Smetanový zeleninový vývar

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: I s vařením asi 1,5 hod. Polévky 3 názory

Suroviny

2 mrkve
kousek celeru
1 petržel
čtvrtka kedlubny
kousek kapusty
2 kousky brokolice
1 brambora
kousek květáku
muškátový oříšek
bílý pepř
sůl
250 ml sladké smetany
hladká mouka (4 lžíce)
75 g tuku (na jíšku)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do 2 l vroucí vody dáme veškerou zeleninu – vcelku, osoíme a opepříme. Velmi pomalým varem vaříme asi 1 hod.

  2. Do hrnečku si oddělíme asi čtvrt litru vývaru a necháme chladnout.

  3. Zeleninu vyndáme, do smetany rozmícháme 1 lžící mouky.

  4. Na pánvičce zvlášt rozehřejeme tuk a rozmícháme do něj 3 lžíce mouky – upražíme jen velmi do světla . Jíšku pak opatrně ředíme vychladlým vývarem a stále mícháme do hladka – nesmí být žmolky.

  5. Zředěnou jíšku vléváme za neustálého míchání zpět do vývaru a pokračujeme ve velmi mírném probublávání polévky. Přilejeme tam i smetanu s moukou a provaříme vše asi 20min. (abychom necítili syrovou mouku, ale jen zeleninu.

  6. Dokořeníme muškátovým oříškem, bílým pepřem a solí.

    Polévka musí být krémová, hladká a chutnat po zelenině a cítit muškátem.

Poznámka

Jsou dvě cesty jak naložit s vyvařenou zeleninou – buď ji rozmixovat do stávající polévky, nebo ji použít ještě pod nějaké maso či do polévky (o vyhození neuvažujeme, bylo by to zbytečné plýtvání)

Jinak tahle polévka je výborná, když jsme zesláblí po nemoci nebo je nám tzv.těžko od žaludku

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Smetanový zeleninový vývar

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    No, já se dívám, že tam tu zeleninu nevidím, já bych ji asi pomixovala do té polévky. Určitě je dobrá. Co se ale týká zeleninu použít dále po hodinovém vaření, no, tak, to snad né? Veškeré vitamíny, co obsahuje už jsou stejně v té polévce. Rajská se také dělá na zeleninovém základě(ikdyž já jen občas), ale pak se buď propasíruje, nebo vyhodí, aspoň teda pokud vím. Jinak za nápad z Rakouska máš plusík!!;-):yes:

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Špagetko, já bych tedy tu zeleninku rozhodně do polévky rozmixovala, jinak bod jako hrom :yes: a brzy ji uvařím :-D:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Kvůli téhle polévce, abych si zpětně vzpomněla na babičku, jsem jela až do Rakouska :-!:-8:-D. Tam jsme ji měli a já úplně cítila přesně tu chuť, jakou vždycky dělala babička. Mrkla jsem doma a zjistila, že ji tam fakt mám a že jsem ji už hooodně dlouho nedělala :-8,a při tom je neskutečně lahodná a "žravá"

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: vepřový vývar jak udělat jíšku charakteristika polévek polevky charakteristika polévka ze zeleninového vývaru zeleninova polevka se smetanou polevka zeleninovy vyvar charakteristika polévky jak se dělá vývar smetanova zeleninova polevka jak dlouho se dělá vývar zeleninová smetanová polévka jak udělat vývar rakouská polévka zeleninovo smetanová polévka smetanová rybí polévka polévky ze zeleninového vývaru rakouská polévka recept rakouske polevky charakteristika vyvaru

Zapomněl/a jsem heslo