Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Martinské rohlíčky (podkovy) se tradičně pečou na svátek sv. Martina, kynuté či nekynuté, se sladkou nebo slanou náplní, ale dokonce i neplněné. Tyto podkovy jsou naplněné ořechovou náplní, provoněnou mletými perníčky.
Suroviny pro 18 kusů
18kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 911 kJ / 4 759 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 112,57 g |
Tuky | 221,06 g |
Vláknina | 32,36 g |
Cholesterol | 352 mg |
Sodík | 731 mg |
Sůl | 1,74 g |
Sacharidy | 547,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout.
Krok 2: Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.
Krok 3: Připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy spaříme vroucím mlékem, promícháme a spojíme s ostatními surovinami.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout.
Krok 5: Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny.
Krok 6: Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. Osvědčený postup je lehce rozválet malým válečkem do stran širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.
Krok 7: Hotové martiny uložíme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout.
Krok 8: Potom potřeme zbytkem vejce a můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky
Krok 9: Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 18-20 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJE0
Moje poznámka
Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJE0
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 53 minutami
Panenka v kopru
Přidáno před 1 hodinou
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 10 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kulajda z cukety
Romana20 před 5 minutami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 31 minutami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 1 hodinou
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 2 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 2 hodinami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 2 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 3 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 4 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 6 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 6 hodinami
Tématické fráze:
martinovi rohlíčky,
martinské rohlíčky,
rohlíky podle martiny markéty,
recept martinské rohlíčky,
mart. rohlíčky
Suroviny:
voda,
žloutek,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
kůra citronová,
sůl,
cukr vanilkový,
cukr,
máslo,
droždí čerstvé,
ořechy mleté,
mléko,
perníčky,
med,
cukr,
rum,
bílek,
mandle,
rohlík
Komentáře (12)
Uplácala jsem rohlíčky, jen bez vanilkového cukru a perníčků. Dala jsem skořici a nakrájené rozinky namočené v rumu, i s tím rumem, my malé děti nemáme.
Klidně bych si dala rohlíčky k obědu, ale muž se nějak netvářil.