Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silný zeleninový vývar zadarmo

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zadarmo není nic, ale tady stačí jen trochu práce navíc při přípravě zeleniny na zimu. Zkusila jsem poprvé loni a letos jsem udělala zase. Stačí, nežli budete loupat zeleninu, ať už na mrazák, nebo do soli či tuku do sklenic, zeleninu velmi důkladně umýt, případně odstranit horší části. Krok 2: Pak všechny čisté slupky (z celeru po odstranění kořínků, z mrkve, kedlubnů, petržele a jiných zelenin dát do velkého hrnce a zalít vodou, přivést k varu, ztlumit, aby se vývar je tak tak táhl (a také aby nebyla velká spotřeba elektřiny). Dávám tam i košťály od květáku a kapusty (košťály loupu), lupení z kedluben, květáku i kapusty, ale jen ty opravdu dobré a pěkné části. Krok 3: Vařím nejméně dvě hodiny, možná déle, nestopla jsem to. Vařila jsem pod trochu poodkrytou poklicí, až mi zbyla sotva čtvrtina původního objemu tekutiny. Zeleninové slupky, listy a košťály jsem postupně nechala v cedníku okapat, trochu i vymačkala, a po vychladnutí nalila do sáčků na kuličky ledu a dala na mrazák. Krok 4: Můžu vám říct, že to je nejen silný a koncentrovaný vývar, ale má i výtečnou chuť a je pořád po ruce. Někde jsem to loni četla nebo viděla na netu. Ani ta spotřeba elektřiny není velká a ono nakonec, když si třeba 30x nebo 50x za rok musíte nějaký vývar udělat, tak té elektřiny spotřebujete víc a k tomu drahou zeleninu.

Zveřejněno 20. 11. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný zeleninový vývar zadarmo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V609

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný zeleninový vývar zadarmo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V609

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vývar z košťálů a podobných částí dělám běžně. A vývar ze slupek dokonce doporučuje poměrně hodně profesionálních kuchařů.

Ivana Ch: ;-):-8:-D:-K:-K:-K

casino: No o asijských bistrech nemám velké znalosti, ale loni jsem zkusila (jsem bába zvědavá) ;-) a fakt to bylo moc dobré i jako ochucení vodových zeleninových polévek, tak i v některých případech i k ochucení třeba omáček atd... A má to sílu, ten vývárek. Jen jsem byla na rozpacích, zda to sem vložit, někdo je fajnovka a nevařil by to, ale přece to není nic špatného, že? :-8 Díky za komentář a zdravím! :-K:-K

No, toto je grunt (nejen) asijských bister :yes: Vše co kuchtíkovi odpadne od ruky (nejen zelenina), tak před definitivní kanalýzou projde přes centrální kotel...:-8

Tématické fráze:
silný zeleninový vývar, vývar ze zeleninových slupek, zeleninovy vyvar ze slupek, vyvar ze slupek od zeleniny, silný kuřecí vývar se zeleninou

Suroviny:
zelenina, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu