Silný zeleninový vývar zadarmo

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 2 - 3 hod. Polévky 4 názory

Suroviny

zelenina
voda
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Zadarmo není nic, ale tady stačí jen trochu práce navíc při přípravě zeleniny na zimu. Zkusila jsem poprvé loni a letos jsem udělala zase. Stačí, nežli budete loupat zeleninu, ať už na mrazák, nebo do soli či tuku do sklenic, zeleninu velmi důkladně umýt, případně odstranit horší části.

  2. Pak všechny čisté slupky (z celeru po odstranění kořínků, z mrkve, kedlubnů, petržele a jiných zelenin dát do velkého hrnce a zalít vodou, přivést k varu, ztlumit, aby se vývar je tak tak táhl (a také aby nebyla velká spotřeba elektřiny). Dávám tam i košťály od květáku a kapusty (košťály loupu), lupení z kedluben, květáku i kapusty, ale jen ty opravdu dobré a pěkné části.

  3. Vařím nejméně dvě hodiny, možná déle, nestopla jsem to. Vařila jsem pod trochu poodkrytou poklicí, až mi zbyla sotva čtvrtina původního objemu tekutiny. Zeleninové slupky, listy a košťály jsem postupně nechala v cedníku okapat, trochu i vymačkala, a po vychladnutí nalila do sáčků na kuličky ledu a dala na mrazák.

  4. Můžu vám říct, že to je nejen silný a koncentrovaný vývar, ale má i výtečnou chuť a je pořád po ruce. Někde jsem to loni četla nebo viděla na netu. Ani ta spotřeba elektřiny není velká a ono nakonec, když si třeba 30x nebo 50x za rok musíte nějaký vývar udělat, tak té elektřiny spotřebujete víc a k tomu drahou zeleninu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Silný zeleninový vývar zadarmo

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Ivana Ch: ;-):-8:-D:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: No o asijských bistrech nemám velké znalosti, ale loni jsem zkusila (jsem bába zvědavá) ;-) a fakt to bylo moc dobré i jako ochucení vodových zeleninových polévek, tak i v některých případech i k ochucení třeba omáček atd... A má to sílu, ten vývárek. Jen jsem byla na rozpacích, zda to sem vložit, někdo je fajnovka a nevařil by to, ale přece to není nic špatného, že? :-8 Díky za komentář a zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    No, toto je grunt (nejen) asijských bister :yes: Vše co kuchtíkovi odpadne od ruky (nejen zelenina), tak před definitivní kanalýzou projde přes centrální kotel...:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: silný kuřecí vývar se zeleninou

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít