Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koložvárské zelí na způsob UFO

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pecmaniak pecmaniak

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 6-8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 202 kJ /
3 872 kcal
Bílkoviny185,98 g
Tuky209,53 g
Vláknina62,48 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 11,00 g
Sůl26,96 g
Sacharidy292,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ryžu (ak nemáme zvyšnú uvarenú) uvaríme v nádobe do polomäkka.
Klobásu nakrájame na kolieska, trocha opečieme v UFO disku alebo na panvici a odložíme nabok. Kapustu podľa potreby premyjeme a necháme odkvapkať. Krok 2: K zvyšnej masti z klobásy pridáme ešte trocha inej masti, pridáme kapustu a dusíme.
Slaninu nakrájame na kocky, vypečieme z nej masť, pridáme drobné kocky červenej cibule a jemne upražíme. Ku koncu pridáme aj prelisovaný cesnak a mleté mäso, ktoré pečieme dobiela. Posypeme mletou červenou paprikou, čiernym korením, soľou podľa chuti a podľa slanosti klobásy a slaniny. Premiešame a ragú už máme hotové. Krok 3: K ragú môžeme primiešať ryžu, ja však radšej ingrediencie vrstvím, nielenže to lepšie vyzerá, ale aj chutí. Krok 4: UFO vymastíme masťou alebo olejom. Postupne v disku na seba vrstvíme kyslú kapustu, ragú, ryžu a kolieska klobásy, ktoré potrieme polovicou smotany. Tento postup opakujeme (kapusta, ragú, ryža, kapusta a druhá polovica smotany). Nakoniec pridáme kolieska klobásy a mletú papriku. Krok 5: Pečieme v uzatvorenom disku v rúre na 180 stupňoch alebo v teplej pahrebe približne 50-60 minút. Vyhasínajúce uhlíky môžeme klásť aj navrch disku, horná vrstva smotany tak nadobudne krásnu zlatistú farbu.

Zveřejněno 2. 12. 2020

Poznámka autora pecmaniak

Kyslá kapusta je jedným z najlepších zdrojov vitamínu v zimnom období, takže sme ju aj tento rok pripravili 40 l keramickú nádobu. Ak sa nám zvýšila uvarená ryža a v chladničke máme mleté mäso, potrebujeme pridať iba pár drobností a chutné jedlo je na svete. Úžasná koložvárska kapusta sa dá pripraviť v UFO disku na pečenie v rúre, ale aj na záhrade či počas túry v pahrebe.

https://www.pecmaniak.store/kolozvarska-kapusta-na...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koložvárské zelí na způsob UFO

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PB64

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koložvárské zelí na způsob UFO

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PB64

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-K magdalenka: hned bych si ji koupila a ochutnala, ale tady jsem ji nikde neviděla. Byla to naprosto jedinečná, úžasná a nezapomenutelná chuť. Já ji milovala.
:-K Eja57: jj, jsem sice pořád mladá, ale už hóóódně dlouho. V té konzervě byla také rýže, ale promíchaná s mletým masem - vytvarováno do kuličky.

Nadja: Z Maďarska sme kedysi tie konzervy koložvárskej kapusty dovážali. Aj teraz ich ešte vyrába Globus konzerváreň v Budapešti, sem tam kúpim na dovolenku. Ale som presvedčená, že to už chuťovo nie je "ono".

Eja57: Moje tchýně to vařila dost často, od dětství žila v Maďarsku a tak se na ni nalepila maďarská kuchyně, se vším všudy!
V jejím podání to bylo tak mastné a syté, že jsem to nemohla, ale všichni ostatní to přímo .... až do posledního drobečku.

Nadja: Ty už taky hodně pamatuješ:-D nooo, byla moc dobrá...ona ta kombinace zelí + rýže + to ostatní není pro české jazýčky úplně obvyklá, ale je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel...nejlépe v malé hospůdce v Maďarsku, ale moje mi chutná taky

O disku jsem vygooglila toto: https://chameleonsk.wordpress.com/2013/12/08/disk-... a https://www.pecmaniak.store/co-je-happy-flame-ufo-....
Pro použití na sporáku by asi odpovídala dubleta.
Kdysi se prodávalo Kološvárské zelí v plechovce za 6,40 Kčs a móóc mi chutnalo, ale bylo trochu jiné: v zelí byl kousek moravské klobásky, kousek libového vepřového a kulička z mletého masa. ;-)

Eja57: Tradičné miesto pre prípravu jedla v UFO disku na pečenie je popol, alebo dohasínajúca pahreba ale môžeme použivať všade, kde je dosť tepla k tomu, aby sa ingrediencie v jeho vnútri podusili, uvarili. Možná to zkuste najít takto: Happy Flame UFO. Výborná vec aj cez zimu ;-)

UFO disk - našla jsem odkaz, že existuje pouze jeden výrobce, ale toho už jsem nenašla...určitě je zajímavý především na použití na venkovním ohništi - trouba je asi spíše jen náhradní varianta, rozumím správně?
Ale :yes: by mi chutnalo, moje oblíbené jídlo:yes: a souhlasím, vrstvit, nemíchat,...až na talíří

Suroviny:
zelí kysané, slanina uzená, cibule červená, česnek, plecko vepřové, paprika sušená sladká, rýže, smetana, klobása uzená, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu