Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí jaternicový prejt

Domácí prejt, do kterého si poctivě přeberete všechno maso, okořeníte dle své chuti a nastavíte vekou jen do potřebné konzistence. To je výhoda domácí přípravy. Budete mít lahůdku, která na chlebu chutná stejně dobře, ne-li lépe, jak paštika.

Hodnocení receptu je 3,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 396 kJ /
5 831 kcal
Bílkoviny1 056,15 g
Tuky160,50 g
Vláknina19,62 g
Cholesterol 2,00 g
Sodík 2,66 g
Sůl5,00 g
Sacharidy35,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Česnek oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Polovinu množství celého pepře umeleme. Maso opláchneme. Krok 2: Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme kostky masoxu, celé kuličky pepře, všechny kuličky nového koření, hrst soli a opláchnuté maso. Uvaříme doměkka. Krok 3: Po uvaření necháme chvíli vychladnout a poté maso nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku i s cibulí. Umeleme vše kromě jater. Krok 4: Vývar přecedíme a vložíme do něj plátky veky. Dobře promáčenou veku také umeleme, přidáme k masu i se zbylým kořením a česnekem. Krok 5: Pekáček vymažeme sádlem, troubu předehřejeme na 200 °C. Krok 6: Dobře promícháme a ochutnáme, podle potřeby dochutíme a pak umeleme syrová játra. Vše smícháme dohromady a vložíme do pekáče. Krok 7: Pečeme až do zlaté kůrky, přibližně 20–30 minut.

TIP: Jak připravit a upéct prejt

Zveřejněno 22. 3. 2017

Poznámka autorky janky3

Pokud zbyde prejt, který se nezapéká, můžeme jej v menších krabičkách zamrazit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí jaternicový prejt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnrB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí jaternicový prejt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnrB

Marie

Komentáře (5)

aaaaaa: Jasně. Ale my, když jsme byly děti, byly daleko horší dochucovadla a přežily jsme. Pokud se dá nakoupit v Německu, vozím si odtud hovězí bujón a zeleninový v prášku, Je na tom lépe. U nás kupuji extra silný bujón. Asi jsem to už psala, ale babička dávala masox i do sekané. Narodila se v r. 1900, takže měla srovnání až do 86. roku. Dříve, když uvařila polévku z volských tlam, byla to síla a nebylo třeba dochucovat. Nevím kolik masa bych musela uvařit a zredukovat vývar, aby to mělo chuť vývaru, ovšem taková polévka by byla pro důchodkyni nezaplatitelná. A ještě pak zelenina , vejce na nočky či domácí nudle. Takže by se cena vyšplhala ještě výš. Vždyť za polévkovou směs- kousek hovězího a dvě morkové kosti zaplatíte od 119,- Kč a vznikne z toho vývar téměř bez chuti. Občas se dá koupit Aromat, je úžasný, ale sežene se spíše v Německu. Kuřata už dávno nemají chuť kuřat. Zkrátka zaplať pán Bůh , že existují bujóny, jenž doženou chuť, která masu chybí. Ale proti gustu žádný dišputát. Kdo nechce, ať nedochucuje. Těch éček je narváno v tolika potravinách, že bychom se divili.

Maggi je skoro to samé co Masox ... hlavní složky jsou je glutamát sodný a guanylan sodný, tj. zvýrazňovače chuti + další ne moc zdravé věci ;-). Mrkni někdy na složení obou výrobků. Cpát to ale do každého jídla asi moc zdravé nebude, hlavně ne pro děti ;-).

Do domácího prejtu vím, co tam dávám a masox je pro zvýraznění chuti. Neboť rychle vyhnané maso už dávno nemá tu chuť, co mívalo za našich babiček. Moje babička ( nar. 1900 ) ho přidávala do sekané, neboť mohla srovnávat "Maso" dříve a maso v sedmdesátkách a stále dál. Já ho používám do různých masových pokrmů, ale i do zeleninové polévky. Vůbec nepoužívám maggi, ale i různé bujony a všechny možné bylinky a směsi koření. Ráda experimentuji.:-Q

Domácí prejt s masoxem? :-(( To si ho rovnou můžu jít koupit do krámu :no:

Tématické fráze:
recept na domácí prejt, příprava prejtu, domaci prejt recept, prejt recept, domaci prejt, placka do prejtu, jaternicový prejt s bramborem, koření do prejtu, jak udělat prejt, koreni na prejt, veprovy prejt, prejt, zabíjačkový domácí prejt, jaterniicovy.prejt, domácí zabíjačkový prejt, recepty z prejtu, recept na obed z prejtu, co podávat s domácím prejtem, domaci zabijackovy prejt recept, recpty na prejt

Suroviny:
maso vepřové, játra vepřová, masox hovězí, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, cibule, česnek, majoránka, sůl, veka, voda, sádlo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]