Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Výborný kynutý táč, s křupavou skořicovou drobenkou navrchu a krásně jemným, vláčným těstem díky smetaně. Náplň z jablek a rebarbory dodá moučníku zajímavou sladkokyselou chuť a bude tak tvořit perfektní sladkou tečku za nedělním obědem.
Suroviny pro 4 plechy
4plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 40 168 kJ / 9 600 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 182,62 g |
Tuky | 352,39 g |
Vláknina | 47,30 g |
Cholesterol | 1,39 g |
Sodík | 3,48 g |
Sůl | 8,60 g |
Sacharidy | 1 380,14 g |
Postup přípravy
Krok 1: Část vlažného mléka z odměřeného množství promícháme se lžičkou cukru. Přidáme rozdrobené droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek (zhruba 10 minut).
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vše promícháme. Do části mouky dáme lžičku soli, aby nepřišla do styku s droždím.
Krok 3: Jakmile droždí zvětší svůj objem, uprostřed mísy uděláme důlek a vylijeme ho i s mlékem dovnitř. Jemně poprášíme moukou a necháme ho dále pracovat.
Krok 4: Žloutky rozšleháme. Ve zbývajícím mléku rozpustíme máslo, sádlo, přidáme olej, rum smetanu a žloutky. Vše by mělo být jen mírně teplé.
Krok 5: Směs mléka začneme opatrně přilévat do mouky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí od mísy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě.
Krok 6: Během kynutí ho asi 3x ještě propracujeme, až se na těstě dělají puchýřky.
Krok 7: Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na slabé plátky, jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, vyndáme jadřince a nastrouháme nahrubo.
Krok 8: Drobenku zpracujeme tak, že vše dáme do vyšší nádoby nebo misky a rozmícháme ji metlami elektrického mixéru, dokud není pěkně sypká.
Krok 9: Plechy vymastíme slabou vrstvou dobrého sádla.
Krok 10: Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 4 díly. Přímo na plechu malým válečkem na něm těsto slabě rozválíme.
Krok 11: Po rozválení vždy každý plech dáme ještě nakynout do mírně vyhřáté trouby.
Krok 12: Na nakynuté těsto navrstvíme rebarboru, promíchanou s jablky, ale vždy jen na ten plech, který budeme péci.
Krok 13: Osladíme cukrem krupicí, posypeme drobenkou a do vyhřáté trouby na 180 °C dáme péci do zezlátnutí okrajů (zhruba 25-30 minut).
Zveřejněno 19. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Z5g
Moje poznámka
Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Z5g
Nejnovější recepty
Hrušková marmeláda
Přidáno před 2 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Broskvové čatní
RadkaR před 1 hodinou
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
demska26 před 1 hodinou
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Zdena.t před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Kattyy před 3 hodinami
Jogurtová zmrzlina 2
vaclavagregrova před 3 hodinami
Domácí kečup
MarketaBod před 3 hodinami
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 4 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 6 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 6 hodinami
Tématické fráze:
tác s rebarborou,
tác s s rebarborou,
šlehačkovy tač,
táč s jablky,
tac z rebarbory,
kynuty tač s s rebarborou,
tac s rebarbory,
tač s lebarborou,
kynutý táč s s jablky,
kynutý táč ze ze šlehačky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
smetana ke šlehání,
máslo,
sádlo,
olej,
droždí,
mléko,
rum,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
cukr třtinový,
máslo,
sádlo,
cukr vanilkový,
skořice,
sádlo
Komentáře (7)
Drobenka křupe i následujícího dne
No, asi ji zařadím do svého repertoáru...
Jj, drobenka pěkně křupe
Ale avšak "Není na světě člověk ten... "
"Jedna"
To musím zkusit!
No a na půlku zkusím zde tuto odcamcať: https://www.toprecepty.cz/recept/63377-slehackovy-...