vaříme 15 minut. Krok 2: Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme skoro do měkka cca 10-12 minut (brambory se musí uvařit před zelím, je třeba chutnat, se zelím se neuvaří). Přidáme kysané zelí, pokrájené ručně na ještě jemněji a hlavně vodu z něj (to je ta kyselica). Vaříme vše dalších 15-20 minut. Krok 3: Mezitím bokem uvaříme kvalitní klobásku (může být i osmažená) a pokrájíme ji dle libosti, já krájím na kolečka a ta ještě na čtvrtky (tentokrát jsem vařil nakrájenou klobásku už přímo s houbami). Přidáme do polévky. Krok 4: Po pěti minutách přidáme sušené trnky nakrájené na kolečka (je možno přidat i trochu povidel). Po pěti minutách přidáme sterilizované fazole i se šťávou, samozřejmě lze bokem povařit čerstvé fazole a zahustíme smetanou ke šlehání. Necháme projít chvíli varem a dojít na vypnutém kole. Dochutíme dle chuti octem nebo cukrem a podáváme.

Zveřejněno 19. 1. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Akw9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Akw9

Marie

Komentáře (2)

Klobásu som nevarila bokom, ale rovno som ju dala do polievky. Tiež som ju nerezala kolieska na štvrťky, prišlo mi to malinkaté, u nás sa dávajú vždy kolieska. ;-) Ale inak dobrá. ;-)

Tématické fráze:
hribova polevka ze zelim a klobasou, slovácké di, kyselica, slovacka polevka kyselica, hřibová polévka s kyselým zelím, hřibová polévka se zelím, vánoční valašská kyselica s trnkama, valasska hribova kyselice, hřibová polévka příprava, polévka kyselica, slovácké recepty, hřibova kulajda recept, recept na slovackou kyselica, slovácká valašská kyselica, kyselica recept, valašská hřibová polévka, kyselica s trnkama, slovácká kyselica s povidly, recepty-slovácká kyselica, recept na hřibovou bramboračku

Suroviny:
houby sušené, zelí kysané, fazole sterilované, brambory, klobása, cibule, sádlo, smetana, koření nové koření, bobkový list, pepř, sůl, kmín celý, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu