

Zbytková polévka
Suroviny 4 porce
- Můžeme použít jakýkoli zbytek zeleniny
- (pokud není plesnivý nebo nahnilý):
- různé zbylé části košťálů
- slupky z dobře omyté kořenové zeleniny
- Dále:
- vývar zeleninový nebo masový
- (z mrazáku, sušený nebo gelový)
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- pažitka, libeček nebo petrželka
Postup přípravy receptu
Bylo by škoda vyhazovat do odpadu použitelné zbytky zeleniny. Pokud není plesnivá nebo nahnilá, důkladně listovou omyjeme, kořenovou zeleninu i kartáčkem a můžeme použít čerstvou do polévky, pod maso, do rizota apod.
Takové různé kousky zeleniny, stonků bylinek, řapíků můžeme dávat také do jedné krabičky a uchovat v mrazáku pro další použití. Hodí se například košťál brokolice, kapusta, kadeřávek, kedlubnové slupky a také z kořenové zeleniny, červené řepy a různých jiných.
Měla jsem krásný čerstvý košťál od květáku, odřízla jsem jen kolečko spodní části a bylo mi líto celý vyhodit. Vznikla tato skvělá a voňavá polévka. Přidala jsem i mladé lístečky, které byly kolem hlavy květáku. Slupky z dobře omyté mrkve, jeden malý brambor, kousek odříznuté natě jarní cibulky. Nakrájela jsem vše na větší kousky, ještě jednou propláchla na sítku a dala vařit do vody s vývarem (redukovaný masový z mrazáku).
Když byla zelenina na skus, což trvalo asi 15 minut, přidala jsem sůl, pepř a asi 60 ml šťávy z kimchi (není to nutné ale polévka získala barvu a šmrnc). Po odstavení jsem přidala rozkvedlané vejce a na talíři pak zelené bylinky, pažitku a libeček.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zbytková polévka
-
Anna Kocikova:
děkuji a přeji hezký večer
-
-
tejaja:
děkuji za komentář a přeji hezký den
-
Kupujem často brokolicu a hlúbik (košťál) tiež nevyhadzujem, ale robím z neho polievku: https://www.toprecepty.cz/recept/20314-polevka-z-b...
-
casino: otevřela jsem web a velmi se pobavila
super
-
hospodyne: ok - já to ve zlém nebrala, jen jsem si vzpomněla na venkovský život a ty dobroty ze zahrádky i dvora
-
Marie Svarcova: nic ve zlém, jen jsem si chtěla rýpnout do p. casina
-
hospodyne:
jasně - to jde dělat na vesnici, tam jsme vykrmili i vepře ale ve 2 +kk v paneláku nelze chovat králíky tak musíme spotřebovat co je možné sami
Králíka bych si také dala
hezký večer
-
casino: také chodím v jednoduchosti až na dřeň - košťály proženu přes králíky
-
casino:
tak tu dělala moje mamka , já mám raději opravdovou s květákem a máslovou jíškou
ta dnešní je o něšem jiném - co dům dal
hezký večer
-
Marie Svarcova:
Někdy jsem šel v jednoduchosti až na dřeň...
No a někdy jsem si to v komentářích slízl kvůli reziduím agrochemikálií
https://www.labuznik.cz/recept/kvetakova-polevka-s... -
Ivana Ch:
děkuji
krásný den
-
-
casino:
děkuji za komentář, máte pravdu a bylo by dobře i u nás se začít tak chovat
všechno co není plesnivé, červivé nebo shnilé se dá po dobrém omytí použít k dalšímu zpracování
přeji hezký den
-
Kdysi jsem seděl v bistru u našich dálněvýchodních spoluobčanů na dohled jejich kuchyně...
Byl tam cvrkot, lítačky do kuchyně byly v jednom kuse rozlítané a bylo tedy vidět jak to tam chodí...
No, nevyhodilo se ani ň, že