Kynutý závin s jablky - dia

Merylas Kuchařka: Merylas

Dietní recepty , DIA 2 názory

Suroviny

0,5-1 dcl mléka
1 vejce
80 g povolené Hery nebo jiného tuku
citronová kůra nebo citronové aroma Dr.Oetker
200 g vařených,vychladlých, jemně strouhaných brambor
400 g hrubé mouky
špetka soli
1 menší lžička cukru
1 - 2 lžičky sladidla Clara (3 x sladší než cukr nebo jiné)
15 g čerstvého droždí (rozdrobíme na mouku.)
Dále potřebujem
jablka na náplň, můžou být i steril. ve vlastní šťávě
skořice
sladidlo
sekané ořechy
rozinky
trochu na tuku opražené strouhanky
zhruba 80 - 100 g rozpuštěné Hery na potření těsta a povrchu závinů
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby pekárny vložíme vše ve známém pořadí a zvolíme program Těsto. Pokud pekárnu nemáme, uděláme kynuté těsto klasickým způsobem.

  2. Vykynuté, spíše tužší těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme odbélníky silné asi 2 cm.

  3. Potřeme rozpuštěnou vlahou Herou, posypeme troškou strouhanky a rozprostřeme strouhaná jablka.

  4. Poprášíme sladidlem a skořicí, přidáme trošku ve vodě namočených rozinek a nasekané, nebo nahrubo mleté ořechy.

  5. Zase posypeme trochou opražené strouhanky a stočíme do závinu.

  6. Dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě chvíli kynout.

  7. Povrch potřeme rozpuštěnou Herou, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Doporučená teptota je 160 - 170°C.

  8. Po vychladnutí povrch poprášíme trochou sušeného mléka se sladidlem.

Poznámka

Inspiraci jsem čerpala v časopise Žena a kuchyně.

Kdo není diabetik, může samozřejmě použít místo sladidla cukr.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Kynutý závin s jablky - dia

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Heli, jsem ráda, že Tě recept nezklamal:-K

    Odpovědět

  • kovarovah kovarovah

    těsto mě velice mile překvapilo... trošku jsem se bála té hrubé mouky, ale riskla jsem to (asi měly vliv obrázky ;-) )... zadělávala ho za mě domácí pekárna, a tak krásně vykynulo a i se s ním dobře pracovalo... jenom jsem ho tedy nedělala se sladidlem, ale s bílým cukrem, kterého jsem dala asi dvě lžíce a bylo to akorát... s jablíčky je úplně dokonalý, ale i s tvarohem nemá chybu! Doporučuji vyzkoušet! :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kynuty jablkovy strudl kynutý štrudl jablečný závin kynutý od babičky štrudl z kynutého těsta dia závin dia jablečný závin dia strudl kynuty jablecny strudl kynutý jablečný koláč dia kynuté těsto jablečny štrudl z kynuteho těsta babiččiny recepty kynutý jablečný závin jablečný závin z kynutého těsta kynutý štrúdl z pekárny jablkovy zavin kkynuty tvarohový závin kynutý od babičky jablkový závin z kynutého těsta jablečný závin z domácí pekárny kluci v akci jablkovo-ořechový babiččin kynutý makový závin

Zapomněl/a jsem heslo